Poláci chtějí přes blockchain kontrolovat hospodářská zvířata

ilustrační

ilustrační Zdroj: Daniel Schwen, CC BY-SA 3.0

ilustrační
2
Fotogalerie

Polsko chce být jednou z prvních zemí na světě, která za použití speciálních čipů zavede inovativní systém informací o hospodářských zvířatech od jejich narození až po porážku. Oznámil to ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski.

"Chceme být jednou z prvních zemí v Evropě, která představí zcela nový systém úplných znalostí o zvířatech od jejich narození do konce jejich života. Je to systém, který vynalezli Američané a vychází z technologie blockchain," citovala agentura PAP ministra.

Blockchain se dostal do širšího povědomí hlavně díky kryptoměnám. Je to speciální druh decentralizované databáze, která uchovává neustále se rozšiřující počet záznamů a u kryptoměn se používá jako účetní kniha.

Nový systém počítá s tím, že teleti se ihned po narození aplikuje čip, jehož pomocí se sbírají informace o zvířeti, jako jsou jeho genetické vlastnosti, původ a nemoci. "Tyto informace umožní zabránit padělání potravin," zdůraznil Ardanowski.

Podle ministra je už v současné době očipováno několik desítek zvířat, aby se otestovalo, jak systém funguje. Chovatelé mají o systém zájem a velmi brzy by měl být zřízen pilotní projekt pro stáda hovězího dobytka, dodal ministr.

V Polsku vypukla na konci ledna aféra s hovězím masem po reportáži televizní stanice TVN24, podle které se na jatkách v Mazovském vojvodství zabíjely nemocné krávy, jejichž maso může ohrozit lidské zdraví. Maso z těchto krav se přitom dostalo do oběhu. V České republice pak od konce února do konce března platila mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu pomalému informování o dovozu masa z jatek v Mazovském vojvodství. V rámci zpřísněných kontrol se pak na českém trhu vyskytla salmonela i v drůbežím z Polska.

Polsko patří k hlavním evropským exportérům hovězího a část masa putuje i do České republiky.