Strnad přestal vyjednávat o koupi Mafry, vyšší nabídku dal Agrofertu miliardář Karel Pražák

Mafra

Mafra Zdroj: Mafra

Ke koupi mediálního domu Mafra má aktuálně nejblíže miliardář Karel Pražák, který podle informací e15 předložil Agrofertu ze svěřenského fondu Andreje Babiše vyšší nabídku než skupina Czechoslovak Group Michala Strnada.

Souboj o ovládnutí mediálního domu Mafra má další dějství. Minulý týden podle informací redakce e15 rozhodovalo představenstvo Agrofertu o dvou nabídkách na převzetí, jedné od skupiny Czechoslovak Group (CSG) zbrojaře Michala Strnada a druhé od holdingu Kaprain miliardáře a někdejšího manažera PPF Karla Pražáka. Pražák Agrofertu předložil vyšší nabídku a podle všeho už zůstal v jednání o akvizici sám.

„Czechoslovak Group v současnosti nevyjednává o koupi vydavatelství Mafra,“ potvrdil redakci e15 mluvčí CSG Andrej Čírtek. O náhlém konci Strnadova snažení o Mafru už také informovaly Seznam Zprávy. Zda je důvodem ukončení jednání nižší nabídka, kterou mělo CSG v uplynulých dnech Agrofertu předložit, ale Čírtek neupřesnil. 

Karel Pražák vstoupil do boje o Mafru relativně nedávno. Byznysově vyrostl po boku Petra Kellnera jako jeho krizový manažer a s PPF spolupracuje dlouhodobě. Na trhu se spekuluje, zda má Pražák o Mafru zájem sám, nebo spolu s dalšími blízkými investory.

Mediální zástupce Kaprainu Karla Pražáka Ondřej Pechar ale současný stav jednání s Agrofertem odmítl komentovat. Oficiálně se nevyjádřil ani zástupce společnosti ze svěřenského fondu Andreje Babiše. „Spekulace trhu ohledně potenciálních akvizic či divestic nekomentujeme,“ sdělil mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský.

Předmětem akvizice ale není pouze mediální dům Mafra, ale také pardubická chemička Synthesia. Andrej Babiš, konečný beneficient svěřenských fondů vlastnících Agrofert, se rozhodl nabídnout právě Synthesii spolu s mediální skupinou Mafra. Redakci e15 to potvrdily tři zdroje obeznámené s oběma transakcemi.

„Babiš se rozhodl spojit prodej Mafry s prodejem Synthesie. Případný kupec by tak měl zaplatit za obě aktiva najednou,“ uvedl zdroj blízký vedení CSG. Babišovy fondy požadují za obě firmy zhruba osm miliard korun, z čehož si každou firmu cení na polovinu.

Prodej pardubické chemičky Synthesia, jediného výrobce střelné bavlny v Česku, měl být původně dokončen v červnu a 1. července si ji měl převzít nejvážnější zájemce, společnost Czechoslovak Group (CSG) Michala Strnada. Na konci srpna je však Synthesia stále ještě majetkem Agrofertu.

Pardubická Synthesia je v současné geopolitické nestabilitě klíčovým podnikem pro zbrojní průmysl. Patří mezi jedny z mála evropských výrobců nitrocelulózy, která slouží k výrobě munice. Té je nyní na Ukrajině nedostatek. Zároveň nový vlastník Synthesie prakticky ovládne i příbuznou Explosii, aniž ji musí od státu kupovat. Explosie sídlí v areálu Synthesie a je hlavním odběratelem nitrocelulózy.

Agrofertu by se prodej chemického podniku hodil, už jen kvůli zájmu na trhu v souvislosti s bezpečnostní situací. Navíc letos zemědělsko-chemický kolos utratil téměř 20 miliard na nákup rakouské chemičky Borealis, z čehož alespoň část by se mohla prodejem Synthesie společně s Mafrou vrátit.

Babiš se také bude muset nutně zbavit médií ve svém svěřenském fondu, pokud bude chtít zůstat poslancem. Zákaz vlastnictví médií vrcholnými politiky totiž bude od příštího roku přísnější, podobně jako přijímání dotací a pobídek. Média například nebudou moci politici převádět na osobu blízkou nebo do svěřenského fondu. Předloha brání poslancům, senátorům, členům vlády a nově i prezidentovi provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. 

O prodeji Mafry se intenzivně hovoří od konce loňského roku právě v souvislosti se zpřísněním zákona o střetu zájmů. Mezi vážné zájemce v minulých měsících patřil vlastník energetického kolosu Sev.en Pavel Tykač, který zájem o Mafru redakci e15 v únoru potvrdil. „Ta nabídka se objevila. Aktuálně se díváme, jestli to je pro nás zajímavé, za jakou cenu a podobně. Více se k tomu budeme moci vyjádřit až poté, co případně získáme exkluzivitu,“ uvedl Tykač. Jenže to se nestalo a Tykač v současnosti o koupi Mafry už nevyjednává.