Propojení mozku s počítačem. Musk se pochlubí pokrokem ve svém dalším ambiciózním projektu

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: Reuters

Elon Musk
2
Fotogalerie

Americký miliardář Elon Musk v pátek večer oficiálně představí fungující čipy svého projektu Neuralink. Stejnojmenné zařízení má umět propojit lidský mozek s počítačem. Podle Muska jde o jedinou možnost, jak se přizpůsobit technologické evoluci.

Technologie Neuralinku má napomoci propojení lidských smyslů s umělou inteligencí. Majitel automobilky Tesla či společnosti SpaceX ukázal pokrok svého projektu na svém oficiálním twitterovém účtu.

Samotné zařízení vypadá podobně jako naslouchátko. Mělo by tedy být umístěno za uchem uživatele a napojeno na mozek.

Kromě představení Neuralinku by mělo dojít také k ukázce druhé generace robota, který je schopný implantovat přenosová vlákna přímo do lidského mozku. Celá operace by měla zabrat jen asi čtvrt hodiny.

Počáteční fungování Neuralinku má sloužit především těžce fyzicky postiženým osobám. Předpokládá se, že právě testování na lidských subjektech by mělo začít letos.

Společnost Neuralink byla založena Elonem Muskem již v roce 2016 a v součanosti sídlí v kalifornském San Francisku. Součástí jejího týmu jsou neurologové, neurochirurgové a další experti. Pro své výzkumné účely obdržela společnost v minulém roce částku ve výši 158 milionů dolarů, tedy více než 3,5 miliardy korun.