První na světě. Pacient s čipem Neuralink dokázal úspěšně ovládat kurzor myši

Neuralink a Elon Musk

Neuralink a Elon Musk Zdroj: Neuralink Corporation

Koncem ledna byl prvnímu pacientovi do mozku implantován čip Neuralink. Tehdy se k operaci firma vyjádřila jen v tom smyslu, že pacient se dobře zotavuje a první výsledky ukazují slibnou detekci neuronových vzruchů. Po třech týdnech je jasné, že byla operace úspěšná. 

Text vyšel na webu Živě.cz

Zakladatel startupu Neuralink Elon Musk prolomil ohledně prvního pacienta mlčení. „Pacient se plně zotavil bez jakýchkoliv vedlejších následků, o kterých bychom věděli. A dokáže pohybovat myší po obrazovce pouhou myšlenkou," uvedl v pondělí na sociální síti X, dříve známé pod názvem Twitter. 

Neuralink získal v květnu loňského roku povolení amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) ke klinickým zkouškám na lidech. V září pak začal s náborem dobrovolníků, do kterého se přihlásilo několik tisíc lidí. Podmínkou pro zapojení do projektu byla diagnóza kvadruplegie, tedy úplného nebo částečného ochrnutí všech čtyř končetin a trupu. 

Vybraný pacient se stal součástí první klinické studie s označením PRIME (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface; Přesné roboticky implantované rozhraní mozek-počítač, poznámka redaktora), která kromě jiného obsahuje testu chirurgického robota a ověření bezpečnosti celého zákroku.

Robot byl zodpovědný za přesné umístění implantátu do specifické oblasti mozku, která zadává pokyny k pohybům těla. Implantát přímo propojuje lidský mozek s rozhraním počítače a odborníci nyní s pacientem pracují na tom, aby pomocí myšlenek dosáhl co největšího počtu „stisknutí tlačítek“ myši.

Prvním produktem Neuralinku je Telepatie. Ovládat myš pomocí myšlenek v mozku zatím nikdo jiný nedokázal. „Představte si, že by Stephen Hawking mohl komunikovat rychleji než rychlopísař nebo licitátor,“ uvedl před časem Musk na sociální síti X. „To je náš cíl,“ dodal.

Muskův přístup je ale mnohými vědci i kritizován. Například Americkému Hastingsovu centru, které se zaměřuje na bioetiku, se nelíbí, že takto citlivý výzkum na lidech probíhá za zavřenými dveřmi, což podle nich odporuje základním etickým normám v tomto oboru.