Sonda InSight úspěšně přistála na Marsu

Sonda InSight

Sonda InSight Zdroj: ČTK

Sonda InSight během testů
Odlet sondy InSight
Sonda InSight bude zkoumat nitro Marsu.
Sonda InSight
5
Fotogalerie

Americká sonda InSight, která je vůbec prvním aparátem určeným k seizmickému průzkumu Marsu, v pondělí po více než půlročním letu úspěšně přistála na rudé planetě. Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), který ale nyní musí přes pět hodin vyčkat na potvrzení, že se správně rozevřely solární panely nezbytné pro zásobování sondy elektrickou energií. O tuto informaci se postará sonda Mars Odyssey, která je od října 2001 na oběžné dráze kolem Marsu.

Přistání patřilo k nejnáročnějším částem mise, pracovníci NASA manévr označovali za šest a půl minut hrůzy. Sonda během nich vstoupila do řídké marsovské atmosféry s rychlostí 19 800 kilometrů v hodině a postupně s pomocí tepelného štítu, padáku a přistávacích trysek zpomalila na osm kilometrů v hodině.

InSight, který podle plánu dosedl na severní polokouli na planině Elysium v blízkosti rovníku, již poslal na Zemi první snímek z povrchu. Fotografie je ale neostrá, neboť čočka kamery byla ještě v ochranném pouzdře. Patrné jsou ale částečky prachu.

Letové středisko NASA uvedlo, že všechny systémy sondy po přistání pracují nominálně.