Soud rozhodl. App Store musí do začátku prosince umožnit alternativní platby

App Store by se měl otevřít do 9. prosince, rozhodl soud.

App Store by se měl otevřít do 9. prosince, rozhodl soud. Zdroj: Profimedia.cz

Šéf společnosti Apple Tim Cook
Apple
3
Fotogalerie

Dosud neprodyšný virtuální obchod Applu se musí otevřít už od 9. prosince. Rozhodl o tom soud, který původně Applu nestanovil konkrétní datum. Technologická společnost v minulosti uvedla, že bude potřebovat více času, jelikož jde o zásadní zásah do jejího fungování. App Store je přitom důležitým zdrojem příjmů technologického obra, k loňským tržbám přidal zhruba 64 miliard dolarů, což odpovídá podílu přes 23 procent.

Apple si za každou transakci v aplikaci bere 30 procent a vývojářům zakazuje, aby kontaktovali uživatele mimo App Store a odkazovali na alternativní platby, ze kterých by společnost neměla žádný podíl. Na zařízeních Applu také nelze stahovat aplikace odjinud než z App Storu. Někteří kritici to označují za monopol a žádají otevření obchodu, nebo alespoň snížení či rovnou zrušení podílu z obchodů provedených v prostředí aplikací.

V posledních měsících se situace ovšem začíná otáčet. Na konci léta americký soud ve sporu mezi vývojářem Epic Games a Applem rozhodl, že App Store musí umožnit třetím stranám odkazovat na alternativní platební metody, tedy jinými slovy umožnit, aby tvůrci aplikací měli možnost přijímat platby bez provize pro výrobce iPhonů. Podobně rozhodly také úřady v Japonsku a Jižní Koreji. 

Apple od vydání rozhodnutí tvrdil, že bude potřebovat na tak zásadní změnu více času, chtěl tedy prodloužit termín. Nyní však soudkyně Yvonne Gonzalezová Rogersová rozhodla, že Apple tuto změnu musí provést do devátého prosince. To, že společnost požaduje více času, podle soudkyně svědčí o selektivním čtení soudního rozhodnutí.

„Toto je poprvé v historii, kdy Apple povolí aktivní odkazy v aplikaci pro digitální obsah. Zabere měsíce, než vymyslíme, jak to technicky, ekonomicky, byznysově vyřešíme,“ nesouhlasí právní zástupce technologické společnosti Mark Perry. Apple nechce změny učinit do té doby, než bude rozhodnuto o odvolání k soudu vyšší instance. Epic Games považuje chování Applu za zdržovací taktiku. 

Změny v App Storu tak nastanou dříve, než se předpokládalo. Apple sice na základě rozsudku učinil drobnou změnu, když umožnil vývojářům kontaktovat uživatele skrze email, ke změnám přímo ve virtuálním obchodu ovšem dosud nepřistoupil. 

„Současná situace omezuje zejména firmy, které se do ekosystému Applu snaží vstoupit s vlastními platformami a službami,“ popisuje Lukáš Kunce z českého vývojáře her Amanita Design.

„Samozřejmě se nám nelíbí, že Apple i Google si z každé prodané kopie obvykle berou třicet procent, což je podíl, který možná dával smysl v době, kdy obchody nebyly tak šíleně přehlcené a jednotlivé aplikace a hry dostaly širší prostor,“ dodává.

Podstata sporu, zda se Apple nebo také Google chovají k vývojářům nefér, není ovšem černobílá. „Nemyslím, že jsou vývojáři v App Storu a Google Play čímkoli limitováni. Naopak si myslím, že po Steamu jsou Apple a Google v podstatě jediná cesta, jak může kdokoli začít s vývojem her a vydat své dílo svobodně a bez nutnosti hledat vydavatele,“ tvrdí Michal Harangozo z pražského vývojářského studia Charged Monkey. Právě z her plyne v App Storu 70 procent tržeb, pro Apple jsou tak právě vývojáři her klíčovými partnery.

„Ideální recept nemáme, nicméně umožnit alternativní způsoby platby přímo v ekosystému by byl dobrý začátek. Anebo výrazně snížit podíl z nákupů uvnitř aplikací, který jde do kapsy provozovateli obchodu. Také my bychom si pochopitelně přáli celkové snížení ,odvodů‘ pro provozovatele jednotlivých obchodů,“ uzavírá Kunce.