Technoverse Newsletter: Kiwi přerozděluje zaměstnanecké akcie. Hodně nerovnoměrně

Zakladatel Kiwi.com Oliver Dlouhý

Zakladatel Kiwi.com Oliver Dlouhý Zdroj: Michael Tomeš, E15

Český startup Kiwi.com zažil v posledních dvou letech turbulentní období, kvůli pandemii se mu tržby propadly o desítky miliard, přesněji o dvě třetiny. Nyní ve společnosti nastal posun ve vlastnické struktuře. Akcionáři zvýšili základní kapitál o 19 milionů korun a následně mezi nejdůležitější zaměstnance rozdělili drobné podíly. Překvapuje však, že tentýž podíl akcií už neznamená tentýž podíl na akcionářských právech.

„Jedná se o podíly některých z top senior zaměstnanců a spolupracovníků, jimž Kiwi.com dalo vedle ostatních investorů možnost do společnosti  investovat. Sdílejí tak samozřejmě příležitosti i rizika, která podílová investice přináší,“ odpověděla na dotaz deníku E15 mediální zástupkyně společnosti Nina Černá. 

Většinovým vlastníkem společnosti i po zvýšení kapitálu zůstává americký fond General Atlantic. „Můžeme potvrdit, že je majoritním podílníkem. Výše podílu není v přímé korelaci k právům držitelů podílů,“ vysvětlila Černá. Fond vstoupil do Kiwi.com v roce 2019, kdy koupil většinový podíl. Transakce podle neoficiálních informací přesáhnla tři miliardy korun. Zakladatelé Oliver Dlouhý a Jozef Képesi si ponechali významný podíl.

„Výše vkladu do základního kapitálu nemusí odpovídat velikosti podílu. Ve společenské smlouvě lze stanovit, že výše vkladu se nerovná výši podílu, a klidně tak na devatenáct milionů může připadat šedesátiprocentní, ale i půlprocentní podíl,“ popisuje partner advokátní kanceláře Mavericks Tomáš Ditrych důvod, proč i po zvýšení kapitálu si fond udržel majoritu. 

Společnost zvýšila základní kapitál o 19 milionů na 147 milionů korun. Novými podílníky se stali důležití zaměstnanci společnosti. Patří k nim Eliška Řezníček Dočkalová, která v Kiwi.com působí jako ředitelka zákaznické zkušenosti. 

„Ke zvýšení základního kapitálu společnost přistupuje ve chvíli, kdy chce vytvořit nový podíl, který si někdo kupuje v souvislosti s investicí do společnosti,“ říká advokát. V Česku ovšem pro tuto oblast schází potřebná legislativa. „Jakmile někomu prodáte podíl výhodněji oproti tržní hodnotě, vzniká daňová událost, kvůli které je třeba rozdíl zdanit,“ vysvětluje Ditrych důvod, proč dnes není přerozdělení akcií mezi zaměstnance výhodné ani motivační. 

Kiwi.com od začátku pandemie zažívá těžké časy. Českému startupu se v roce 2020 propadly tržby ze 30 miliard korun na 11 miliard korun a vykázal ztrátu přes jednu miliardu. Proto si společnost vzala téměř miliardovou půjčku od bankovních domů Komerční banky a Citibank, na kterou získala garanci od státní Exportní garanční a pojišťovací společnosti. Navíc Kiwi.com čerpalo dotace v covidových programech. Z programu Antivirus získalo přes 45 milionů korun. 

Výběr z internetu

Evoluce Pelotonu. Americká společnost Peloton zažívá v posledních týdnech krizi. Propustila tisíce zaměstnanců a odejít musel i ředitel John Foley. Jak z krize ven? Podle Marka Grumana z agentury Bloomberg by měl Peloton opustit výrobu hardwaru, tedy přístrojů pro cvičení, a soustředit se pouze na software. Tedy být více Google a jeho operační systém Android než Apple s iOS. Čísla mluví jasně, marže z hardwaru dosahuje jen 6,4 procenta, ze softwaru Peloton získává 68 procent. (Bloomberg)

Ekonomika Spotify. Spor moderátora Joe Rogana s Neilem Youngem po čase opět vrhl světlo na Spotify a jeho byznys. Web The Hustle proto podrobně zmapoval, jak přesně funguje obchodní model streamovací platformy. Z analýzy vyplývá, že pro umělce existují mnohem výhodnější platformy. Spotify platí umělcům za tisíc přehrání průměrně 3,48 dolaru, například Apple vyplácí téměř dvojnásobný obnos, a platforma Napster dokonce 9,16 dolaru. Spotify tak nakonec zřejmě nebude vytouženou záchranou hudebníků. (The Hustle)

Problémy metaverza. Samsung se snaží naskočit na vlnu zájmu o metaverzum, a proto uspořádal událost, na níž prezentoval nový model telefonu řady Galaxy ve virtuálním prostředí. Ne vše však šlo podle představ. Samsung si pro akci vybral prostředí ověřené platformy Decentralandu. I přesto se někteří novináři a hosté nemohli na událost dostavit. Podle Samsungu ovšem vše dopadlo dobře a od návštěvníků události dostali převážně pozitivní zpětnou vazbu. (CNBC)

Slepá cesta. Facebookem (Metou), přesněji jeho problémy, se opět plní novinové titulky. Zdá se, že Zuckerbergovu impériu tentokrát nevyjde taktika okopírovat funkci a pak díky tomu růst. Když před lety dokázal do Instagramu vestavět funkci Stories, kterou převzal od sociální sítě Snapchat, sklidil bezpochyby úspěch. Nyní se mu totéž nedaří s formátem krátkých videí Reels, díky němuž pomalu dobývá svět čínský TikTok. Meta totiž řeší, jak formát využít a zároveň jím nezabít zmíněné Stories. Zatím se tak osvědčená strategie jeví jako slepá ulička. (The Future Party)