Technoverse Newsletter: Nastává inflace NFT. Většinou jsou bezcennou hromádkou pixelů 

Ve světě NFT získala kolekce „znuděných opic“ Bored Ape Yacht Club výsadní postavení. Cena jednoho kousku začíná na 210 tisících dolarů, zhruba 4,6 milionu korun.

Ve světě NFT získala kolekce „znuděných opic“ Bored Ape Yacht Club výsadní postavení. Cena jednoho kousku začíná na 210 tisících dolarů, zhruba 4,6 milionu korun. Zdroj: Bored Ape Yacht Club

Ve světě NFT získala kolekce „znuděných opic“ Bored Ape Yacht Club výsadní postavení. Cena jednoho kousku začíná na 210 tisících dolarů, zhruba 4,6 milionu korun.
Ve světě NFT získala kolekce „znuděných opic“ Bored Ape Yacht Club výsadní postavení. Cena jednoho kousku začíná na 210 tisících dolarů, zhruba 4,6 milionu korun.
3
Fotogalerie

Nezaměnitelné tokeny vtrhly loni do světa kryptoměn jako lavina. Objem obchodů vzrostl z desítek milionů na desítky miliard dolarů. To ovšem neznamená, že většina tokenů není podvod, či dokonce bezcenná kupa pixelů.

Přihlaste si odběr Technoverse newsletteru >>>

Ačkoli první NFT vznikly v roce 2015, až pandemický rok 2021 pro ně znamenal plnohodnotný vstup do mainstreamu. Objem obchodů vzrostl z necelé stovky milionů dolarů v roce 2020 na více než 23 miliard dolarů za loňský rok. Zájem raketově rostl a s ním i počet projektů, jež v sobě nemají žádnou hodnotu, a těch, které jsou dokonce podvodné.

Co budete dělat s originálem prvního tweetu zakladatele Twitteru Jacka Dorseyho? Nebo s virtuálním toaletním papírem? Pravděpodobně nic, protože reálné využití nemají. NFT jsou navíc také často předmětem podvodů a kopií, jak ukázalo například aktuální prohlášení tržiště OpenSea, podle něhož je padělaných až osmdesát procent tokenů vytvořených v bezplatné verzi. Sama firma proto omezí vytváření NFT. 

Video placeholde
NFT - Nezaměnitelný token • Videohub

Téměř v každém textu o NFT se zmiňuje příklad umělce Beeple, který na počátku mánie kolem tokenů prodal své umělecké dílo za 69 milionů dolarů. Tak vysoká hodnota je ovšem ojedinělá.

„Zatímco to vypadá, že NFT jsou extrémně rychle rostoucím byznysem pro sběratele a tvůrce, pravda je taková, že za drtivou většinu NFT byste nekoupili ani jídlo v McDonaldu,“ popisuje Mark Wilson na stránkách magazínu Fast Company. 

Pouze jedno procento NFT se prodalo za více než 1500 dolarů a 75 procent NFT se prodalo za méně než 15 dolarů. Skeptický k hodnotě NFT je také zakladatel kryptosměnárny Coinbase Fred Ehrsam. „Troufám si tvrdit, že devadesát procent NFT bude mít za tři až pět let velmi nízkou hodnotu,“ myslí si podnikatel, který mánii kolem tokenů připodobnil k internetové bublině na počátku milénia.

Nezaměnitelné tokeny mají přitom opodstatnitelné využití. Například ve hrách slouží k nakupování pozemků a do budoucna se počítá i s jejich dalším využitím v metaverzu. Jistý způsob, jak využít NFT, ukázali podnikatelé z New Yorku, kteří založili restauraci, do níž mají přístup pouze držitelé příslušných tokenů nezbytných pro členství v exkluzivním klubu.

Zmíněné příklady snad budou výhledově převažovat a z NFT se časem stane běžná záležitost, u které každý bude vědět, co od ní čekat, a jaká má případná rizika a reálné využití. Tokeny v současnosti možná jen prodělávají porodní bolesti, jež provázejí první kroky každé technologie. Až budoucnost ukáže, zda a jak se adopce nezaměnitelných tokenů podařila. 

Výběr z internetu 🌍

Raketový rok. Dobývání vesmíru přitahuje další investory. V roce 2020 šlo do firem zabývajících se kosmickými technologiemi devět miliard, loni už sedmnáct miliard dolarů. Celkově rizikový kapitál vložil finance do 382 firem. Za poslední dekádu připadá 62 procent vesmírných investic na Spojené státy, 30 procent na Japonsko a pouhá dvě procenta na třetí v pořadí, Itálii. Z celkového objemu rizikového kapitálu šla do vesmírných projektů tři procenta finančních prostředků, drtivá většina směřovala do firem zabývajících se raketovým pohonem a satelity. (The Morning Brew

Předražený teploměr. Roboti společnosti Boston Dynamics vzbuzují silné emoce zvláště díky pokročilému pohybu, který snad až příliš připomíná živé organismy. Nicméně v Honolulu vykonává robopes Spot poměrně neškodnou práci – měří teplotu bezdomovcům, kteří mají podezření na covid. Zařízení za více než tři miliony korun tak plní banální úkon, jenž nevyžaduje pokročilejší technologické funkce. I tak se však Spot havajským úřadům vyplácí, jak tvrdí tamní policie. (Vice)

Kryptovýplata. Mánie kolem kryptoměn nebere konce. Ve Spojených státech některé celebrity, sportovci, a dokonce i politici touží po výplatě v bitcoinech. Jak však poznamenává server Recode, přinejmenším v posledních měsících to není šťastné rozhodnutí. Od loňského listopadu se hodnota nejpopulárnější měny propadla o zhruba polovinu z 69 tisíc na 38 tisíc dolarů. Vysoká volatilita tak některé kryptonadšence mohla připravit až o polovinu výdělku. „Celebrity a atleti jsou stále placeni za promování spousty produktů a nápadů, které pro normální lidi nedávají příliš velký smysl,“ shrnula reportérka Rebecca Heilweil. (Recode

Rok baterií. Stěžejní technologií letošního roku mají být baterie. S rostoucím tlakem na dekarbonizaci ekonomik a odklonem od spalovacích motorů vzrůstá i důležitost baterií, které by dokázaly uspokojivě pohánět elektromobily a zároveň by neprodražovaly výrobu. Většina baterií se však vyrábí v Číně a na světovém trhu fakticky působí jen tři společnosti: čínská CATL, jihokorejské LG a japonský Panasonic. Úspěch elektromobilů tudíž bude také úspěchem jihovýchodní Asie. (The Morning Brew)