Technoverse Newsletter: Rusko se na cenzuru webu přichystalo. Odolává už jen Telegram

Vladimír Putin se snaží izolovat ruský internet od zbytku světa

Vladimír Putin se snaží izolovat ruský internet od zbytku světa Zdroj: Reuters

Toronto: Kanadský protest proti ruskému tažení na Ukrajině (27.2.2022)
Toronto: Kanadský protest proti ruskému tažení na Ukrajině (27.2.2022)
Válka na Ukrajině: Protesty proti ruskému násilí v Kanadě (27.2.2022)
Válka na Ukrajině: Protesty proti ruské agresi v Jižní Koreji (27.2.2022)
Protesty na podporu Ukrajiny ve Švédsku
6
Fotogalerie

Putinovo Rusko se dlouhé roky snaží ovládnout internet. Zejména v posledních letech vedení země hledalo technologické možnosti a připravovalo legislativu na moment, kdy bude potřeba spolehlivě omezit přístup občanů ke konkrétním stránkám. A ten nyní zřejmě nastal.

Přihlaste si odběr Technoverse newsletteru >>>

Rusko se na odstřižení internetu od Západu připravuje několik let, není to jen reakce na události posledních dní. Navzdory autoritářskému režimu byl dosud internet v Rusku mnohem svobodnější, než je například v Číně. Rusko tak bylo prostřednictvím internetu značně propojené se zbytkem světa, většina západních platforem tam působilo standardně a bez rozdílu.

Atmosféra se ovšem začala měnit. Loni na jaře se ruský cenzorský úřad Roskomnadzor snažil vynutit poslušnost od Facebooku, Twitteru a od Youtube. Regulátor pod záminkou boje proti dětské pornografii a drogovému byznysu žádal, aby sociální sítě smazaly konkrétní příspěvky. Když tak neučinily, ruské úřady jim udělily symbolickou pokutu, ale zároveň také zpomalily přístup internetových uživatelů k nim. Jinými slovy provoz na jejich stránkách „přiškrcovaly“.

SWIFT - Co znamená tato matka všech sankcí pro Rusko

Video placeholde
• Videohub

Tehdy si ověřily, že restrikce fungují. Podobné pokusy ruské úřady podnikaly také během protestů, zejména těch, které vyvolal útok na opozičníka Alexeje Navalného. Zároveň loni Rusko testovalo úplné odpojení od zahraničních serverů. A jelikož testy vycházely jako úspěšné, prezidentovi Vladimiru Putinovi nic nebrání v tom, aby online prostor neprodyšně uzavřel před světem a z ruského internetu udělal kompletně efektivní propagandu. 

Společně se západními sociálními sítěmi a čínským TikTokem byla kvůli nové legislativě z ruského internetu vytlačena veškerá svobodná média, a to západní i lokální. Pokud byl dosavadní přístup Rusů k informacím z války omezený, nyní to bude ještě složitější. 

Nicméně na rozdíl od většiny západních států Facebook i Twitter hrají v Rusku druhé housle. Hlavními internetovými platformami se v průběhu let staly zejména dva subjekty, a to VK (VKontakte) a Telegram. VK funguje víceméně jako Facebook a je mezi Rusy, obecně mezi obyvateli postsovětských států, značně rozšířený. Odhaduje se, že VK aktivně používá přes šedesát milionů Rusů.

Nicméně společnost, která provozuje VK, ovládají lidé z Putinova okolí. Formálně totiž koncern Gazprom pomocí dceřiných společností loni ovládl většinu ve VK. Na této sociální síti tak Rusové zřejmě nebudou moci hledat aktuální informace.

Posledním útočištěm svobodných informací se proto stala platforma Telegram. Její důležitost se zvyšuje přímo úměrně se závažností situace. Stejně jako při masivních protestech proti Alexandru Lukašenkovi v Bělorusku se i tentokrát stal Telegram stěžejním zdrojem informací z bojiště.

Putinův režim už několikrát neúspěšně usiloval o zablokování Telegramu . Platforma založená na libertariánských myšlenkách, která zaměstnává zhruba jen tři desítky lidí, obsah nijak nemoderuje. Na Telegramu se tak mohou volně šířit jak reálné záběry z bojové fronty, tak i ty nejšílenější dezinformace. A nikdo proti nim nezasáhne. 

Prozatím Telegram vždy na cenzurní snahy Putinova Ruska vyzrál zejména díky technologické stránce věci. Jaký bude jeho osud poté, co se Rusko odpojí od globálního internetu, o kterém se aktuálně spekuluje, se teprve ukáže. Nicméně do té doby platforma zůstává jedním z posledních opravdu svobodných míst na internetu. 

Výběr z internetu 🌍

Válečný TikTok. Čínská sociální síť TikTok se stále více dostává do popředí. Nyní se ukazuje, že i během válečného konfliktu se záběry jako první objevují právě na TikToku. Zároveň díky algoritmu, který bere v potaz i geolokační údaje, je možné se k záběrům přímo z bojiště dostat co nejdříve. Nicméně i na TikToku se objevují spousty zavádějících informací. Navíc čínská sociální síť oznámila, že bude muset omezit své služby v Rusku. Užitečnost TikToku v aktuálním konfliktu tím tak značně utrpí. 

Musk, Rusko a Ukrajina. Před více než dvaceti lety Rusové neprodali čerstvému milionáři ze Spojených států tři mezikontinentální rakety. Jak to dopadlo? Vyrobil si je sám a napsal tak jeden z nejzajímavějších byznysových příběhů moderní doby. Elon Musk dokázal zbavit USA závislosti na Rusku a posunout hranice vesmírného průmyslu zase o trochu dále. Do toho se také zapojil do konfliktu, když Ukrajině na žádost tamní vlády poskytl satelitní internet Starlink. 

Konec vesmírné spolupráce. Kooperace mezi Spojenými státy a Ruskou federací na budování Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) byla za desítky let existence téměř nedotčena pozemskou politikou. Nyní se to ovšem zřejmě změní. Kvůli sankcím, které Američané uvalili na Rusko z důvodu invaze na Ukrajinu, ruské úřady vyhrožují, že nechají ISS spadnout nekontrolovaně na Zemi. Právě Rusové totiž zajišťují stabilizaci dráhy stanice, která je stále přitahována zpět k Zemi. Na katastrofický scénář neřízeného pádu zřejmě nedojde, ale spolupráce obou vesmírných velmocí zřejmě bude erodovat. 

Peníze pro podcastery. Každá sociální síť si přeje, aby si tvůrci vybrali právě její platformu jako hlavní základnu pro kontakt s fanoušky. Youtube není výjimkou. Videoportál, který patří společnosti Alphabet, nabízí podcasterům odměnu 50 až 300 tisíc dolarů za to, že se budou u nahrávání pořadu natáčet na kameru, aby bylo možné pořad umístit i na Youtube. Zdá se tak, že se postupně opět vracíme ke klasickým televizním formátům.