Hromadný úprk firem z Ruska. Odcházejí technologie, retail, logistika i finance

V Rusku se uzavře řada obchodů s luxusním zbožím.

V Rusku se uzavře řada obchodů s luxusním zbožím. Zdroj: Profimedia.cz

Ke státním sankcím se přidávají i ty byznysové. Obchodníci, dopravci, poskytovatelé energií, technologické firmy, provozovatelé internetových a platebních služeb, dopravci, ale i média se rychle stahují z Ruska, které rozpoutalo válku na Ukrajině. Mezi nimi je i řada českých firem. Na rozdíl od ekonomických sankcí, jež se ruská centrální banka snaží zmírnit, odchod nadnárodních firem pocítí běžní Rusové okamžitě.

Záběry z nacpaného nábytkářského obchodu IKEA, který se stahuje z Ruska, nebo z moskevského metra, kde lidé nemohou projít turnikety kvůli nefunkčním mobilním platbám, obletěly v posledních dnech internet. Obyvatelé největšího státu světa i přes informační mlhu rychle zjišťují, že se nedostanou k základním službám nebo zboží, na než byli zvyklí.

Třeba placení. Službu minulý týden přerušili poskytovatelé bezkontaktních mobilních plateb Apple Pay a Google Pay. O víkendu se také zastavily transakce americké karetní společnosti Visa a MasterCard. Nedotkne se to však karet vydaných ruskými bankami v Rusku. Dá se nicméně předpokládat, že ruské banky postupně přejdou na tamní platební systém MIR. Některé banky dokonce navázaly spolupráci s čínským platebním systémem Union Pay.

„Z Ruska se v podstatě stal obchodní vyděděnec,“ shrnula ekonomka Mary Lovelyová, která působí na washingtonském Petersonově institutu pro mezinárodní ekonomiku. „Prakticky žádná firma či nadnárodní společnost se nechce ocitnout na špatné straně amerických a západních sankcí,“ řekla.

Technologie

Rusové brzy narazí na problémy při běžné práci či studiu. Americký softwarový gigant Microsoft se rozhodl pozastavit prodej svých produktů a služeb v Rusku. Dotkne se to uživatelů operačního systému Windows či hráčů s konzolí Xbox. Své služby i dodávky zboží pozastavuje Apple, výrobce oblíbených mobilů iPhone. Do Ruska přestanou dodávat výrobci mobilních telefonů, počítačů a další techniky Samsung, Panasonic, Nokia či Dell.

Google přestal prodávat online reklamu v Rusku, což se týká i platformy YouTube. Rusové si už také nepronajmou ubytování prostřednictvím Airbnb či Booking.com. Nepodívají se ani na nové filmy od Disney, Warner Bros a Sony. V neděli ukončila provoz streamovací služba Netflix. Služby zastavil také výrobce a distributor videoher EA.

Dostat se k informacím je pro Rusy stále těžší, vláda zablokovala Facebook a Twitter. Kvůli pátečnímu rozhodnutí ruských zákonodárců kriminalizovat šíření informací o Ukrajině pozastavují činnost v Rusku i některá média včetně BBC, CNN a CBS.

Dopravci a logistika

Ruský letecký průmysl dostal už před týdnem vážnou ránu, když výrobci letadel Airbus a Boeing zastavili technickou podporu a dodávky náhradních dílů. Ruské aerolinky mají navíc tři čtvrtiny strojů v pronájmu, přičemž polovinu z nich od evropských společností, které mohou díky uvaleným sankcím stroje zabavit. Aeroflot proto od úterý zastavuje všechny lety do zahraničí vyjma Běloruska.

K sankcím se přidaly i kontejneroví námořní přepravci klíčoví pro dodávku zboží do Ruska. Přepravu přerušil například dánský dopravce Maersk, rezervace nepřijímají Mediterranean Shipping Company, Ocean Network Express ani Hapag Lloyd. Doručování zásilek přerušily i velké logistické firmy jako DHL, UPS, FedEx i třeba česká Zásilkovna.

Retail

Také milovníci luxusního zboží mají v Rusku smůlu. Francouzský prodejce luxusního zboží LVMH, pod kterého spadají značky Louis Vuitton, Givenchy nebo Dior, po týdnu váhání rozhodl o uzavření všech 124 obchodů v Rusku. Rusové se nedostanou ani ke zboží Hermès, Chanel, Prada nebo Cartier. Uzavřou nebo se omezí také obchody pro „smrtelníky“, jako jsou H&M, Nike, Puma, Zara či Bershka. Činnost zastavil také výrobce domácích spotřebičů Electrolux nebo hodinářská firma Swatch.

Průmysl

Německý automobilový koncern Volkswagen včetně Škody Auto přerušil výrobu v Rusku a zastavil dodávky aut. Podobně se zachovaly BMW, Mercedes-Benz, Volvo, General Motors, Ford Motors či Renault. Přidají se také japonské automobilky Toyota, Mazda, Honda a Mitsubishi.

Zastavení dodávek do Ruska oznámil Budějovický Budvar nebo Plzeňský Prazdroj. Činnost pivovarů v Rusku přerušil také dánský Carlsberg.

Energetika

Ze země odcházejí velké energetické skupiny. Britsko-nizozemská ropná a plynárenská společnost Shell se rozhodla odejít ze všech společných podniků s ruským plynárenským gigantem Gazprom. Britský energetický kolos BP oznámil, že se zbaví svého pětinového podílu v největší ruské ropné společnosti Rosněfť. Americká těžařská společnost ExxonMobil oznámila, že ukončuje aktivity v Rusku.