U nádraží z Harryho Pottera skenují obličeje. Obavy ze zneužití šmírovací technologie mají i jinde

Bezpečnostní kamera

Bezpečnostní kamera Zdroj: Profimedia

Kontroly leteckých pasažérů termokamerami
2
Fotogalerie

Kamery, které obklopují základnu Googlu v těsné blízkosti nádraží King's Cross, využívají technologii na rozpoznávání obličeje, informovala britská média. To se nelíbí neziskové organizaci Big Brother Watch, ani britskému Úřadu pro ochranu osobních údajů. Téma spojené s technologií na rozpoznávání obličejů rezonuje stále více i celosvětově. 

Mrakodrap s britským sídlem společnosti Google se začal stavět loni a blíží se svému dokončení. Náklady na jeho vznik počítají s miliardou liber, autorem je slavné architektonické studio BIG. Místo v blízkosti rušného nádraží King's Cross láká i další nové nájemníky. Stavět tu chce taky Facebook. 

Současný development lokace, kterou proslavil mimo jiné Harry Potter, který od fiktivního nástupiště 9¾ vyrazil vlakem za svým dobrodružstvím do Bradavic, ale u Britů vzbuzuje obavy. Mimo jiné proto, že podle zpráv britských médií je u centrály Googlu nasazena videomonitorovací technologie, která rozpoznává osoby podle snímků jejich obličeje. 

„Tato technologie je používána v zájmu veřejné bezpečnosti,“ řekla pro BBC Rosie Cadeová, tisková mluvčí developerské firmy Argent, která sledovací systém pro budovu Googlu vyvinula. 

Nezisková organizace Big Brother toto tvrzení oponuje. Obává se, že by se mohla tato technologie využít k provádění tajných kontrol totožnosti na veřejnosti. Velká Británie má přitom dlouho i na veřejných prostranstvích ve městech, v okolí úřadů a institucí, typicky hojně rozšířeny kamerové systémy. Technologie rozpoznávání obličejů navíc v rukou soukromé společnosti je ale novinkou.

„Privátní subjekt sleduje a sbírá informace a provádí kontroly desítek tisíc Britů. Co se s těmito údaji stane, to se jen můžeme domnívat,“ řekla Silkie Carlo ředitelka neziskové skupiny Big Brother Watch pro Daily Telegraph. 

Použití kamer pro skenování obličeje přitáhlo pozornost také Úřadu pro ochranu osobních údajů. „V současné době zkoumáme používání technologie rozpoznávání obličeje donucovacími orgány ve veřejných prostorách a organizacemi soukromého sektoru, včetně těch, které spolupracují s policejními silami," uvedl úřad ve svém prohlášení s tím, že se bude uvažovat o přijetí opatření v případě, že bude zjištěno nedodržení zákona.

Princip technologie je založený na tom, že v podstatě „mapuje“ obličej a porovnává ho se sledovanými lidmi. Poté počítač předloží zprávu lidskému kontrolorovi. „Trváme na tom, že máme sofistikované systémy na ochranu soukromí široké veřejnosti,“ stojí si za svým mluvčí Argentu. Firma ovšem podle britských médií nesdělila kolik kamer u King's Cross využívá ani jak dlouho je už systém zaveden. 

Zákony Evropské unie o ochraně osobních údajů (GDPR), které začaly platit loni v květnu, klasifikují technologie na skenování obličeje jako prostředky k získávání dat, která jsou ze své podstaty osobní, upozorňuje list The Times, který se tématu také obsáhle věnuje. 

Legální je toto monitorování podle evropské legislativy pouze za předpokladu, že je veřejnost informována o tom, že tato technologie zpracovává jejich osobní údaje a mohou tak být zpracovány právě v rámci bezpečnosti. To v systému běžného kamerového sledování, takzvaného CCTV, bývá běžně řešeno informační tabulkou v místě a souhlas je brán jako implicitní. Zakázáno je každopádně předávat jakékoliv nasbírané informace třetím stranám, typicky pro marketingové účely. 

Dostupnost technologie rozpoznávání obličejů přináší jejich stále častější užití. Legislativa je zatím mnohdy ve skluzu. Například americké město San Francisco už na svém území ale jakékoliv nasazení této technologie zakázalo. 

Použití může být všemožné. Podle magazínu Rolling Stone využila tuto technologii na své loňské koncertní šňůře americká zpěvačka Taylor Swiftová, aby její tým měl lépe pod kontrolou návštěvníky koncertu a předešel tak případným problémům. Scanování obličejů plánují i organizátoři olympiády v Tokiu 2020. Nejpraktičtější užití má skenování obličejů na letištích.

Další rozšíření kontroverzní technologie přijde brzy. Sahají po ní další a další americká letiště. Technologii už nasadilo i letiště v australském Sydney. Dodavatel této technologie, společnost NEC pak nedávno podepsala rámcovou dohodu se skupinou leteckých přepravců Star Alliance. Do té patří například Air Canada, Air New Zealand, Air India nebo Singapore Airlines.

Aerolinkám má NEC v nejbližší době předat systém identifikace cestujících, který má urychlit odbavení. Cestující nahraje svou fotku do databáze aerolinek a při cestě bude stačit jen rychlý pohled do oka kamery. “Půjde o revoluci v leteckém průmyslu,” konstatoval při představení spolupráce prezident firmy NEC Takashi Niino. Podobně dosud identifikovaly osoby pouze příslušníci bezpečnostních složek.

Samotnou identifikací to navíc celé vůbec nemusí končit. Amazon před pár dny oznámil, že jeho technologie rozpoznání obličeje jde ještě dál. Umí na základě skenu tváře nejen identifikovat daného člověka, ale poznat na něm i sedm druhů emocí. Nejen tedy, že se o daném člověku bude vědět, kdo je, ale ještě bude možné určit, jak se aktuálně má.