Hokejové Spartě se ztenčil zisk, od ztráty ji zachránila smlouva s Billou

Hokejisté Sparty

Hokejisté Sparty Zdroj: Michal Beránek (Sport)

Bývalý majitel Sparty Petr Bříza
Majitel holdingu Kaprain Karel Pražák (vlevo)
Novou generální ředitelkou hokejové Sparty Praha je Barbora Snopková Haberová. Na pozici sportovního ředitele pracuje bývalý hráč Sparty a reprezentace Petr Ton
Ilustrační
Ilustrační
7
Fotogalerie

Management či fanoušky hokejové Sparty trápí v poslední době hlavně nelichotivé sportovní výkony jejich klubu. To se propisuje i do hospodaření Holešovických. Za hospodářský rok trvající od předloňského srpna do loňského července klub vykázal zisk 1,1 milionu korun. O rok dříve přitom Sparta vydělala téměř devět milionů korun. 

I kvůli nízkému počtu odehraných zápasů ve vyřazovací části na domácím stadionu - Sparta vypadla hned v předkole play-off - se klubu meziročně propadly tržby, a to o více než 33 milionů korun na 217 milionů. 

„Pokles zisku je způsoben brzkým koncem sezony, a tedy výpadkem části příjmů ze vstupného na utkání. Klub zároveň přišel o část příjmů z reklamy, konkrétně o bonusy z partnerských smluv navázané na postup v play-off,“ uvedl klub ve výroční zprávě podepsané tehdejším předsedou představenstva Petrem Břízou.

Důležitý parametr zadlužení klubu se pak výrazně nezměnil. Celkové zadlužení Sparty se meziročně snížilo o 1,6 milionu na necelých 35 milionů korun. 

Spartě nepomohl ani třetí rok trvající nárůst průměrné návštěvnosti na zápas na 8708 diváků, díky čemuž stouply i průměrné tržby na utkání.

Od propadu do ztráty klub zachránila smlouva s generálním partnerem, kterým je obchodní řetězec Billa. "Zisk jsme udrželi, protože jsme se mohli opírat o partnerství se společností Billa," píše se ve zprávě. Klub také uzavřel víceletou spolupráci s hlavním partnerem, pojišťovnou Merkur.

Nejvíce klub utržil na reklamních aktivitách, částka dosáhla 104 milionů. Téměř padesát milionů klub utržil na nájemném, 25 milionů na vstupenkách a necelé čtyři miliony na přestupech hráčů. Dalších více než 38 milionů utržil klub na ostatních akcích.

Majetkové poměry v klubu se od sezony 2017/18 změnily. Letos v květnu koupila jeden z nejstarších hokejových klubů světa investiční skupina Kaprain finančníka Karla Pražáka. Získala jej právě od bývalého brankáře a zároveň manažera klubu Petra Břízy. Cena transakce nebyla zveřejněna.

Břízu na pozici předsedy představenstva vystřídala právnička Barbora Snopková Haberová, která dříve působila v nejužším vedení České pošty, byla též členkou kabinetu někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha. Ten je nyní odsouzen za korupci.