Velké stěhování zaměstnanců začíná

Velké stěhování zaměstnanců začíná

Velké stěhování zaměstnanců začíná Zdroj: Profimedia.cz

E15 Premium Fintech
2
Fotogalerie

Osmdesát procent českých zaměstnavatelů očekává, že jejich společnost bude v příštích dvou letech ovlivněna digitalizací. Automatizací půjdou podle 14 procent českých firem nahradit některé činnosti ve výrobě, podle 12 procent v administrativní práci a podle osmi procent v oblasti financí a účetnictví. Vyplývá to z průzkumu společnosti ManPower provedeného loni po celém světě. Celosvětově očekává tytéž dopady digitalizace dokonce přes 90 procent firem.

 

O výzvách, které představuje digitální revoluce, mluví často jak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), tak ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Vláda zřídila funkci koordinátora digitální agendy a přijala a aktualizuje Akční plán pro rozvoj digitálního trhu.

V aktuálním indexu Evropské komise DESI, který porovnává pokroky zemí EU v digitální konkurenceschopnosti, se Česká republika umístila na osmnáctém místě, loni byla na sedmnácté pozici. Lepší hodnocení než průměr EU získalo Česko v oblasti elektronického obchodování, naopak zaostává v digitalizaci veřejných služeb. Základními digitálními dovednostmi disponuje u nás pouze 54 procent populace, průměr Evropské unie je 56 procent.

Ředitelka ManPower v Česku Jaroslava Rezlerová mluví o velkém stěhování zaměstnanců mezi sektory a o revoluci vyžadovaných dovedností. „Pomáhat lidem zvyšovat svou kvalifikaci a přizpůsobit se rychle se měnícím podmínkám na trhu práce bude hlavní výzvou naší doby pro jednotlivce, firmy a stát,“ tvrdí Rezlerová. Nejvíce zatím podle ní proniká digitalizace do oblasti prodeje, financí a bankovnictví.

Tlak na digitalizaci v Česku vytváří i to, že lidé na trhu práce nejsou. Podle pravidelného ManPower Indexu chtějí české firmy i ve druhém letošním čtvrtletí nabírat další zaměstnance. „Velmi silný optimismus zaměstnavatelů panuje ve všech klíčových sektorech,“ uvádí Rezlerová. Očekává proto, že nezaměstnanost letos klesne na historické minimum a přiblíží se 4,5 procenta. V únoru byla v Česku míra nezaměstnanosti 5,1 procenta, bez práce bylo 380 tisíc lidí. Z

celosvětových výsledků průzkumu vyplývá, že až 45 procent každodenních pracovních činností, za které jsou dnes lidé placeni, by mohlo být v krátké době automatizováno dostupnými technologiemi.

Tématu se věnuje nový magazín E15 Fintech revoluce >>>

Video placeholde
Magazín Fintech • E15