„Velký bratr“ v Amazonu. Jeho kurýři budou pod dohledem umělé inteligence

Řidiči Amazonu se bouří proti neustálému dohledu vedení.

Řidiči Amazonu se bouří proti neustálému dohledu vedení. Zdroj: Reuters

Společnost Amazon svou inovativní novinku obhajuje tím, že je to krok k bezpečnosti řidičů i jejich okolí.
Amazon nově instaluje kamery s umělou inteligencí řidičům Amazonu do jejich dodávek.
Zakladatel Amazonu Jeff Bezos opustí funkci výkonného ředitele. Nahradí ho Andy Jassy.
4
Fotogalerie

Největší e-shop na světě čelí tvrzením o špionážních praktikách. Amazon začal instalovat kamery s umělou inteligencí do svých dodávek, aby bylo možné sledovat jeho řidiče a upozorňovat na jejich chyby. Společnost tvrdí, že se jedná o investici do bezpečnosti, mnoho řidičů však tento krok považuje za návrat do románu George Orwella, informuje o tom BBC.

Kamery by měly být zapnuté nepřetržitě a budou zaznamenávat záběry týkající se šestnácti akcí, mezi které se řadí například prudké brždění, rozptýlení řidiče nebo ospalost. Jeden z řidičů Amazonu dokonce oznámil, že pokud si řidič zívne, bude upozorněn na to, že by se měl alespoň na 15 minut zastavit. 

Řidiči Amazonu ale i některé organizace a firmy se ovšem proti takovému záměru bouří. „Touha Amazonu po dohledu nezná hranic. Toto dotěrné neustálé sledování zaměstnanců vytváří dusnou atmosféru a nedůvěřivé pracovní prostředí, které zcela nabourává práva zaměstnanců,“ uvedla Silkie Carlová, ředitelka britské neziskové organizace Big Brother Watch, zabývající se občanskou svobodou a ochranou soukromí.

Amazon celou situaci vysvětluje a obhajuje tím, že se jedná o zajištění bezpečnosti řidičů. „Investujeme do bezpečnosti napříč naším provozem a především chceme poskytnout partnerům doručovacích služeb informace, které jim pomohou udržet řidiče v bezpečí po dobu jízdy,“ uvedli zástupci Amazonu pro britský zpravodajský web BBC.