Japonsko zřejmě zruší letošní olympijské hry. Amazon chce rozvážet vakcíny proti koronaviru

Letošní letní olympijské hry v japonském Tokiu, které se měly konat už v minulém roce, budou zřejmě definitivně zrušeny. Tvrdí to britský list The Times s odvoláním na dobře informovaný zákulisní zdroj.

Letošní letní olympijské hry v japonském Tokiu, které se měly konat už v minulém roce, budou zřejmě definitivně zrušeny. Tvrdí to britský list The Times s odvoláním na dobře informovaný zákulisní zdroj. Zdroj: e15

Obří internetový prodejce Amazon se chce podílet na rozvážení vakcín proti koronaviru. Společnost to napsala v dopise novému americkému prezidentovi Joe Bidenovi.
Evropský parlament navrhuje nové sankce proti ruským oligarchům a zastavení výstavby plynovodu Nord Stream 2 jako odplatu za zatčení Alexeje Navalného.
Ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj čeká v moskevské cele na soud.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Další odklad pro olympiádu

Japonská vláda se rozhodla, že kvůli pandemii zruší letošní letní olympijské hry v Tokiu. S odvoláním na anonymní zdroj o tom píše britský deník The Times. Podle něj rozhodnutí ještě není definitivní, ale velmi pravděpodobné. Kabinet premiéra Jošihideho Sugy se prý nyní soustředí na to, aby si zajistil pořádání turnaje v dalším volném termínu, což je až v roce 2032. Mezinárodní olympijský výbor i japonské vedení přitom oficiálně tvrdí, že olympiáda, která se původně měla konat loni, se v létě určitě odehraje.

Zrušení největšího sportovního svátku by bylo pro Japonce finanční katastrofou. Už nyní do jeho příprav vložili 25 miliard dolarů, tedy více než půl bilionu korun. Země se však aktuálně potýká se zimní vlnou nákazy a pro odložení her je na základě průzkumů až osmdesát procent obyvatel.       

EP chce potrestat Rusko za Navalného

Evropský parlament vyzval státy Evropské unie, aby zastavily stavbu kontroverzního ruského plynovodu v Baltském moři Nord Stream 2. Měly by také uvalit nové sankce na oligarchy blízké ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Jedná se o reakci na zatčení ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného. Německo, které je největším zastáncem plynovodu, však ani nyní nehodlá projekt bojkotovat. Nord Stream 2 je z 94 procent hotový. Šéf zahraničního výboru ruské Dumy považuje usnesení europoslanců za zasahování do vnitřních záležitostí Ruska. Navalnyj v tuto chvíli stále čeká v mokevské vazbě na soud.

Z trhů a burz 

Akcie uzavřely smíšeně 

Akciové burzy ve Spojených státech ve čtvrtek spíše posilovaly. Dařilo se například technologickým gigantům Applu, Amazonu či Facebooku. Index S&P 500 vyrostl o 0,03 procenta, a vylepšil tak svůj dosavadní rekord ze středy. Na novém maximu uzavřel také Nasdaq Composite, který včera zpevnil o 0,55 procenta. Pouze Dow Jones skončil v mírné ztrátě 0,04 procenta. Evropské trhy naopak převážně padaly. Z nejsledovanějších ukazatelů nejvíce poklesl francouzský CAC 40, a sice o 0,67 procenta. Německý DAX přišel o 0,11 procenta a britský FTSE 100 umazal 0,37 procenta.     

Amazon nabízí pomoc Bidenovi

Jedna z největších světových technologických společností Amazon nabídla nové americké administrativě prezidenta Joe Bidena, že se ráda zapojí do distribuce vakcín proti nemoci COVID-19. „Jsme připraveni ihned reagovat, jakmile budou vakcíny dostupné,“ píše jeden z šéfů Amazonu Dave Clark v dopise Bidenovi. Obří internetový prodejce byl během pandemie kritizován za to, že zbytečně vystavuje své zaměstnance riziku nákazy, neboť většina jeho služeb nadále funguje i při lockdownech. Také kvůli tomu firma nedávno požádala vlády, zda by její pracovníci nemohli být naočkováni mezi prvními. Amazon celosvětově zaměstnává kolem 800 tisíc lidí.        

Tweet dne

„Věnuji sto milionů dolarů na cenu pro nejlepší technologii na zachytávání oxidu uhličitého.“ 

Šéf společnosti Tesla a nejbohatší člověk na planetě Elon Musk hodlá štědře podpořit vědce a vynálezce, kteří se snaží zabránit uvolňování velkého množství oxidu uhličitého z těžkého průmyslu do zemské atmosféry. Detaily slíbil zveřejnit příští týden.   

Stane se dnes

  • Německá vládní Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové oficiálně oznámí výsledky volby nového stranického předsedy. Jedná se o formalitu. Očekává se potvrzení vítězství Armina Lascheta, který byl před týdnem zvolen na digitálním sjezdu.
  • Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó bude jednat v Moskvě se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem. Hovořit by měli mimo jiné o ruské vakcíně proti koronaviru. 
  • Londýnský soud rozhodne o výši trestu pro dva muže, které už dříve shledal vinnými z podílu na pašování a smrti 39 vietnamských migrantů v roce 2019.
  • Washington vydá předběžnou zprávu o vývoji podnikatelské aktivity v USA za leden.