Virtuální strážci. Zvířata v rezervaci v JAR hlídá 55 tisíc mobilů

Slon v jihoafrické rezervaci Balule hlídané kamerami mobilních telefonů.

Slon v jihoafrické rezervaci Balule hlídané kamerami mobilních telefonů. Zdroj: wikimedia.org

Jihoafrická přírodní rezervace Balule spustila program ostrahy zvířat na dálku s pomocí kamer mobilních telefonů rozmístěných kolem rezervace v ochranných obalech. K záběrům se mohou lidé připojit kdekoli, takže park získal 55 tisíc virtuálních strážců, uvedla agentura Reuters.

Mnoho afrických rezervací přišlo kvůli úbytku turistů v době koronaviru o příjmy a bylo nuceno část svých strážců propustit. Nová technologie je vítaná pomoc. Bez turistů se rezervacím snížily příjmy, a tak se park Balule se spojit se s výrobcem mobilů Samsung, aby mohl zbývajícím strážcům pomoci chránit zvířata před pytláky. Vznikl tak projekt Wildlife Watch.

„Potřebujeme více očí a více lidí, kteří by nám pomáhali,“ řekla členka ženského týmu strážců Leitah Mkhabelaová. „Takto se mohou na hlídkách lidé podílet a zůstat přitom doma. Každý den mohou zachránit jednoho nosorožce,“ vysvětlila.

Rezervace Balule, která je domovem lvů, leopardů, slonů, buvolů i nosorožců, leží v provincii Limpopo a je součástí Krugerova národního parku.

Mkhabelaová a všechny její kolegyně mají stejný typ telefonu a tytéž telefony byly instalovány po obvodu rezervace.

Mezinárodní svaz pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN) zjistil, že vlivem pandemie africké národní parky zredukovaly počty strážců o více než polovinu. Zástupkyně šéfa Světového fondu na ochranu přírody (WWF) Wendy Elliottová uvedla, že v celosvětovém měřítku rezervace a parky propustily jednoho z pěti strážců. Navíc pandemie zhoršuje ekonomickou situaci, v níž vzniká větší poptávka po masu divoce žijících zvířat.

Mkhabelaová je ale spokojená. Lidé, kteří se dívají na záběry z Balule, už nahlásili střelbu a upozornili na zvířata zachycená do pastí. „Chci přispět k tomu, že má vnoučata v budoucích letech budou mít možnost vidět nosorožce,“ řekla.