Avokádo nebo džíny. Vyspělý svět v nich dováží vodu, která se nedostává jinde

Závlahy v zemědělství spotřebují obrovská množství vody, která se pak v chudých zemích nedostává jinde.

Závlahy v zemědělství spotřebují obrovská množství vody, která se pak v chudých zemích nedostává jinde. Zdroj: profimedia.cz

Znečištění vody v jednom z argentinských přístavů
Odpadní voda tekoucí do ústí řeky Mersey v západní Anglii
Závlahy v zemědělství spotřebují obrovská množství vody, která se pak v chudých zemích nedostává jinde.
Plasty znečišťující mořskou hladinu
Pláže na Bali se bez turistů změnily ve smetiště, místní nestíhají odklízet odpadky.
6
Fotogalerie

Vážným nedostatkem vody po dobu nejméně jednoho měsíce v roce trpí na planetě kolem čtyř miliard lidí, více než polovina populace. A téměř čtvrtina má potíže se spolehlivým zásobováním nezávadnou vodou, varuje OSN k dnešnímu Světovému dni vody. Té závadné je však v některých částech světa dost, jak dokládají snímky agentury Reuters.

K Cílům udržitelného rozvoje OSN patří zajištění přístupu k nezávadné vodě a kanalizaci pro všechny do roku 2030. Na druhé straně světová organizace předpokládá že voda bude čím dál vzácnější a do roku 2050 bude a více než polovina světové populace v oblastech trpících nedostatkem vody.

Fotografové agentury Reuters v rámci dnešního Světového dne vody OSN pořídili pomocí dronů znepokojivé fotografie a videa znečištěných vodních cest po celém světě. Na jednom obrázku třeba leží vyřazená pohovka na břehu řeky Tiete v největším brazilském městě São Paulu, do kterého každý den stékají stovky tun neošetřených odpadních vod a odpadu.

Další záběry zachytily jak komunální odpad ucpává řeku Citarum v indonéském Bandungu a splašky proudící do Eufratu v iráckém Najafu.

Mnohé země, které provozují zemědělství a průmysl náročné na vodu, bojují s nedostatkem nezávadné pitné vody, varuje odbornice na socioekonomickou geografii Julie Brownová z univerzity v Portsmouthu. „Při nákupu potravin nebo oblečení si ne vždy uvědomujeme, že ve skutečnosti dovážíme vodu někoho jiného. Přitom tyto země, z nichž vodu importujeme v podobě avokáda nebo džín, samy trpí nedostatkem vody,“ řekla agentuře Reuters.

Je podle ni zásadní pomáhat lidem v k přístupu k nezávadné vodě, avšak v nejchudších státech světa bývá často přehlížení, že je třeba tento přístup také zachovávat. „Představitelé nevládních organizací často pózují na fotografiích s novotou zařícímu ručními čerpadly. Jenže pak odejdou a záleží už jen na místních komunitách, zda získají peníze na údržbu a opravy těch pump. A co když nezíkají?“ ptá se. „Průzkum ukazuje, že v subsaharské Africe je třetina ručních čerpadel stále poškozena,“ dodává.