Všichni ho měli, vzpomíná investor Šnobr. Podpora telefonů BlackBerry končí

BlackBerry v dobách největší slávy používala i německá kancléřka Angela Merkelová.

BlackBerry v dobách největší slávy používala i německá kancléřka Angela Merkelová. Zdroj: Profimedia.cz

Ve své kapse ho nosil i Barack Obama.
Na snímku z roku 2010 ukazuje telefon Blackberry tehdejší americký prezident Barack Obama i ostatním státníkům, mezi kterými jsou tehdejší politické špičky - německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Nikolas Sarkozy a italská hlava státu Silvio Berlusconi.
Telefony BlackBerry v průběhu času.
Model BlackBerry Q10.
Jeden z posledních modelů BlackBerry KEYone.
7
Fotogalerie

Telefony BlackBerry končí. Někdejší lídr trhu nedokázal naskočit na vlnu rozvoje chytrých telefonů a jeho sláva definitivně pominula. Původně kanadské telefony byly populární zejména mezi vládními činiteli a manažery, právě jejich zaměření bylo jedním z důvodů, proč ikonické telefony s klávesnicí skončí v propadlišti dějin. „Ve své době byl BlackBerry v byznysovém prostředí jeden z nejrozšířenějších telefonů,“ vzpomíná investor a energetický analytik Michal Šnobr.

Paradoxně konec BlackBerry připadl na den poté, kdy Apple překročil jako první společnost na světě tržní valuaci tří bilionů dolarů. Právě producent telefonů z kalifornského Cupertina byl ve své době hlavním rivalem BlackBerry, které na vrcholu své slávy před deseti lety prodávalo desítky milionů zařízení za rok. Celkově v jednu chvíli BlackBerry drželo dvacet procent globálního trhu s chytrými telefony, a dokonce přes padesát procent ve Spojených státech. 

Nyní BlackBerry se stejnojmenným operačním systémem končí, od čtvrtého ledna 2022 z nich nebude možné posílat zprávy a přijímat hovory. Telefony, které využívají systém Android od Googlu, budou fungovat bez omezení.

Steve Jobs představuje první iPhone v roce 2007

Video placeholde
• MobilMania.cz

Nejedná se tak o definitivní exitus, klávesnicové chytré telefony budou existovat i nadále, nicméně časem zřejmě zcela vymizí, jelikož se už nevyrábějí. Pomalá smrt BlackBerry začala v roce 2017, když firma přestala telefony definitivně vyrábět a zařízení se slavnou značkou už vznikala jen pod licencemi, a to do konce roku 2020. Postupně na telefonech vybavených firemním operačním systémem přestaly fungovat mobilní aplikace. 

BlackBerry využívali v dobách jeho největší slávy i nejmocnější lidé planety jako Barack Obama, Angela Merkelová nebo David Cameron. V českém prostředí ho v kapse nosil například bývalý premiér Mirek Topolánek.

Oblíbený byl také mezi manažery. Jednou z výhod BlackBerry byla totiž zabezpečená komunikace, která začala být s rozvojem telefonů čím dál důležitější. 

Právě fakt, že BlackBerry využívali i vysoce postavení politici, označuje Šnobr za jeden z důvodů, proč byla značka oblíbená mezi lidmi z byznysové sféry. „Bylo to takové potvrzení, že ty telefony jsou chráněné a zabezpečené,“ říká Šnobr.

Nicméně posléze tuto výhodu dokázali konkurenti dorovnat. Komunikační aplikace BlackBerry byly navíc dlouho dostupné jen držitelům těchto telefonů, zatímco například komunikační nástroje fungující na platformě Android jsou dostupné nesrovnatelně širší skupině uživatelů. Díky tomu se masově rozšířily jiné komunikační nástroje jako třeba Whatsapp nebo Messenger, které oba nyní patří pod společnost Meta.

Před deseti lety byly však telefony BlackBerry na svém vrcholu. Michal Šnobr vzpomíná na doby, kdy na jednáních měla většina účastníků na stolech před sebou právě BlackBerry. „Dnes to neplatí, většinou se mi dnes za můj mobil lidi vysmějí v dobrém slova smyslu. Všichni si totiž vybavují, jak kdysi také BlackBerry používali,“ popisuje tehdejší atmosféru byznysmen, který do dnešního dne BlackBerry používá.

Marek Růžička, současný výkonný ředitel Bankovní identity, oceňoval na BlackBerry celkovou uživatelskou přívětivost pro korporátní prostředí. „Výborně fungovala zejména klávesnice, synchronizace kalendáře nebo BlackBerry Hub, kam se slévala pošta ze všech stran. Mě ale nejvíce bavila ta hardwarová klávesnice, byla přesná, když si na ni člověk navykl, tak mohl psát velmi rychle,“ popisuje Růžička.

Tento názor dlouholetý manažer O2 demonstruje na vzpomínce, jak s kolegy, kteří v té době využívali plně dotykové telefony, soutěžili v rychlosti a přesnosti psaní. Lidé s BlackBerry v této disciplíně v přehledem vyhrávali, směje se Růžička.  

Pověstné zabezpečení bylo podle něj pro korporátní prostředí zásadní, jelikož na rozdíl od ostatních tehdejších telefonů BlackBarry znamenalo jistotu, že firemní data jsou v bezpečí. „Mělo to svou cenovku, ale bylo to zároveň spojené s tím, že člověk může odkudkoliv dělat cokoliv. Ve své době to bylo opodstatněné a fungovalo to dobře. Svět potom šel mílovými kroky dál, to BlackBerry exkluzivitu vzalo,“ myslí si šéf Bankovní identity. 

Roli korporátních telefonů nyní už několik let zastávají zařízení od Applu. BlackBerry ovšem bude jednou z důležitých kapitol rozvoje chytrých telefonů. Ač lze ze zpětného pohledu tyto telefony považovat za slepou vývojovou větev, minimálně byznysový svět na ně nezapomene. „Stýská se mi po preciznosti BlackBerry. Za ty roky jsem s nimi nikdy neměl žádný technický problém,“ lituje konec kanadské značky Růžička. „Zvykl jsem si na něj tak moc, že to asi budu oplakávat,“ uzavírá Michal Šnobr.