YouTube slaví 15 let. Od videa ze zoo po stroj na peníze i vliv

YouTube logo

YouTube logo Zdroj: YouTube

Petr Mára
Nejsledovanější - Shopaholic Nicol
Karel Kovář
Petr Mára
Ilustrační foto
6
Fotogalerie

YouTube používají měsíčně dvě miliardy aktivních uživatelů. Ti sledují v úhrnu přes miliardu hodin video obsahu denně. Očekávali to tvůrci v začátcích tohoto projektu? Pravděpodobně ne. Youtube slaví letos na Valentýna již 15 let od svého vzniku.

Úspěch se dostavil hned po necelých dvou letech fungování. V roce 2006 koupil tuto mladou službu Google za 1,65 miliardy dolarů. Od té doby prošla celá platforma mnoha změnami a určovala spoustu trendů. Za poslední tři měsíce generovala YouTube mateřské společnosti Alphabet zhruba pět miliard dolarů. Za minulý rok to bylo bezmála patnáct miliard. To je v současnosti desetina všech příjmů mateřské firmy. 

YouTube vytvořil z neznámých lidí řadu milionářů a celebrit, což bylo donedávna zcela nemyslitelné. Platforma se také během své cesty musela vypořádat s četnou kritikou a často musela upravovat regulaci obsahu, toho, co se smí a nesmí. Aby uklidnila komunitu a předešla dalším kontroverzím. 

První video na YouTube byla dvacetivteřinová nahrávka s názvem Me at the zoo - Já v zoo. Umístil ho tam Jawed Karim, jeden ze zakladatelů 23. dubna 2005. Od té doby YouTube rostl. Přes domácí videa, následně hudbu a hudební videoklipy, streamy videoher až po filmy. V roce 2019 YouTube spustil placené služby YouTube Music a YouTube Premium.

Služba dala vzniknout i fenoménu takzvaných youtuberů. Ti natáčejí různá videa s cílem představovat, edukovat, komentovat či bavit. Mnozí se tím i živí. 

Mezi ty nejsledovanější české patří například Kovy či Viral Brothers, v zahraničí je stále nejsledovanější hvězdou YouTube švédský influencer PewDiePie. Jeho doménou jsou takzvané “letsplaye”. Věc, která je dnes jedním z tahounů vlny e-gamingu. Napadlo by vás před rokem 2000 koukat na někoho, jak hraje videohru?

Co o vývoji YouTube posledních let míní český "tech" YouTuber Petr Mára? 

Kdy jste poprvé zachytil, že existuje nějaký YouTube? A vzpomenete si na první video, nebo videa, která jste na této platformě viděl?

Bylo to asi před 13 lety a působilo to na mě jako síť, služba pro děti. Vlastně mě to odradilo, zajímalo mě to, ale zjistil jsem, tedy aspoň tehdy jsem si to myslel, že to není nic pro mě.

YouTube se ale od té doby změnil. Svůj pohled na tuto síť jste změnil i vy. Jaký je YouTube dnes?

Odpovím jinak. Respektive začnu jinak. Dnes je TikTok to, co byl YouTube před patnácti lety. YouTube je už hotová platforma. Každý si tam najde něco svého. YouTube už vás ničím nepřekvapí. Dnes je na vrcholu. Může na něm zfotrovatět, a nebo může být jako rádio, které vás taky už dnes nepřekvapí, ale iks desítek let prostě je a nejspíš i dál bude.

A jaký podle vás YouTube bude?

Těžko říct. Zajímavé bude sledovat, jestli si nějak masivněji osvojí virtuální realitu. 

Co pro vás osobně znamená a co představuje YouTube dnes?

Je to jedna z platforem, kde si spolutvořím svůj brand. A je pro mě relativně důležitá. Je dobré na ní ale nebýt závislý. Z mých všech příjmů mám díky YouTube asi třicet procent. Snažím se své aktivity a to, čemu se věnuju zviditelňovat na všech možných sítích. Teď jsem proto také aspoň trochu aktivní třeba i na tom zmíněném TikToku a pozoruju vývoj kolem této služby.

Podívejte se na první video, které bylo nahráno na YouTube: