Zibura: Autor bestselleru si přijde na osm měsíčních platů

Ladislav Zibura

Ladislav Zibura Zdroj: Petr Florián a archiv L. Zibury

Přednáška Ladislava Zibury.
Knihy, ilustrační foto
Knihy, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Debata o úpravě DPH na pivo, kterou chystá ministerstvo financí, přináší řadu souvislostí. Exkurzi do fungování knižního byznysu, v němž by měla být brzy snížena DPH na elektronické knihy z 21 na 10 procent, čímž se srovná se zdaněním tištěných knih, přinesl ve svém facebookovém příspěvku známý cestovatel a spisovatel Ladislav Zibura.

Zibura upozorňuje, že Česko patří mezi země s nejvyšší DPH na knihy v Evropě. Poznamenává ale, že právě DPH, pokud by se zrušila nebo snížila, by pomohlo zvýšit honoráře spisovatelů na přijatelnější výši. Ty dnes podle Zibury rozhodně nepředstavují horentní sumy.

Zatímco elektronická vydání knih čeká snížení sazby DPH z 21 na 10 procent, u tištěných knih se nic takového neplánuje. Tištěná vydání přitom v Česku násobně převyšují konzumaci takzvaných e-booků.

„Po zaplacení nákladů na sazbu knihy, korektury, grafiku, ilustraci, tisk a distribuci u knihkupců totiž autorovi a nakladatelství zbude i u úspěšných titulů dohromady maximálně 35 procent prodejní ceny knihy,“ napsal Zibura ve středu ve svém facebookovém příspěvku.

„Obvyklý autorský honorář autora tvoří 8 až 12 procent z prodejní ceny knihy bez DPH. Kdyby se zrušilo DPH na knihy a nakladatelství si s autory rozdělila ušetřené peníze napůl, pak vzrostou průměrné autorské honoráře o polovinu,“ soudí Zibura.

Přehled DPH na knihy v zemích EvropyPřehled DPH na knihy v zemích Evropy|E15.cz

Převedeno na absolutní čísla: autor bestselleru, přičemž za něj je v Česku požadována hranice deset tisíc prodaných kusů, si vydělá nižší stovky tisíc korun. „V hrubém asi osmiměsíční mzdu průměrného zaměstnance. Obvyklý náklad beletrie se ale pohybuje spíš mezi jedním až třemi tisíci výtisky,“ poznamenává Zibura.