Umělá inteligence má znalost sedmi psychologů, říká zakladatel Talk2Amy Martin Rücker

Platformu Talk2Amyprovozuje od roku 2020 společnost Mongata, ve které je Martin Rücker ředitelem.

Platformu Talk2Amyprovozuje od roku 2020 společnost Mongata, ve které je Martin Rücker ředitelem. Zdroj: Tomáš Novák

Amy vznikla proto, aby dokázala poznat lidské vlastnosti a předpovědět chování lidí.
Audi navrhuje kola za pomoci umělé inteligence FelGAN
Martin Rücker pracoval jako IT developer, stál u zrodu IT firmy Wujigrid. Talk2Amy spoluzaložil v roce 2019.
4
Fotogalerie

Jak AI dokáže odhadnout emoce a vybrat na pracovní místo nejlepšího uchazeče? Svůj projekt vysvětluje MARTIN RÜCKER, zakladatel cloudové psychologické platformy založené na umělé inteligenci s názvem Talk2Amy.

Myšlenka na zrod umělé inteligence, která se dnes jmenuje Amy, ke mně poprvé přišla na manažerském školení. Pracovali jsme tenkrát s kolegy v mezinárodní IT firmě na projektech týkajících se IoT, rozšířené reality, umělé inteligence a také cloudových technologií. Psycholog nás tehdy zdokonaloval v takzvaných měkkých dovednostech. Učili jsme se správně vést své týmy a také komunikovat věci, které lidé neradi slyší a které je důležité říkat správně, protože na ně každý reaguje jinak. Kdyby se to tak dalo předem odhadnout, říkal jsem si.

Nás z IT lákalo podívat se na tento problém z pohledu nového fenoménu – umělé inteligence – a zkusit pomocí neuronových sítí predikovat lidskou emoční reakci. V roce 2019 jsme začali první model lidské osobnosti zkoušet a brzy se ukázalo, že předpověď emocí bude jen jedním ze střípků toho, co budoucí Amy dokáže.

Aby tento model nebyl jen hračkou, ale stal se i příležitostí pro byznys, musel se naučit víc. Tedy třeba dokázat určit, zda se daná osobnost hodí na konkrétní pracovní pozici – na prodejce, krizového manažera nebo třeba herečku. A tak začala vznikat platforma Talk2Amy, kterou neustále zdokonalujeme.

Věděli jsme, že umělá inteligence a další matematické metody jsou užitečné pro interpretaci osobnosti, ale že k tomu potřebují kvalitní data popisující tuto osobnost. Aby poznání osobnosti vycházelo z faktů a bylo obhajitelné z hlediska psychometrie, používáme kombinaci dotazníků, které popisují člověka jako celek.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!