Ve sklárně Moser se kvůli rozvodu mění podíly. Výrobce křišťálu bude mít nově tři vlastníky

Sklárny Moser

Sklárny Moser Zdroj: profimedia

Tradiční český výrobce křišťálu Moser bude mít nově tři namísto dvou vlastníků. Kvůli rozvodovému řízení se rovným dílem rozdělí poloviční podíl dnes už bývalých manželů Zapletalových. Informaci E15 potvrdila nová spolumajitelka a členka představenstva sklárny Moser Kateřina Zapletalová.

V tuto chvíli podle rejstříku stále drží poloviční podíl Jiří Zapletal, bývalý šéf Škody holding, dnešní Škody Transportation. Druhou polovinu ovládá přes kyperský vehikl Chorus Independent Solutions Cyprus Limited advokát a spoluzakladatel advokátní kanceláře BBH Josef Brož. Změna se má ovšem propsat už během následujících týdnů.

Společnost Moser k nové vlastnické struktuře vydala pouze krátké oficiální vyjádření: „V rámci rozvodového řízení manželů Zapletalových došlo k rovnoměrnému rozdělení polovičního podílů akcií společnosti Moser, které byly ve vlastnictví pana Zapletala. V současné chvíli je tak Jiří Zapletal vlastníkem čtvrtinového podílu akcií, Kateřina Zapletalová vlastní akcie sklárny ve stejné výši.“

Zapletalová pro E15 dodala, že pro firmu se prakticky nic nemění. Všichni zůstávají na svých manažerských pozicích a žádné změny ani nejsou v plánu. „Jde jen o technickou záležitost související s osobním životem. Nadále jako vlastníci děláme vše pro to, abychom sklárnu rozvíjeli,“ dodala.

Společnosti se přitom v posledních letech příliš nedaří. Kvůli ztrátě z roku 2021 ve výši 71 milionů korun se záporný vlastní kapitál karlovarské manufaktury přiblížil čtvrtmiliardě korun. Firma navíc v lednu E15 potvrdila, že se do zisku nedostala ani loni, byť výsledky ještě nejsou zveřejněné. Nad vodou tak firmu drží jen její vlastníci.

Na Moser v posledních třech letech dopadá řada negativních vlivů počínaje pandemií a restrikcemi s ní spojenými přes válku na Ukrajině až po rekordní ceny energií. Tento týden navíc Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj přišla s prognózou, že Česko si letos projde mírnou recesí.

Historie sklárny Moser, která zaměstnává kolem 250 lidí, sahá do roku 1857. Její tržby v roce 2021 činily pouhých 155 milionů korun. Celý sklářský průmysl v Česku utrží ročně kolem 50 miliard korun.

V poslední době jde už o druhý český rozvod ve velkém byznysu. Přede dvěma lety se do médií dostal spor bývalých manželů Zavoralových, tedy strůjců úspěchu internetového obchodu Alza.