Jak vypadá moderní zemědělství: farmy osazené senzory obletují drony

Nové trendy se prosazují i v zemědělství. Český start-up má ambici vybavit farmy senzory a učinit je digitálními.

Zatímco v průmyslu a službách k automatizaci, robotizaci a internetizaci dochází už celé roky, zemědělská výroba zůstává v mnoha ohledech stále konzervativní. i do této oblasti lidské činnosti s mnohatisíciletou tradicí ale postupně pronikají moderní technologie. Nejen že už si lze pořídit autonomní traktor prošpikovaný senzory, ale v prodeji jsou i drony, které jsou schopné automaticky rozprášit hnojivo, anebo analyzovat kvalitu porostu.

Například dron DJI MG-1, během deseti minut dokáže obhospodařit plochu až 60 arů. Jistě, ve srovnání s tuzemskými zemědělskými lány je to relativně malá oblast, představte si však třeba kaskádovité rýžové pole, anebo velmi těžko dostupný terén, kam se běžný traktor prostě nedostane.

Na druhý úkol, tedy snímkování a chytrou analýzu malého políčka i obrovského lánu, se specializuje například bezpilotní letoun RX60, který na jedno nabití zmapuje pole o výměře až 120 hektarů.

Změnit zemědělství se pokouší i mladý český startup CleverFarm z Brna – někdejší součást CleverMaps a dnes samostatná firma, která chce zemědělce vybavit armádou senzorů a naučit je používat webové služby.

Chytrá farma nabídne například mapové přehledy a čidla, která změří teplotu a vlhkost v půdě i na povrchu obilí. Součástí chytré farmy jsou i speciální tyče s teploměry, díky nimž farmář zjistí, zda už sklizená úroda pod povrchem nezačala hnít.

Typickým zákazníkem jejích služeb je dnes farmář a agronom, s rozvojem chytrých senzorů ale hodlá internetizovat také sady, vinice a včelíny. 

Celý článek najdete na webu Živě.cz >>>

</>