Prodej řetězce kaváren Costa do rukou Coca-Coly má zelenou

Káva z řetězce kaváren Costa

Káva z řetězce kaváren Costa Zdroj: Profimedia

Evropská komise souhlasí, aby americký nápojářský gigant Coca-Cola převzal britský řetězec kaváren Costa. Komise rozhodla ve čtvrtek, uvedla agentura Reuters. Coca-Cola kupuje síť od britské společnosti Whitbread za 3,9 miliardy liber (zhruba 112 miliard korun). 

„Evropská komise dospěla k závěru, že akvizice nenaruší hospodářskou soutěž, protože společnosti neprodávají stejné produkty a propojení mezi jejich aktivitami je omezené," uvedl úřad podle Reuters. Prodej by tak měl být dokončen v první polovině letošního roku.

Coca-Cola bude po dokončení transakce konkurovat například společnosti Starbucks, která je s téměř 29 tisíci poboček největším řetězcem kaváren na světě. Costa má přes 2400 kaváren v Británii a dalších zhruba 1400 kaváren v zahraničí včetně Česka.

„Horké nápoje jsou jedním z mála nápojových segmentů, ve kterých Coca-Cola nevlastní globální značku. Costa nám poskytne přístup k tomuto trhu prostřednictvím silné kávové platformy," uvedl v minulosti generální ředitel Coca-Coly James Quincey.

Společnost Whitbread oznámila loni v dubnu, že se rozhodla oddělit řetězec Costa do samostatné firmy. Coca-Cola následně přišla s nabídkou na převzetí řetězce, kterou vedení Whitbreadu jednohlasně schválilo. Prodeji společnosti ohlásily loni v srpnu.