Romové chtěli pomoci v boji proti kůrovci, nabídka jejich asociace ale zůstala bez odezvy

V Česku je spousta lesů napadená kůrovcem

V Česku je spousta lesů napadená kůrovcem Zdroj: Jiří Hadáč

V Česku je stále spousta dřeva napadená kůrovcem
V Česku je spousta lesů napadená kůrovcem
Kůrovci prospívá současné teplé a suché počasí
Podle experta Mendelovy univerzity v Brně je problémem i pomalá reakce Lesů ČR, která musí zakázky na vytěžení napadeného dřeva soutěžit
Pro účinný boj s kůrovcem bude podle experta nezbytné, aby Lesy ČR dostaly výjimku ze zákona o veřejných zakázkách
6
Fotogalerie

Česko bojuje s kůrovcovou kalamitou. Situaci ale komplikuje mimo jiné i situace na trhu práce. Stejně jako další odvětví se i lesnictví potýká s nedostatkem pracovních sil. Asociace romských podnikatelů proto poslala ministerstvům zemědělství a životního prostředí v první polovině června dopis, v němž je vyzvala, aby daly šanci nejméně tisícovce dlouho nezaměstnaných Romů. Na Asociaci se ovšem zatím podle jejího vyjádření nikdo neobrátil.

„Přestože je situace v lesích napadených kůrovcem nejvíce alarmující právě na Moravě, za celé tři týdny od nabídky více než tisíce romských pracovníků, nás nekontaktovala jediná firma, podnik či instituce, a dokonce ani oslovení ministři Richard Brabec a Jiří Milek,” uvedl prezident ostravské Asociace romských podnikatelů a spolků ČR Vladimír Leško. Osobně prý zaslal dopis na ministerstva 11. června.

Asociace dle vlastních slov sdružuje prověřené firmy zaměstnávající pracovníky, kteří jsou v důsledku nedostatku pracovních příležitostí dlouhodobě evidovaní na úřadech práce.

„Místo toho si ministerstvo zemědělství i samotní zaměstnavatelé přejí do republiky urychleně dostat tisíce Ukrajinců či Srbů, ale i Mongolů a Filipínců,” míní Leško.

Už dříve ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uvedl, že současná kůrovcová kalamita je největší od dob Marie Terezie. A hledání pracovní síly vidí ministr životního prostředí jako největší problém, jak v červnu uvedl server Echo24. „Společnosti opět potvrdily, že shání kde můžou, berou dneska takřka kohokoli. A nejde už o kvalifikované lidi. O práci s motorovou pilou, které nesežene na úřadu práce, ale i o nekvalifikované lidi na pěstební práce, sázení sazenic, sbírání klestí. A ani ti se nedají sehnat,“ řekl podle serveru Brabec.