Investice do pražského bytu vynesla nejvíc. Překonala zlato i burzu

Byty, ilustrační foto

Byty, ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš/E15

Byty, ilustrační foto
Byty, ilustrační foto
Byty, ilustrační foto
Byty, ilustrační foto
Byty, ilustrační foto
7
Fotogalerie

Milionová investice do pražského bytu na začátku roku 2012 za pět let investorovi vynesla 680 tisíc korun navíc. Hodnota zlata za stejné období klesla o 12 procent. Pražská burza si vedla naopak dobře, index PX50 totiž za pět let přidal 17 procent a po započtení dividend mohl investorům vydělat přes 50 procent.

„Investice do bytu v Praze je v porovnání s ostatními investičními instrumenty velmi stabilní. Oproti akciovým indexům či komoditám ji za posledních pět let nepostihl žádný závažný výkyv,“ řekla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková. „Tempo růstu cen bytů v Praze zřejmě nebude tak strmé jako za poslední dva roky, ale kvůli uměle zredukované nabídce bytů lze očekávat, že ceny porostou i v dalších letech.“

Zajímavé zhodnocení bylo možné dosáhnout i na pražské burze. Kdo by před pěti lety nakoupil všechny akcie indexu PX50, mohl se na konci roku 2017 a po započtení dividend výnosem 53 procent. Přitom ještě na konci druhém čtvrtletí 2016 by byl pouze v desetiprocentním zisku. Na rozdíl od bytů je zde již velmi patrná značná volatilita, která je u rizikovějších investičních nástrojů obvyklá. Nejhorší výsledek ze sledovaných nástrojů zaznamenalo zlato, které za posledních pět let odepsalo 12 procent.

Zhodnocení investic pražských bytů, zlata a akcií indexu PX50Zhodnocení investic pražských bytů, zlata a akcií indexu PX50|Central Group

Podíl nákupů bytů za účelem tržního pronájmu, uložení peněz či spekulace na růst ceny, tvořil v předchozích letech u developerské společnosti Central Group přibližně 20 procent. U cenově dostupných projektů v lokalitách zajímavých pro pronájem dosahoval tento podíl i 25 procent. Naopak u lokalit rodinného charakteru je jako investiční byt pořizován jen každý desátý. V roce 2017 celkový podíl investičních bytů vzrostl u největšího českého stavitele na 23 procent.


Všechny články k cenám bytů najdete zde >>>


Při porovnání bytů v původní cihlové zástavbě a novostavby ve stejné lokalitě, rozdíly v kupní ceně se budou pohybovat okolo 15 procent.

K ceně staršího bytu je ale navíc vždy nutno připočíst čtyří procenta daně z nabytí nemovitosti, kterou od října 2016 platí vždy kupující. Prvopřevod novostaveb je přitom od této daně osvobozen.

Při počítání výnosnosti je třeba brát v potaz také energetickou náročnost, což se může u staršího méně úsporného investičního bytu projevit nižším zájmem ze strany nájemců.

Nejdůležitějším faktorem při rozhodování o typu investičního bytu je kromě kupní ceny i dosažitelné tržní nájemné.

To je u novostaveb výrazně vyšší, což navíc zaručuje i poptávku ze strany bonitních nájemníků, u kterých je mnohem menší pravděpodobnost, že budou dlužit na nájemném. Novostavby jsou tak z investičního hlediska výhodnější.

InvesticeInvestice|Central Group

Ceny bytů - více o tématu čtěte zde >>>