Nastavili jsme český realitní trh podle Prahy, říká Frait z ČNB

Jan Frait

Jan Frait Zdroj: profimedia.cz

ČNB zavedla další pravidla pro poskytování hypoték. Třeba se po zpřísnění podmínek pro hypotéky někdo probere a začne řešit, proč se nestaví, říká v rozhovoru pro E15 ředitel sekce finanční stability ČNB Jan Frait.

Palčivým problémem Česka je především realitní trh v Praze a potažmo několika dalších velkých metropolích. Nestálo za to upravit spíše jen regionální trhy než působit plošně?

Z hlediska našich výpočtů jsme příjmové limity nastavili podle hlavních částí trhu, jako jsou velká města, kde jsou ceny nemovitostí vysoké. Nemyslíme si, že to může výrazně omezit regiony s nižšími příjmy, tam jsou naopak poměry cen a příjmů příznivější.

Nicméně to, že bychom zohlednili podmínky na regionálních trzích, jsme zvažovali. V Evropě se o tom vede debata. Pravděpodobně by se ale musely konkrétní parametry nastavit podle toho, kde bydlí kupující, což není úplně vhodné, nebo podle toho, kde je nemovitost kupována, což by ale mohlo způsobit problémy typu pseudo­­stěhování lidí. Takže se nám zatím zdá vhodnější nastavit podmínky trochu měkčeji podle úrovně velkých měst, protože ty menší si s tím poradí mnohem lépe.

Některé evropské země jako například Irsko jsou v přístupu k hypotékám přísnější. Pro tamní žadatele ale hraje stále relativně výhodnější poměr tamních cen bytů a jejich příjmů.

Pro zmíněné Irsko to ani neplatí, kupříkladu Dublin zažil v posledních létech obrovský růst cen realit. Není to ale dáno benevolentními pravidly pro poskytování hypoték - irská regulace je naopak velmi přísná, což je dáno jejich zkušeností s krizí. Ta se projevila například tím, že tam mají banky dodnes dvacetiprocentní podíl hypoték se selháním a snaží se, aby se do bankovních bilancí nedostali rizikoví klienti.

Nakolik očekáváte, že se vaše opatření odrazí v cenách bytů? Relativně velká část poptávky by měla z trhu podle plánu zmizet.

Byl bych v tom opatrný. Je otázka, jak velká část poptávky skutečně zmizí. Naše rozhodnutí je mírnější, než s čím banky pracovaly. Navíc už za loňský rok vidíme, že se zvyšuje průměrný počet žadatelů, za čímž je fenomén rostoucího počtu spolužadatelů o hypotéku. Takže si opravdu nejsem jistý, zda to s trhem „zamává“. Zásadní vliv na trh může mít jen růst nabídky daný větší stavbou bytů.

Všechny informace o realitách a cenách bytů najdete zde >>>


Ale touha mnohých mladých rodin po bytě přesto nyní v zásadě přijde vniveč.

Tak třeba se teď někdo probere. Pokud má někdo pocit, že si mladí nebudou moci splnit svůj sen, tak ať začne aktivně řešit, proč se nestaví. Nedostupnost bydlení je daná primárně cenami bytů. Když se nestaví, neexistují dobrá řešení. Že bychom teď svými opatřeními dělali všeobecné dobro, netvrdím. Ale volíme to nejméně špatné řešení – to je situace, ve které se nyní nacházíme.

Problém nedostatečné výstavby ale hypotéky navázané na příjmy žadatelů nevyřeší.

Možná třeba trochu ano, ceny bytů by mohly klesnout.

Jak si pořídit vlastní bydlení? Odpovědi najdete v magazínu E15. Získat ho můžete zde >>>

Video placeholde

Magazín E15 Chceš bydlet? • E15