Evropský summit ONLINE: Energetický plán EU musí být pro všechny, ne jen pro Německo, řekl Morawiecki

Mateusz Morawiecki, polský předseda vlády, před jednáním Evropské rady v Praze (7. 10. 2022).

Mateusz Morawiecki, polský předseda vlády, před jednáním Evropské rady v Praze (7. 10. 2022). Zdroj: Blesk Zprávy

Jednání Evropské rady probíhá ve Španělském sále
Francouzský prezident Macron, německý kancléř Scholz a nizozemský premiér Rutte přišli na Hrad na summit společně pěšky, komentář médiím neposkytli.
Supersummit na Pražském hradě: Francouzský prezident Emmanuel Macron
Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová
Supersummit na Pražském hradě: Český premiér Petr Fiala, francouzský prezident Emmanuel Macron
24
Fotogalerie

V Praze začala největší akce českého předsednictví Radě EU. Na Pražský hrad přijelo ve čtvrtek po poledni přes čtyřicet státníků z celé Evropy. Evropská reakce na trvající ruskou agresi vůči Ukrajině, složitá situace kolem energií a jejich vysokých cen i související stav hospodářství EU budou tématy pátečního neformálního summitu šéfů států a vlád evropské sedmadvacítky v Praze.

Sledujte náš ONLINE přenos níže.

Prezidenti a premiéři se schází den poté, co podobná témata v obecnější rovině probíral na Pražském hradě výrazně širší a nový formát Evropského politického společenství (EPC), kde diskutovali nejen zástupci zemí EU, ale také dalších 17 států.

Závěr supersummitu: Setkání přišlo v kritický okamžik, řekl Fiala

Video placeholde
. • ČTK

Online přenos

Online přenos

7. října 2022 · 18:02

Macron oznámil založení kolektivního fondu na nákup vybavení pro Ukrajinu

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes po neformálním summitu Evropské unie oznámil plán na založení kolektivního fondu s prvotním vkladem 100 milionů eur (2,5 miliardy korun), ze kterého bude moci Ukrajina nakupovat přímo od výrobců zbraně a vybavení, které nejvíce potřebuje pro obranu před Ruskou agresí. Částka by se časem mohla zvýšit a prostředky budou určené výhradně na obranné systémy, dodal Macron.

Unijní země budou také pokračovat ve výcviku ukrajinských sil, uvedl francouzský prezident. Naznačil, že z ukrajinských nákupů by měly mít užitek i francouzské zbrojní firmy. Zopakoval, že Francie ve spolupráci s partnery, zejména Dánskem, Kyjevu dodá houfnice Caesar. Na této podpoře by se Paříž mohla podílet i finančně.

Od začátku války na Ukrajině poslala Francie Kyjevu 18 houfnic Caesar s dostřelem 40 kilometrů. Dodala také protitankové střely, pohonné hmoty a další vybavení.

7. října 2022 · 17:46

Fiala: Mezi státy EU má stále větší podporu oddělení cen plynu od cen elektřiny

Stále větší podporu mezi státy Evropské unie má oddělení cen plynu od cen elektřiny. Na tiskové konferenci po dnešním neformálním summitu EU v Praze to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Navrhoval též uvolnění emisních povolenek z tržní rezervy.

"Stále větší podporu má oddělení ceny plynu od ceny elektřiny, to by znamenalo ve výsledku snížení cen pro občany i firmy v Evropské unie," uvedl předseda vlády. Je podle něj nutné také hledat celoevropské možnosti pomoci s cenami energií velkým firmám, které není možno podporovat ze státních rozpočtů.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová poznamenala, že státy EU podporují společné nákupy plynu v příštím roce tak, aby se vzájemně nepřeplácely. Podle předsedy Evropské rady Charlese Michela je na jednání lídrů zemí EU za dva týdny potřeba přijmout nezbytná opatření pro snížení cen energetických zdrojů.

7. října 2022 · 17:43

Heger chce jednotnou cenu plynu pro příští sezonu, EK má hledat řešení

Od chvíle, kdy se začnou plnit zásobníky po letošní topné sezoně, je třeba plyn nakupovat společně, uvedl po dnešním summitu lídrů zemí EU v Praze slovenský premiér Eduard Heger. Konkrétní řešení má přinést Evropská komise do 20. října. Heger novinářům řekl, že zavedení maximálních cen vnímaly jako velmi důležité všichni účastníci jednání. "Všichni jsme komunikovali urgentnost snížení cen, jsou pro naše ekonomiky neúnosné," uvedl s tím, že takový hlas nezněl pouze ze Slovenska, které je na plynu hodně závislé, ale i z dalších zemí. Na zasedání bylo podle Hegera představené více scénářů zastropování.

"Není to tak, že by Evropská komise něco chystala, bude vést dialog s jednotlivými vládami," uvedl Heger s tím, že do řešení je třeba zahrnout různý původ plynu. Zopakoval, že Evropská komise musí najít řešení, ve kterém nebude žádný poražený stát. Postupovat je podle něj nutné rychle, na politicích leží velká odpovědnost.

Lídři EU dnes debatovali také o bezpečnosti dodávek. Dnešek pojali jako přípravu před formálním summitem EU za dva týdny v Bruselu.

7. října 2022 · 17:36
7. října 2022 · 17:31

Lídři debatovali o společných nákupech

"Je tady široká podpora, že bychom měli na jaře v příštím roce, až budou zásobníky prázdné, společně nakupovat plyn. Abychom se vzájemně nepřepláceli a měli společnou vyjednávací sílu," řekla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. "Opět zdůrazňuji, že je to naprosto klíčové. Jednotný trh prokázal, že je to nejlepší nástroj v době krize. Musíme ho tedy chránit, musíme zabránit jeho fragmentaci," dodala.

7. října 2022 · 17:29

Stále větší podporu mezi státy EU má oddělení cen plynu od cen elektřiny, řekl premiér Fiala

"Otevřeně jsme jednali o tom, abychom oddělili cenu plynu od ceny elektřiny. České předsednictví bude úzce spolupracovat s Evropskou komisí na dalších krocích. Uspořádáme tolik jednání, kolik bude třeba. Apelovali jsme, aby se snížila cena emisních povolenek," řekl na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS).

7. října 2022 · 17:19

Na jednání Evropské rady za dva týdny by měla EU přijmout nezbytná opatření pro snížení cen energetických zdrojů, řekl předseda Evropské rady Michel.

7. října 2022 · 17:17

Země EU podle předsedy Evropské rady Charlese Michela dnes opětovně vyjádřily plnou finanční, humanitární, vojenskou i politickou podporu Ukrajině.

7. října 2022 · 17:16

Rusko vyslalo energetickou raketu na Evropu, řekl Charles Michel

„Rusko vyslalo energetickou raketu na Evropu a celý svět,“ řekl předseda Evropské rady Charles Michel na tiskové konferenci po skončení Pražského summitu. „Je třeba snížit spotřebu, což se podařilo i díky rychlé práci českého předsednictví. Za druhé je zde otázka bezpečných dodávek, pracujeme na zásobě plynu. Třetí je otázka cen, která tlačí domácnosti i firmy,“ dodal.

Michel ocenil sdílenou vůli evropských lídrů snížit ceny energetických zdrojů. Spolu s Radou EU a Evropskou komisí chce pracovat na tom, aby cíle dosáhli.

7. října 2022 · 17:10

Putin se podle Scholze snaží rozdělit Evropu, ale neuspěje

Ruský prezident Vladimir Putin se snaží rozdělit Evropu, ale to se mu nepodaří. Čtvrteční summit Evropského politického společenství (EPC) a dnešní neformální summit Evropské unie v Praze ukázaly, že Evropa pevně stojí za Ukrajinou a podporuje její územní integritu. Po summitu to novinářům řekl německý kancléř Olaf Scholz. Odsoudil ruské hrozby použití jaderných zbraní v konfliktu s Ukrajinou.

"Oba summity zdůraznily, že ruský útok na Ukrajinu znamenal dějinný zlom," prohlásil Scholz. Účastníci obou vrcholných schůzek podle něj byli jednotní v podpoře Ukrajiny. Už ve čtvrtek dávali zástupci EPC najevo,že neúčast Ruska a Běloruska na jednání je symbolem jejich izolace kvůli konfliktu, který Rusko rozpoutalo.

Na dnešním mimořádném summitu EU se podle Scholze jednalo o možnosti další finanční podpory Ukrajiny. Podle něj se na konci listopadu uskuteční v Berlíně jednání organizované Německem a předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, které se bude věnovat novým možnostem podpory při obnově Ukrajiny.

Scholz také odsoudil debaty o možném využití jaderných zbraní v konfliktu na Ukrajině. "Na zmínky o možném nasazení jaderných zbraní musí být jasná odpověď. A to, že jakékoli užití jaderných zbraní je nepřijatelné," řekl.

7. října 2022 · 16:49

Eduard Heger je pro mezinárodní policejní pomoc na vnější schengenské hranici

Slovenský premiér Eduard Heger se v pátek vyslovil pro posílení kontrol na maďarsko-srbské hranici, která čelí náporu migrantů. Podle něj by měly ostatní země EU Maďarsku pomoci a případně vyslat na jeho hranice své policisty. Heger to dnes řekl před neformálním summitem EU v Praze a nevyloučil, že o tématu bude hovořit se svým maďarským protějškem Viktorem Orbánem.

„Řešení je na maďarsko-srbských hranicích, nebo lépe řečeno na vnějších schengenských hranicích,“ řekl Heger novinářům při příchodu na jednání na Pražském hradě.

V poslední době některé země EU opět čelí sílící nelegální migraci a posílily kontroly na svých hranicích. I Česká republika na konci září obnovila hraniční kontroly se Slovenskem, což Heger kritizoval s poukazem na to, že je třeba pomoci Maďarsku a zajistit jeho vnější hranici. Kontroly na svých hranicích se Slovenskem obnovila i Vídeň. Ve čtvrtek oznámilo provádění četnějších namátkových kontrol na pomezí s Českem a Rakouskem i Bavorsko.

7. října 2022 · 16:19

Jednání se protahuje, evropští lídři se zasekli na debatě o energetice

Páteční setkání evropských lídrů mělo skončit krátce po obědě ve dvě hodiny odpoledne. Státníci ale strávili hodně času debatami o pomoci Ukrajině. K řešení energetické krize se dostali až odpoledne. K tématu vystupuje za zavřenými dveřmi Španělského sálu většina státníků, podle zdrojů deníku E15 se ovšem neshodnou na žádném z diskutovaných opatření. Hovoří se o možném zastropování dovozu energií, či zastropování cen plynu k výrobě elektřiny, případně o emisních povolenkách či společných nákupech.

7. října 2022 · 16:01

Lídři EU chtějí po EK rychlý plán na snížení cen energií, řekl Morawiecki

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie dnes vyzvali Evropskou komisi, aby rychle připravila plán na snížení cen energií. Po jednání neformálního pražského summitu to novinářům řekl polský premiér Mateusz Morawiecki. Většina politiků podle něho podpořila zavedení cenového stropu na plyn, ke shodě na konkrétním řešení však nedospěli. Řada lídrů kritizovala podpůrný energetický balík Německa, který dává neférovou konkurenční výhodu tamním firmám, dodal Morawiecki. EU by podle něj na podporu obyvatel ohrožených energetickou krizí mohla využít i peníze zabavené ruským oligarchům.

Evropská komise v posledních týdnech čelí tlaku rostoucího počtu států, aby předložila návrh společného postupu proti nebývale vysoké ceně plynu, která tlačí nahoru cenu elektřiny v unii.

"Musíme využít síly Evropské unie k tomu, abychom stanovili maximální ceny plynu," prohlásil po jednání Morawiecki, který patří k hlasitým zastáncům zavedení cenového stropu. Stejně jako Polsko se k této myšlence hlásí například Francie, Itálie či Španělsko. Německo spolu s Nizozemskem či severskými státy se zatím staví proti s obavami, že by strop zásadně narušil fungování trhu a mohl způsobit nedostatek plynu. Česko jako předsednická země zastává neutrální postoj.

Morawiecki připustil, že dnešní jednání pozice zemí nesjednotilo, vedlo však k další výzvě komisi, aby "velmi rychle" připravila plán, s nímž podle kritiků zbytečně dlouho váhá.

Polský premiér s kolegy hovořil i o nápadu, podle něhož by mohl evropský blok na podporu občanů ohrožených vysokými cenami energií využít část peněz, které zmrazil ruským oligarchům a dalším subjektům v rámci sankcí. Podle něj jde až o 350 miliard eur (8,5 bilionu Kč).

"Můžeme zkonfiskovat tyto prostředky pro dobro Ukrajiny, která by z nich měla být rekonstruovaná, ale rovněž ve prospěch evropských občanů," řekl Morawiecki. EU v současnosti připravuje pravidla, podle nichž by mohla část zmrazeného majetku zabavit v případě obcházení sankcí.

Polský premiér po jednání opakoval svou kritiku na adresu německého plánu vynaložit až 200 miliard eur (téměř pět bilionů Kč) na zmírnění dopadů vysokých cen energií.

"Nejbohatší stát EU, hospodářsky silný, zkouší využít tu krizi, aby získal konkurenční výhodu pro svoje podniky v porovnání s jinými společnostmi na jednotném trhu. To není fér, tímto způsobem nemůže fungovat jednotný trh," řekl Morawiecki. Podobně kritický názor podle něho dnes vyjádřilo "mnoho premiérů".

7. října 2022 · 15:53

Zelenskyj ve videoprojevu k lídrům EU požádal státy o další dodávky zbraní a munice, Ukrajina se podle něj musí bránit útokům na infrastrukturu.

7. října 2022 · 15:12

Babiš se v Praze setkal s Macronem

Bývalý předseda české vlády Andrej Babiš se v pátek setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, který se v Praze účastní neformálního summitu EU. Mluvili o aktuálních evropských otázkách, válce na Ukrajině a energetické krizi, přičemž šéfa opozičního hnutí ANO zajímalo, jak tuto krizi řeší Francie.

 

7. října 2022 · 15:11

Čeští ministři se 31. října v Kyjevě zúčastní zasedání s ukrajinskou vládou

Čeští ministři se v Kyjevě 31. října zúčastní společného zasedání s ukrajinskou vládou, jednat budou o dopadech ruské agrese i obnově Ukrajiny. S odkazem na ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala o plánu informoval Deník N. Šmyhal byl ve čtvrtek v Praze účastníkem prvního summitu Evropského politického společenství (EPC). Na Pražském hradě měl možnost debatovat s více než čtyřmi desítkami státníků o válce na Ukrajině, migraci, energetice a ekonomické situaci. 

7. října 2022 · 11:09
7. října 2022 · 11:03

Macron, Scholz a Rutte se před summitem setkali v Hrzánském paláci, aby jednali o novém geopolitickém centru, k němuž se ČR připojí po předsednictví.

7. října 2022 · 10:52

EU potřebuje společné řešení cen energie, Německo musí odložit svůj egoismus, řekl Morawiecki. Vyzval také k dočasnému omezení cen emisních povolenek.

7. října 2022 · 10:42

Na Pražském hradě začal neformální summit EU. Lídři zemí sedmadvacítky proberou další pomoc Ukrajině nebo možné kroky k řešení vysokých cen energií.

7. října 2022 · 10:41

 

7. října 2022 · 10:32

Slovenský premiér Heger považuje za nutné zastropovat ceny plynu. Evropská komise musí najít řešení, ve kterém nebude žádný poražený stát, uvedl.

7. října 2022 · 10:30

Dnešní diskuse o unijním stropu na plyn jsou jen první krok, řekla šéfka EK

Lídři zemí Evropské unie při dnešním neformálním summitu proberou potenciální varianty stropu na velkoobchodní ceny plynu, žádné rozhodnutí v tomto směru ale očekávat nelze. Při příchodu na Pražský hrad to řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Dnešní diskusi vidí pouze jako "první krok" a přípravu směrem k formálnímu summitu EU za dva týdny v Bruselu.

7. října 2022 · 10:25

 

7. října 2022 · 10:11

Francouzský prezident Macron, německý kancléř Scholz a nizozemský premiér Rutte přišli na Hrad na summit společně pěšky, komentář médiím neposkytli.

7. října 2022 · 10:10

Estonská premiérka Kallasová se před diskusí EU o energiích vyslovila za společné řešení, švédská premiérka Anderssonová slíbila konstruktivní postup.

7. října 2022 · 10:01

 

7. října 2022 · 10:00

 

7. října 2022 · 09:55

EU se musí domluvit na realizaci kroků ke snížení cen energií, například na zastropování ceny plynu využívaného k výrobě elektřiny, řekl Fiala.

7. října 2022 · 09:48

Na summitu EPC v Praze zvítězila podle německých médií zvědavost nad skepsí

Evropa z Prahy vyslala jasný signál jednoty ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a zvědavost převládla nad pochybnostmi o účelnosti nového evropského fóra, když ke společnému stolu usedli i nepřátelé a rivalové. Tak německé média hodnotí čtvrteční summit Evropského politického společenství (EPC), který se konal poprvé a který jako předsednická země Evropské unie hostila Česká republika.

Již před začátkem vrcholné schůzky německé média označovala setkání unijních i neunijních evropských států jako megasummit či summit XXL, protože do české metropole se sjeli představitelé více než 40 evropských zemí.

„Státy EU jako symbol odmítnutí ruské útočné války na Ukrajině založily s takřka všemi ostatní evropskými zeměmi nové politické společenství,“ napsal dnes magazín Der Spiegel, který zdůraznil, že jednání v Praze se uskutečnilo bez Ruska. „Pokračovat v jednáních se bude v Moldavsku, které je pod ruským tlakem,“ uvedl magazín. A dodal, že moldavská prezidentka Maia Sandová převzetí role hostitelky chápe jako znamení podpory.

Německá média si rovněž před summitem kladla otázku, zda vedle Evropské unie, Rady Evropy, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a dalších evropských fór dává vůbec smysl zakládat další kontinentální uskupení. „Nakonec ale byla zvědavost na nový formát očividně větší než skepse. XXL summit Evropy bez agendy a bez tlaku, že je nutné se dohodnout. Místo toho se mnozí scházeli ve větších či menších skupinách. Vše se konalo nezávazně, ale přece,“ uvedla zpravodajská relace Tagesschau veřejnoprávní stanice ARD.

„Dokonce i šéfové Ázerbájdžánu a Arménie, jejichž země válčí, vedli rozhovory v jedné místnosti. Hostitel Petr Fiala, český ministerský předseda, je s premiérou více než spokojený,“ dodala Tagesschau.

O jednání rivalů informoval také mnichovský deník Merkur. „Summit Evropského politického společenství zřejmě hned od začátku dokázal přivést k jednomu stolu nepřátelské státy,“ uvedl deník s odkazem na jednání arménského premiéra Nikoly Pašinjana a ázerbájdžánského prezidenta Ilhaje Alijeva. „Fotografie z arménských a ázerbájdžánských zdrojů ukazují, jak spolu Alijev a Pašinjan hovoří. Ještě před několika málo týdny sváděly Ázerbájdžán a Arménie tvrdé boje o Karabach,“ dodal Merkur.

7. října 2022 · 09:40

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell oznámil, že požádá lídry zemí EU o schválení další společné platby za zbraně pro Ukrajinu. Chce také podporu pro výcvikovou misi.

7. října 2022 · 09:30

 

7. října 2022 · 09:27

AFP: Nad Evropským politickým společenstvím přes úspěšný start visí otazníky

Evropské politické společenství má za sebou „úspěšný křest“, nový formát ale stále vyvolává řadu otázek. Tak hodnotí čtvrteční summit více než 40 evropských zemí v Praze agentura AFP. Podobně jako deník Le Figaro si všímá náznaků jistého uvolnění napětí mezi Francií a Británií, francouzský tisk také píše o signálech vyslaných směrem k Rusku.

„Zrodilo se 'Evropské politické společenství',“ píše ve svém shrnutí AFP. Přesné obrysy a role tohoto nového diplomatického formátu nicméně podle ní zůstávají nejasné. „Bude mít EPC trvalejší charakter nebo se přidá na dlouhý seznam evropských projektů bez budoucnosti, po vzoru Evropské konfederace navržené v roce 1989 Françoisrm Mitterrandem? Nehrozí, že se nakonec stane jakousi předsíní, v níž budou kandidáti přidružení (k EU) věčně vyčkávat?“ dodává zpravodajská agentura.

7. října 2022 · 09:15

Lídři zemí EU přijíždějí na Hrad na neformální summit EU. Proberou Ukrajinu, energetiku či hospodářství. První dorazila šéfka Evropského parlamentu.

7. října 2022 · 09:15

 

7. října 2022 · 08:59

 

7. října 2022 · 08:58

 

7. října 2022 · 08:57

Média: Na summitu v Praze za fasádou euforie přetrvávalo napětí

Po prvním summitu Evropského politického společenství, který se ve čtvrtek konal v Praze, vládla mezi evropskými lídry euforická nálada, nicméně dlouhodobé napětí mezi některými účastníky neskončilo, píše server Politico. Podle agentury AP byl ústřední postavou schůzky na Pražském hradě francouzský prezident Emmanuel Macron.

"Vidina další diskuzní platformy, která přivede k jednomu stolu 40 evropských lídrů, vzbuzovala v mnohých skepsi, ale politici měli ve čtvrtek řadu důvodů k optimismu," píše Politico. Summit znamenal sblížení Francie a Británie, když britská premiérka Liz Trussová potvrdila, že francouzský prezident Macron je opravdu přítel.

7. října 2022 · 07:05

Neformální summit EU dnes v Praze čeká diskuse o Ukrajině i energetice

Evropská reakce na trvající ruskou agresi vůči Ukrajině, složitá situace kolem energií a jejich vysokých cen i související stav hospodářství EU budou tématy dnešního neformálního summitu šéfů států a vlád evropské sedmadvacítky v Praze. Prezidenti a premiéři se schází den poté, co podobná témata v obecnější rovině probíral na Pražském hradě výrazně širší a nový formát Evropského politického společenství (EPC), kde diskutovali nejen zástupci zemí EU, ale také dalších 17 států.

7. října 2022 · 07:04

Dohodu EU o stropu cen plynu nelze v nejbližší době čekat, řekl Fiala

Dohodu Evropské unie o zastropování cen plynu nelze očekávat ani na pátečním neformálním summitu Evropské unie v Praze, ani na řádném říjnovém summitu v Bruselu, protože problém je komplexní. Novinářům to po summitu Evropského politického společenství (EPC) řekl premiér Petr Fiala. Česko je nyní předsednickou zemí EU. Předseda vlády zdůraznil, že nalezení společného evropského řešení považuje za výhodnější než hledání národního řešení v každé unijní zemi. Zásadní je podle něj vyřešit formu podpory pro průmysl a další velké odběratele.

7. října 2022 · 07:03

Pražský summit potvrdil absolutní izolaci Ruska, řekl Morawiecki

Čtvrteční pražské jednání prezidentů a premiérů evropských zemí ukázalo absolutní izolaci Ruska a jeho agresivní politiky vůči Ukrajině. Novinářům to večer řekl polský premiér Mateusz Morawiecki, podle něhož žádný z lídrů nehovořil o kompromisech s Moskvou. Šéf polské vlády rovněž prohlásil, že země Evropské unie musí ukázat jednotu a společně se co nejrychleji odstřihnout od energií z Ruska.

Polsko patří v Evropě k nejhlasitějším stoupencům Ukrajiny a zastáncům tvrdého přístupu k Moskvě. „Rusko je v absolutní izolaci. Tento summit je úspěchem, protože ukázal jednotu zemí toužících po míru a odsuzujících agresivní politiku Ruska,“ řekl Morawiecki po jednání s kolegy z více než čtyř desítek evropských států.

6. října 2022 · 23:59

Fiala zkritizoval německý návrh státní pomoci

Petr Fiala stejně jako řada dalších evropských lídrů zkritizoval německý návrh státní pomoci ve výši 200 miliard eur německým domácnostem a firmám. To by mohlo znevýhodnit ostatní země EU. „Měl jsem dnes možnost mluvit s kancléřem Scholzem, ale do detailů jsme se nedostali,“ řekl.

„Za Českou republiku opakovaně říkám, že když to necháme na národních řešeních, budeme mít nevýhodu proti některým zemím jako Německo, a to bychom neměli připustit,“ řekl. „Každé evropské řešení v cenách energií je výhodnější pro všechny členské státy, než když to budeme dělat každý zvlášť,“ doplnil šéf české vlády.

Podrobněji by se podle něj měla problematika probírat v pátek na neformálním summitu EU.

6. října 2022 · 23:57
6. října 2022 · 22:17

Myšlenka EPC je stará, ale v Praze se stala realitou, řekl po setkání Macron

Myšlenka Evropského politického společenství (EPC) je stará, dnes se ale stala realitou, řekl francouzský prezident Emmanuel Macron, iniciátor tohoto formátu, na závěr prvního setkání společenství na Pražském hradě. Ocenil, že dnes v Praze došlo k dříve nepředstavitelným setkáním, zejména mezi vysoce postavenými představiteli Arménie a Turecka.

Macron vyzdvihl, že se lídři více než čtyř desítek evropských zemí dokázali shodnout na konkrétních otázkách ohledně bezpečnosti kontinentu, migrace, energetiky nebo vzdělávání. Hovořil také o další evropské podpoře pro Ukrajinu, která od února vzdoruje ruské agresi.

6. října 2022 · 22:16

Setkání evropských lídrů se uskutečnilo v kritický okamžik, míní Fiala

Premiérové setkání evropských lídrů v rámci Evropského politického společenství (EPC) v Praze se uskutečnilo v kritický okamžik pro kontinent. Kvůli ruské agresi na Ukrajině je totiž ohrožena stabilita a bezpečnost Evropy. Na tiskové konferenci po summitu to prohlásil český premiér Petr Fiala (ODS).

Ministerský předseda hostitelské země zopakoval, že nová platforma nemá nahrazovat stávající formy evropské spolupráce. Je ale podle něj potřeba mít prostor pro neformální výměny názorů v rámci Evropy.

„Naším kolektivním cílem je společně pracovat na posílení bezpečnosti, stability a prosperity Evropy,“ řekl Fiala. Státníci se podle něj shodli, že je potřeba pracovat na dalších iniciativách. EPC označil za užitečný formát. Příští summit v tomto formátu se uskuteční v Moldavsku. Dalšími hostitelskými zeměmi pak budou Španělsko a Británie.

6. října 2022 · 21:37

Turecku mohou důvěřovat obě strany války na Ukrajině, řekl Erdogan

Turecko je partner, kterému mohou důvěřovat všechny země, včetně Ruska a Ukrajiny. Na summitu Evropského politického společenství (EPC) v Praze to dnes večer prohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který na tiskové konferenci vyzdvihoval svou zemi jako klíčového prostředníka mezi dvěma válčícími stranami. Podle něj je třeba usilovat o zastavení konfliktu jednou provždy, protože jakýkoli mír je lepší než válka.

Erdogan, prezident členské země NATO, která je klíčovým hráčem v regionu, ve vyjádřeních o válce na rozdíl od jiných evropských lídrů nemluvil o agresorovi a napadené zemi, nýbrž o „stranách bitvy“ či o tom, že válka „vypukla“. V jistém momentu také zmínil, že navzdory nepřijatelným událostem na bojišti je třeba usilovat o mír. Při spravedlivém míru podle něj nebude žádná strana poražená.

Turecký prezident dmes opakovaně uváděl, že Ankara si získala na mezinárodní scéně obdiv a uznání za své diplomatické snahy od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Turecko podle něj může mluvit s oběma stranami konfliktu a dokáže nastolit upřímný dialog. Jeho cílem je také zajistit, aby se do zemí, které to potřebují, dostávaly dodávky ruských hnojiv.

Erdogan na tiskové konferenci mluvil také o setkáních, která absolvoval na okraj dnešního summitu více než 40 evropských lídrů. Na otázku švédského reportéra odpověděl, že se nesetkal se švédskou premiérkou Magdalenou Anderssonovou, aby s ní jednal o procesu přijetí severské země do NATO, ke kterému se Turecko staví zdrženlivě. Turecký prezident prý čeká na vznik nové švédské vlády v návaznosti na nedávné parlamentní volby, v nichž levicová koalice vedená Anderssonovou neuspěla.

6. října 2022 · 21:23

Příští summit Evropského politického společenství se bude konat v Moldavsku. Dalšími hostitelskými zeměmi budou Španělsko a Británie, oznámil Michel.

6. října 2022 · 20:57

 

6. října 2022 · 20:18

Sankce proti Rusku jsou důležité a je potřeba bojovat proti jejich obcházení, řekl francouzský prezident Macron tureckému protějsku Erdoganovi.

6. října 2022 · 20:02

Macron je přítel Británie, řekla Trussová na pražském summitu

Britská premiérka Liz Trussová na prvním summitu Evropského politického společenství (EPC) v Praze označila francouzského prezidenta Emmanuela Macrona za přítele Británie. Ještě při nedávné kampani, v níž usilovala o funkce šéfky britských konzervativců a premiérky, přitom Trussová veřejně zapochybovala, zda je Macron přítel, či nepřítel. Novináře dnes na Pražském hradě ujistila, že s francouzským prezidentem velmi těsně spolupracuje.

Celý článek najdete zde >>>

6. října 2022 · 19:31

Fiala s Von der Leyenovou jednali na pražském summitu s Erdoganem

Premiér Petr Fiala (ODS) na dnešním pražském summitu Evropského politického společenství (EPC) jednal s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, diskusi byla přítomna také šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Hovořili o energetice, dodávkách plynu, migraci či vzájemných vztazích Turecka a Evropské unie, sdělil Fiala. Česká republika je v současnosti předsednickou zemí Evropské unie.

Podle informací ČTK mluvil Fiala na okraj summitu na Pražském hradě také s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem a šéfem summitů evropského bloku Charlesem Michelem.

Při oficiálním jednání pak s von der Leyenovou diskutovali s Erdoganem. „Jednali jsme o vzájemných vztazích EU a Turecka, energetice a dodávkách plynu, migraci, ale samozřejmě také o řešení války na Ukrajině a roli Turecka v tomto procesu,“ uvedl Fiala.

Fiala na twitteru zveřejnil fotografii z jednání, které obdobně jako on okomentovala i předsedkyně unijní exekutivy. „Spolu s premiérem Fialou jsme měli dobré jednání s prezidentem Erdoganem. Vyměnili jsme si názory na bilaterální vztahy EU a Turecka, ruskou invazi na Ukrajinu, energetiku a migraci,“ uvedla Von der Leyenová na twitteru.

Turecko, které je už od roku 1999 kandidátem na členství v Evropské unii, hraje pro unii důležitou roli při snaze řešit migrační tlaky z oblasti Blízkého východu. Ankara se také výrazně podílí na snahách o zprostředkování mezi válčícími Kyjevem a Moskvou, spolu s OSN například Turecko uspělo při dojednání dohod umožňujících vývoz ukrajinského obilí z přístavů v Černém moři či pomohlo domluvit některé výměny zajatců.

6. října 2022 · 19:02

Ukrajina na EPC hovořila o NATO, prioritou je pomoci vyhrát válku, míní De Croo

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal dnes v Praze hovořil o ambicích Ukrajiny vstoupit do Severoatlantické aliance. První prioritou Evropy je ale nyní pomoci Ukrajině zvítězit ve válce s Ruskem, řekl novinářům belgický premiér Alexander De Croo na okraj premiérového jednání Evropského politického společenství (EPC) na Pražském hradě. „Naším poselstvím bylo, že naší první prioritou je pomoci Ukrajině vyhrát válku,“ uvedl De Croo. Otázce ohledně ukrajinského členství v NATO podle něj evropští státníci rozumí, nejde ale pro ně o současnou nejvyšší prioritu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na konci září uvedl, že jeho země podává žádost o urychlené přijetí do NATO. Vyjádřil se tak krátce poté, co ruský prezident Vladimir Putin v Kremlu oznámil anexi čtyř Moskvou okupovaných ukrajinských regionů. Západ i Kyjev anexi neuznávají.

Páteční neformální jednání Evropské rady by podle šéfa belgické vlády mělo vést k tomu, že se evropská sedmadvacítka shodne na připravenosti společně pracovat na zajištění dodávek energií a na snížení jejich ceny. Nejdřív je podle belgického premiéra nutné vyslat zprávu o shodě EU, následně bude možné řešit technické detaily.

K dnešní první debatě ve formátu EPC De Croo uvedl, že bylo užitečné hovořit v širším formátu o bezpečnosti či ekonomice.

„Tato nová platforma vytváří možnosti pro otevřenou a upřímnou debatu,“ řekl dnes v podvečer novinářům o EPC rakouský kancléř Karl Nehammer. Jako příklad uvedl debatu o pozici Srbska, které se podle něj zmítá mezi zájmy západního hodnotového společenství a EU na jedné straně a Ruskem a srbské a ruské pravoslavné církve na straně druhé.

„To znamená, že musíme se státy západního Balkánu zacházet opatrně, musíme brát na zřetel národní zájmy těchto zemí, aby se nezhroutily uvnitř vlastních systémů. A k tomu mi tato platforma připadá více než užitečná,“ poznamenal kancléř, který dnes kvůli zpoždění nestihl slavnostní uvítání ani společné fotografování účastníků EPC, podle agentury APA kvůli představení rozpočtu na armádu.

Zasedání Evropského politického společenství přivedlo na Pražský hrad dohromady vrcholné představitele 27 zemí EU a dalších 17 států včetně Británie, Turecka či Ukrajiny. Jasným vzkazem Rusku je, že do Moskvy ani do Minsku pozvánka neputovala.

Hlavními tématy jednání jsou bezpečnost, ekonomika, energetika či klima. Politici pražský summit po úvodním společném jednání v plénu využili k diskusím u kulatých stolů a bilaterálním rozhovorům. Například Nehammer si naplánoval setkání s představiteli Bosny a Hercegoviny či Severní Makedonie.

6. října 2022 · 18:54

V Praze zasedli u jednoho stolu arménský premiér a ázerbájdžánský prezident

Na okraj pražského summitu Evropského politického společenství (EPC) se uskutečnilo vícestranné setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana mimo jiné s arménským premiérem Nikolou Pašinjanem a ázerbájdžánským prezidentem Ilhajem Alijevem. Mezi Arménií a Ázerbájdžánem minulý měsíc propukly přeshraniční boje a obě země jsou dlouhodobě znesvářené. Informovala o tom turecká agentura Anadolu. Podle úřadu ázerbájdžánského prezidenta se další jednání pod záštitou EU uskuteční v listopadu v Bruselu.

Podle Anadolu se státníci setkali po příjezdu na Pražský hrad ještě před začátkem zasedání EPC. „Prezident Erdogan se setkal s ázerbájdžánským prezidentem Alijevem a arménským premiérem Pašinjanem před zasedáním Evropského politického společenství v Praze,“ napsala agentura.

Ze zveřejněné fotografie a videa je rovněž patrné, že u diskuse byl například i maďarský premiér Viktor Orbán a s přítomnými se pozdravil také francouzský prezident Emmanuel Macron.

V arménských médiích se později objevila také fotografie a informace, že Pašinjan a Alijev měli později ještě jedno jednání, tentokrát společně s Macronem a předsedou Evropské rady Charlesem Michelem. Politici seděli u kulatého stolu, za nimi byli vlajky tří zemí a EU a začátku schůzky byli přítomni rovněž novináři. O obsahu těchto rozhovorů média dosud neinformovala.

Šéf summitu Michel na twitteru tuto čtyřstrannou schůzku dopředu avizoval a napsal, že se pokusí „pokročit směrem k udržitelnému míru v regionu“.

Státníci se shodli na důležitosti normalizace arménsko-ázerbájdžánských vztahů, uvedl úřad ázerbájdžánského prezidenta v dnes vydaném prohlášení. Alijev podporuje bruselský formát jednání a další třístranná schůzka, tentokrát v Bruselu, je v plánu na listopad, dodal úřad.

Ostré střety mezi Arménií a Ázerbájdžánem vypukly v září. Boje si na obou stranách vyžádaly několik stovek mrtvých a byly nejtvrdší od podzimu 2020. Baku a Jerevan se poté dohodly na příměří, to však bylo opakovaně porušováno.

Boje souvisejí s letitým sporem o Náhorní Karabach. Toto území je mezinárodně uznáváno jako část Ázerbájdžánu, ale do roku 2020 ho z velké části ovládali etničtí Arméni.

6. října 2022 · 17:16

Summit v Praze je šancí na obnovu míru v Evropě, řekl jeho účastníkům Zelenskyj

Za mimořádnou příležitost k obnovení míru v Evropě pokládá dnešní první schůzku Evropského politického společenství (EPC) v Praze ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Prezident země, která od února čelí ozbrojené agresi sousedního Ruska, to řekl ve videovystoupení, kterým oslovil čtyři desítky státníků shromážděných na Pražském hradě. Rusko, které pozvánku do Prahy nedostalo, podle Zelenského svými hodnotami do Evropy nepatří. Přímo v jednacím sále ocenil Zelenského projev český premiér Petr Fiala, který dnešní jednání řídí. Za příspěvek ukrajinskému prezidentovi na twitteru poděkoval také předseda Evropské rady Charles Michel, který se pražských jednání osobně účastní.

Celý článek najdete zde >>>

6. října 2022 · 16:39

Prezident Zeman se na Hradě sešel s maďarským premiérem Orbánem

Prezident Miloš Zeman se na okraj dnešního rozsáhlého pražského summitu setkal na Pražském hradě s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Na twitteru to uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Následně by se měl Zeman sejít také se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem.

Ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák již dříve uvedl, že se Zeman bude chtít s Orbánem v rámci dnešního zasedání Evropského politického společenství (EPC) rozloučit před koncem svého mandátu. Naposledy se s ním sešel loni v září nedlouho před svou dlouhodobou hospitalizací.

6. října 2022 · 16:25

Arméni žijící v ČR demonstrovali proti ázerbájdžánské agresi v Arménii

Před budovou ministerstva zahraničí v Praze dnes protestovalo zhruba 70 Arménů žijících v Česku. Vyzývali českou vládu, aby odsoudila agresi Ázerbájdžánu proti Arménii, uvalila na Ázerbájdžán sankce a nevyjednávala s ním o dodávkách plynu. Země se z rozpoutání konfliktu, který byl obnoven letos v září, viní navzájem. V bojích zemřelo podle posledních informací už 300 lidí. Arménský premiér Nikol Pašinjan a ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev se v Česku účastní summitu Evropského politického společenství, který dnes začal na Pražském hradě.

Demonstranti se sešli na Loretánském náměstí na Hradčanech, tedy nedaleko místa konání summitu, kde se setkali představitelé obou znesvářených zemí. Na okraj pražského summitu se dnes uskutečnilo vícestranné setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana právě s arménským premiérem a ázerbájdžánským prezidentem. Turecko stojí v konfliktu na straně Ázerbájdžánu, který předloni s pomocí Ankary dobyl velkou část území obsazeného po desetiletí arménskými silami.

6. října 2022 · 16:13

 

6. října 2022 · 15:58

„Chtěl bych poděkovat Emmanuelovi za nápad a Charlesovi za to, že ho uskutečnil,“ řekl Fiala směrem k Macronovi a Michelovi, kteří iniciovali setkání evropských lídrů na širší bázi. Očekává se, že se dnes státníci dohodnou na opakování podobné akce. Na místě situaci sledují naši redaktoři. 

6. října 2022 · 15:56
6. října 2022 · 15:45

Na okraj pražského summitu Evropského politického společenství se turecký prezident Erdogan sešel s arménským premiérem a ázerbájdžánským prezidentem.

6. října 2022 · 15:32

 

6. října 2022 · 15:30
6. října 2022 · 15:17

Fiala vítal účastníky summitu, na Hradě vlála česká a ukrajinská vlajka

V zamračeném počasí a za občasného mrholení vítal dnes premiér Petr Fiala (ODS) desítky evropských státníků na prvním nádvoří Pražského hradu, kde odpoledne začalo historicky první jednání Evropského politického společenství (EPC). U vstupu do Hradu při té příležitosti vlála česká a ukrajinská vlajka, na nádvoří se tísnily stovky novinářů a další stovky jich sledovaly přenos z příjezdů politiků v tiskovém středisku v Jízdárně Pražského hradu.

V místě konání summitu panují zpřísněná bezpečnostní opatření, pohyb po areálu Hradu za Jelením příkopem je možný pouze s doprovodem organizátorů. Na samotné příjezdy dohlížela ochranka na prvním nádvoří, zásahová jednotka ze střechy Arcibiskupského paláce a z výšky také policejní dron.

6. října 2022 · 15:16

Německá média o vrcholné schůzce v Praze informují jako o megasummitu

O prvním jednání širšího formátu evropských zemí, Evropského politického společenství, které se dnes koná v Praze, informují německá média jako o megasummitu. Za hlavní cíl schůzky, kterou jako předsednická země Evropské unie hostí Česko, pak označují jednotu proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

„Evropa proti Putinovi, to je nový megasummit v Praze,“ uvedla bavorská televize BR, která poznamenala, že hlavním tématem jednání je ruská invaze na Ukrajinu a její hospodářské a bezpečnostní dopady. „Cílem setkání je především jedno - demonstrovat před Moskvou jednotnou evropskou frontu,“ dodala televize.

6. října 2022 · 15:14

Šéf Evropské rady děkuje Volodymyru Zelenskymu, že se připojil na zasedání.

 

6. října 2022 · 14:35

Příjezdy evropských lídrů na Hrad se podle policie obešly bez problémů

Příjezdy několika desítek státníků na Pražský hrad, které dnes hostí první zasedání Evropského politického společenství, se odehrálo bez komplikací v dopravě i jakýchkoliv jiných problémů. ČTK to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Ani provoz na pražském Letišti Václava Havla nebyl kvůli příletů speciálů z celého kontinentu nijak omezen. Jen někteří turisté mířící na Hrad odcházeli s nepořízenou, protože netušili, že historické sídlo českých králů a prezidentů je kvůli setkání evropských politiků až do soboty uzavřeno.

Na téměř zcela uzavřené Hradčanské náměstí se státníci začali sjíždět kolem poledne, český premiér Petr Fiala je na červeném koberci za asistence novinářských kamer, fotoaparátů a diktafonů vítal zhruba hodinu a půl. Jejich příjezdy sledovaly z prostorů ohraničených zátarasy skupiny lidí, kteří mohli projít po okraji náměstí. Prostor hlídaly podle desítky policistů, v pohotovosti byli i maskovaní policisté v horních oknech Pražského hradu a na střeše sousedního Arcibiskupského paláce. Policie zatím nemusela řešit kvůli summitu žádné problémy, uvedla policie zhruba hodinu po poledni.

6. října 2022 · 14:35

Evropská komise a Norsko ohlásily spolupráci s cílem snížit cenu plynu

Evropská komise a Norsko sdílí postoj, že je třeba výrazně snížit cenu plynu, a budou společně pracovat na nástrojích pro stabilizaci energetického trhu. Ve společném prohlášení to dnes uvedli předsedkyně unijní exekutivy Ursula von der Leyenová a norský premiér Jonas Gahr Störe. Norsko letos navyšuje své dodávky do Evropské unie při výpadku plynu z Ruska.

„Vysoké ceny plynu tlačí nahoru cenu elektřiny. Snižují kupní sílu a způsobují firmám ztrátu konkurenceschopnosti. Sdílíme hluboké obavy ohledně dopadů těchto cen a společné odhodlání, že ceny by se měly výrazně snížit,“ stojí v komuniké dvou lídrů, kteří se dnes účastní setkání evropských prezidentů a premiérů v Praze.

6. října 2022 · 14:14

Propojení evropské elektrické sítě je prioritní, uvedl Macron

Propojení evropské elektrické sítě je prioritní, uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron po příjezdu na zasedání Evropského politického společenství (EPC) v Praze. Chce také usilovat o snížení cen elektřiny a plynu a o reformu trhu s energiemi. O tématu se podle Macrona bude jednat v pátek, kdy se na neformálním v Praze schází šéfové států a vlád 27 zemí Evropské unie.

„Jsem připraven prosadit všechny tyto projekty, které se zabývají větším propojením,“ odpověděl Macron na dotaz ohledně energetické strategie.

6. října 2022 · 14:08

Scholz ocenil nový formát setkávání evropských státníků jako velkou inovaci

Setkání v Praze sice nemá přesnou agendu, ale je důležité pro bezpečnost či zlepšování vztahů se sousedy. Novinářům to řekl německý kancléř Olaf Scholz po příjezdu na pražský summit Evropského politického společenství (EPC). Zdůraznil také, že jednotlivé státy pomáhají Ukrajině bránící se ruské agresi, a to finančně, humanitárně a také dodávkami zbraní.

Setkání EPC označil Scholz za „velkou inovaci“, která dává státníkům prostor k celodennímu setkávání v různých formátech bez omezení harmonogramu a nutnosti přijímat závěrečná prohlášení. „To je dobré pro mír, pro bezpečnostní uspořádání, je to dobré pro hospodářský rozvoj a prosperitu a samozřejmě je to dobré i pro to, aby Evropská unie mohla zlepšit vztahy se sousedy, z nichž mnozí se chtějí stát členy Evropské unie,“ řekl Scholz.

Šéf německé vlády zdůraznil, že setkání nemůže odhlédnout od ruského útoku na Ukrajinu. „Ale je také dobré vidět, že všichni společně velmi rozdílným způsobem, ale přece Ukrajinu podporujeme - finančně, humanitární pomocí a mnozí také dodávkami zbraní, jak to činí i Německo,“ prohlásil Scholz. „A myslím, že je velmi dobře vidět, že všichni, kteří se tu scházejí, vědí, že ruský útok na Ukrajinu je brutálním porušením bezpečnostního a mírového pořádku, který jsme v Evropě měli v posledních desetiletích,“ dodal německý kancléř.

Scholz při uvítání českým premiérem Petrem Fialou ocenil kulisu Pražského hradu, kde se schůzka koná. Český protějšek mu na to odvětil, že doufá také v plodné diskuse.

6. října 2022 · 14:07

Příjezdy evropských lídrů na Hrad se podle policie obešly bez problémů

Příjezdy několika desítek státníků na Pražský hrad, které dnes hostí první zasedání Evropského politického společenství, se odehrálo bez komplikací v dopravě i jakýchkoliv jiných problémů. Uvedl to mluvčí pražské policie Jan Daněk. Ani provoz na pražském Letišti Václava Havla nebyl kvůli příletů speciálů z celého kontinentu nijak omezen. Jen někteří turisté mířící na Hrad odcházeli s nepořízenou, protože netušili, že historické sídlo českých králů a prezidentů je kvůli setkání evropských politiků až do soboty uzavřeno.

Na téměř zcela uzavřené Hradčanské náměstí se státníci začali sjíždět kolem poledne, český premiér Petr Fiala je na červeném koberci za asistence novinářských kamer, fotoaparátů a diktafonů vítal zhruba hodinu a půl. Jejich příjezdy sledovaly z prostorů ohraničených zátarasy skupiny lidí, kteří mohli projít po okraji náměstí. Prostor hlídaly desítky policistů, v pohotovosti byli i maskovaní policisté v horních oknech Pražského hradu a na střeše sousedního Arcibiskupského paláce. Policie zatím nemusela řešit kvůli summitu žádné problémy, uvedla policie zhruba hodinu po poledni.

Z druhé strany, u vstupu do Hradu od Prašného mostu, byla doprava plynulá. Občas projela kolona vozů doprovázená policií, která přivážela účastníky summitu. Na Hrad kromě státníků mířily i skupinky turistů. Policisté, kteří vstup hlídali, je ale museli upozornit na to, že Hrad je kvůli jednání evropských politiků až do soboty uzavřen.

Prvního zasedání Evropského politického společenství se v Praze zúčastní zástupci 27 členských zemí EU a dalších 17 států včetně Turecka, Británie a Ukrajiny. V pátek na tento nový formát naváže neformální setkání lídrů unijních zemí. Bezpečnost a doprovod účastníků obou summitů zajišťuje zhruba 500 příslušníků policie, ochranné služby, útvaru pro ochranu prezidenta a pravděpodobně také vojáků. Na akci se akreditovalo zhruba 1200 novinářů z celého světa. Spolu s organizačním týmem se v areálu Pražského hradu může pohybovat až 2500 osob.

S výjimkou uzavření Hradu nečekají obyvatele či návštěvníky Prahy dnes ani v pátek žádné uzavírky, jen při průjezdu delegací městem se musí připravit na krátkodobé omezení dopravy. K přepravě lídrů a jejich delegátů slouží podle údajů úřadu vlády přibližně 250 vozidel, které je do areálu Pražského hradu přepravily z 15 různých hotelů, ve kterých jsou ubytováni, a z Letiště Václava Havla, kam přiletěli.

Většina letů s politiky byla odbavena na čtvrtém terminálu ruzyňského letiště, který spravuje ministerstvo obrany a který neslouží pro běžné lety. Někteří politici, kteří přiletěli do Česka klasickými linkami, byli odbaveni ve VIP prostorách. „V souvislosti se summitem nebyl nijak omezen provoz na Letišti Václava Havla, provoz byl plynulý,“ řekla mluvčí pražského letiště Klára Divíšková. Zpoždění několika letů byla minimální, v řádech jednotek minut.

Další zatěžkávací zkouškou pro české organizátory, policisty či pracovníky letiště budou odjezdy státníků zpátky do jejich vlastí.

6. října 2022 · 13:56

Evropské politické společenství, které se dnes schází v Praze, nemá nahradit stávající formáty spolupráce, řekl Fiala. Má umožnit upřímnou diskusi.

6. října 2022 · 13:56

Fiala nevidí žádné drama v odjezdu katarského emíra z Česka. Mnoho jednání se v Praze uskutečnilo, byla užitečná a perspektivní, řekl.

6. října 2022 · 13:55

Na Pražském hradě začalo první zasedání Evropského politického společenství

Na Pražském hradě začalo první zasedání platformy Evropské politické společenství (EPC). Kromě premiérů a prezidentů 27 států Evropské unie se účastní například lídři Británie, Turecka či Ukrajiny. Na dnešní zasedání v pátek naváže neformální jednání Evropské rady, tedy šéfů států a vlád zemí Evropské unie.

Po úvodním projevu premiéra Petra Fialy (ODS) dnes promluví ke kolegům čtveřice mimounijních vůdců včetně britské premiérky Liz Trussové. Na dálku se s nimi spojí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Fiala se v první části projevu věnoval ruské agresi vůči Ukrajině. Evropa v současnosti čelí těžkostem, nejzávažnějším problémem je, že trpí agresivní válkou, řekl lídrům. Následně hovořil o samotné platformě Evropského politického společenství, které podle něj nemá nahradit stávající formáty spolupráce, ale má umožnit upřímnou diskusi.

Poté prvním plenárním jednání politici usednou ke kulatým stolům, u nichž proberou dva širší okruhy témat. Prvním bude mír a bezpečnost, druhým ekonomika, energie a klima. Prostor bude následně na bilaterální jednání. Tisková konference se očekává ve 21:45.

6. října 2022 · 13:55

Evropa v současnosti čelí těžkostem, nejzávažnějším problémem je, že trpí agresivní válkou, řekl lídrům evropských států premiér Fiala.

6. října 2022 · 13:47

 

6. října 2022 · 13:46

 

6. října 2022 · 13:45

 

6. října 2022 · 13:35

Cílem setkání v Praze je ukázat jednotu současných, budoucích i bývalých členů EU a vybudovat strategickou důvěrnost, uvedl při příchodu Macron.

6. října 2022 · 13:29

Francouzský prezident Emanuel Macron a německý kancléř Olaf Scholz jsou na místě. 

Petr Fiala, Emmanuel Macron Příjezd státníků na první jednání širšího formátu evropských zemí, Evropského politického společenství, 6. října 2022, Pražský hrad, Praha. Český premiér Petr Fiala a francouzský prezident Emmanuel Macron (vpravo).
Petr Fiala, Emmanuel Macron Příjezd státníků na první jednání širšího formátu evropských zemí, Evropského politického společenství, 6. října 2022, Pražský hrad, Praha. Český premiér Petr Fiala a francouzský prezident Emmanuel Macron (vpravo).
6. října 2022 · 13:28

Někteří lídři zemí EU ocenili zásluhy Británie při pomoci Ukrajině

Ruská agrese na Ukrajině ovlivňuje všechny evropské státy v oblasti bezpečnosti i ekonomiky, řekl dnes při příchodu na zasedání Evropského politického společenství (EPC) na Pražském hradě novinářům lotyšský premiér Krišjánis Kariňš. Nizozemský premiér Mark Rutte i Kariňš ocenili v této souvislosti zásluhy Británie.

"Ruská válka proti Ukrajině ovlivňuje nás všechny v oblastech bezpečnosti a ekonomiky kvůli rostoucím cenám energií," řekl Karinš. Je podle něj nutné spolupracovat nejen v rámci Evropské unie, ale se všemi evropskými státy. Británie je podle něj klíčovým partnerem i při podpoře Ukrajiny.

6. října 2022 · 13:27

Slovenský premiér Heger považuje formát Evropského politického společenství za příležitost pro všechny země. Prioritu má diskuse o bezpečnosti, řekl.

6. října 2022 · 13:17

Český premiér Petr Fiala přivítal finskou premiérku Sannu Marinovou.

 

Příjezd státníků na první jednání širšího formátu evropských zemí, Evropského politického společenství, 6. října 2022, Pražský hrad, Praha. Český premiér Petr Fiala a finská premiérka Sanna Marinová.
Příjezd státníků na první jednání širšího formátu evropských zemí, Evropského politického společenství, 6. října 2022, Pražský hrad, Praha. Český premiér Petr Fiala a finská premiérka Sanna Marinová.
6. října 2022 · 13:13

Válka ovlivňuje všechny evropské státy v oblasti bezpečnosti i ekonomiky, řekl lotyšský premiér Kariňš. Nizozemec Rutte ocenil zásluhy Británie.

6. října 2022 · 12:45

Sdílíme kontinent, výzvy i snahu o mír, řekl v Praze šéf summitu EU Michel

Země, které se dnes scházejí v Praze, sdílejí stejný kontinent a stejné výzvy, uvedl dnes předseda Evropské rady Charles Michel při příchodu na první jednání Evropského politického společenství (EPC) v Praze. Tyto státy spojuje téma bezpečnosti, energetiky, migrace a usilují o stabilitu a mír, dodal.

"Budeme do hloubky jednat o tom, jak společně bránit zájmy našich občanů na celém kontinentu," prohlásil Michel. Nový formát setkání by podle něj mohl přispět k obsažné a podrobné diskusi o významných tématech.

6. října 2022 · 12:33
6. října 2022 · 12:26

Rusko či Bělorusko se mohou přidat k Evropskému politickému společenství jen, pokud budou respektovat společné hodnoty, řekl belgický premiér De Croo.

6. října 2022 · 12:25

 

6. října 2022 · 12:19

Na Pražský hrad už dorazila také britská premiérka Trussová, při příchodu na summit Evropského politického společenství s novináři nemluvila.

6. října 2022 · 12:09

Na Hrad začali přijíždět účastníci zasedání Evropského politického společenství

Na Pražský hrad začali přijíždět účastníci premiérového zasedání evropských zemí ve formátu Evropského politického společenství. Vítá je předseda vlády Petr Fiala (ODS). Jako první dorazila islandská premiérka Katrín Jakobsdóttirová.

Kromě premiérů a prezidentů států Evropské unie se dnešního zasedání účastní například lídři Británie, Turecka či Ukrajiny. Po úvodním Fialově projevu promluví ke kolegům čtveřice mimounijních vůdců včetně britské premiérky Liz Trussové. Na dálku se s nimi spojí také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

6. října 2022 · 11:56

Trussová chce podle médií v Praze napravit vztahy s EU a uniknout zmatkům doma

Pro britskou premiérku Liz Trussovou je její účast na prvním setkání Evropského politického společenství (EPC) v Praze příležitostí, jak napravit vztahy s Evropskou unií pošramocené pobrexitovými neshodami a jak uniknout zmatku a kritice na domácí politické scéně, kde vláda čelí ostrým výpadům kvůli svému kontroverznímu plánu na oživení ekonomiky. Tak první zahraniční cestu ministerské předsedkyně vnímají britská média i světové agentury. Sama Trussová ujišťuje, že chce v Česku řešit konkrétní témata, která nyní celou Evropu spojují, jako jsou válka na Ukrajině, energie a migrace.

6. října 2022 · 11:25
6. října 2022 · 11:09

Britská premiérka Trussová přijela do Kramářovy vily, bude jednat s Fialou

Předseda české vlády Petr Fiala (ODS) dnes přivítal v Kramářově vile britskou premiérku Liz Trussovou. Politička, která se funkce ujala před měsícem, přijela do Prahy na summit Evropského politického společenství. S Fialou bude v sídle českých premiérů diskutovat o Ukrajině a také o spolupráci Británie jak s Českem, tak i s Evropskou unií.

Trussová dorazila do Kramářovy vily z letiště ve slunečném podzimním počasí o několik minut dříve, než uváděl oficiální harmonogram. Premiér Fiala jí v zahradě předal na uvítanou kytici. Britskou premiérku hned po příchodu zaujal výhled na Prahu, který pak s Fialou obdivovala i z balkonu vily. Oba politiky nyní čeká jednání mezi čtyřma očima, následovat bude pracovní oběd obou delegací. Na místě je i britský velvyslanec v Praze Nicholas Archer.

6. října 2022 · 10:38

Aktivisté Greenpeace umístili na Vltavu v centru Prahy velkou žlutou maketu plynovodu s nápisem Putinův krvavý plyn. Na Hradě začne v poledne summit.

Protest Greenpeace během pražského supersummitu EU (6.10.2022)
Protest Greenpeace během pražského supersummitu EU (6.10.2022)
6. října 2022 · 10:37

Setkání v Praze jsou signálem Rusku, cílem je ho izolovat, řekl Borrell

Setkáním v Praze vysílá Evropa signál Rusku, řekl dnes šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Cílem je podle něj Moskvu dál izolovat, k čemuž přispívá i další, osmý balík unijních sankcí oznámený ve středu. Účinky omezení nicméně nepřijdou ze dne na den, řekl Borrell novinářům.

„(Ruský prezident Vladimir) Putin kvůli sankcím zítra válku nezastaví,“ řekl Borrell. Podle něho ale Kreml pocítí například dopady na výrobu civilních i vojenských technologií. Sankční opatření, která dnes formálně schválí členské země, se týkají zavedení cenového stropu na ruskou ropu, zákazu vývozu některých strategických technologií do Ruska či dovozu ruských produktů, jako je ocel, dřevo či cigarety.

6. října 2022 · 10:20

 

6. října 2022 · 10:36

Katarský emír odletěl z ČR, Brusel neodsouhlasil jeho účast na summitu

Katarský emír Tamim bin Hamad Sání ve středu večer odletěl z Česka, potvrdil ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák. Důvodem podle něj bylo, že Brusel neodsouhlasil, aby se emír stal účastníkem dnešního neformálního summitu evropských zemí. Podle Deníku N, který na odjezd emíra upozornil, odcestoval do Londýna.

Vládce Kataru do Česka přiletěl v úterý, ve středu jednal na Pražském hradě s prezidentem Milošem Zemanem a odpoledne s premiérem Petrem Fialou (ODS). Setkání se zúčastnilo i několik ministrů. Čeští politici s emírem jednali především o ekonomických otázkách. Mluvili o případných dodávkách zemního plynu do ČR. Emír měl v Česku zůstat do dneška a využít své návštěvy Prahy k setkání s účastníky summitu.

6. října 2022 · 09:37

V Praze začíná největší akce českého předsednictví Radě EU. Začíná summitu EPC

Jde o první setkání svého druhu, politici si od něj slibují zejména utužení vztahů a otevření unijní politiky i za své hranice. Dorazí i několik významných hostů, mezi které patří generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Na summitu pronese projev český prezident Miloš Zeman, oficiálními hostiteli summitu jsou nicméně premiér Petr Fiala (ODS) a předseda Evropské rady Charles Michel. Po společném úvodu se lídři ve čtvrtek odpoledne shromáždí u dvou kulatých stolů, kde budou paralelně řešit otázku bezpečnosti a problematiku energií. Následovat budou bilaterální schůzky a poté společná večeře.

V pátek bude summit pokračovat neformálním setkání Rady EU, kde se bude probírat zejména energetická krize. Summit skončí v pátek po společném obědě kolem druhé hodiny odpolední.