Letošní klimatický summit OSN průlom nepřinese. Státy se pokusí splnit staré sliby

27. klimatická konference OSN (COP27) se koná v listopadu 2022 v egyptském Šarm aš-Šajchu.

27. klimatická konference OSN (COP27) se koná v listopadu 2022 v egyptském Šarm aš-Šajchu. Zdroj: Reuters

Egypt bude letos hostit klimatický summit OSN.
Speciální egyptský vyslanec pro klimatický summit OSN Wael Aboulmagd vyzval Rusko a západní státy, aby odložily své nepřátelství a soustředily se na ochranu klimatu.
Poslední klimatický summit OSN se konal loni v Glasgow. Státy se na něm dohodly například na postupném odklonu od používání uhlí.
Česká vláda se podílí na organizaci letošního summitu. Za dva roky by ho mohla hostit sama.
Expremiéři Česka a Británie Andrej Babiš a Boris Johnson na loňském klimatickém summitu v Glasgow
7
Fotogalerie

Už za měsíc se světoví lídři sjedou do egyptského Šarm aš-Šajchu, aby prodiskutovali, jak jejich státy pokročily v boji proti klimatickým změnám. Na organizaci 27. klimatické konference OSN neboli COP27 se jakožto předsednická země Evropské unie podílí také Česká republika. Experti nicméně přiznávají, že letošní rozhovory budou mimořádně složité a nové ambiciózní cíle ve snižování uhlíkové stopy z nich pravděpodobně nevzejdou.

Některé klimatické závazky, na nichž se členové OSN dohodli na předchozích summitech, například postupný odklon od používání uhlí k výrobě elektrické energie, byly kompromitovány dramatickými událostmi letošního roku, zejména ruskou invazí na Ukrajinu, ale třeba i napětím mezi Spojenými státy a Čínou ohledně Tchaj-wanu. Čína, která je dlouhodobě největším znečišťovatelem planety, v srpnu oznámila, že kvůli cestě šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wan pozastaví spolupráci s USA v řadě oblastí, včetně ochrany klimatu.

Hostitel letošního summitu Egypt patří k zemím, na něž dopadá nedostatek potravin, vyvolaný konfliktem na Ukrajině. Egyptští pořadatelé na konci září vyzvali Rusko, Ukrajinu i Západ, aby odložily své nepřátelství a soustředily se na vyřešení závažnějšího problému, tedy klimatické krize.

Kdo jsou největší světoví znečišťovatelé:

Video placeholde
Největší světoví znečišťovatelé a jejich emisní cíle • Videohub

 „Svět se změnil. Nacházíme se v úplně odlišné situaci, než jaká byla před rokem v Glasgow,“ podotýká vedoucí pražské kanceláře OSN Michal Broža. „Výsledek loňské konference v Glasgow byl považován za úspěch, teď ale pozorujeme, že se situace změnila a část států polevila ve svém úsilí,“ přidává se Romana Jungwirth Březovská z Asociace pro mezinárodní otázky.               

Bez nových cílů i krále Karla

Odborníci se shodují, že na COP27 proto patrně nebude ohlášeno mnoho nových klimatických závazků a vyjednavači se spíše budou snažit najít cestu, jak splnit ty stávající. Jedním z nich je například slib nejvyspělejších ekonomik z roku 2015, že každý rok věnují sto miliard dolarů, zhruba 2,5 bilionu korun, rozvojovým zemím na klimatická opatření, což dodnes nedělají. „Po roce 2025 by se tato částka navíc mohla navýšit,“ upozorňuje Jungwirth Březovská.   

Optimisticky nevyznívají ani další signály. Minulou neděli bylo oznámeno, že konference v Šarm aš-Šajchu se nezúčastní britský král Karel III. a zřejmě ani premiérka Spojeného království Liz Trussová. Británie přitom hostila klimatický summit OSN naposledy a letos má symbolicky předat štafetu Egyptu. Zpráva nadto přichází v době, kdy se v Londýně čím dál tím hlasitěji spekuluje o tom, že nová britská vláda hodlá po demisi Borise Johnsona snížit, nebo zcela opustit svůj plán na dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050.

Klimatičtí experti se přesto snaží hledat na nadcházejícím jednání pozitiva. „Neměli bychom ztrácet víru v současný mechanismus. To, že se věci nedějí tak rychle, jak bychom si představovali, neznamená, že tyto summity nedávají smysl,“ myslí si ředitelka Hnutí DUHA Anna Kárníková. „Nezáleží na tom, kolik nových závazků si stanovíme, ani jak moc jsme ambiciózní na papíře, ale zda tyto závazky také plníme. Proto je dobře, že státy nyní začnou víc kriticky přemýšlet nad tím, jak své cíle implementovat,“ souhlasí Julia Leventonová, environmentální vědkyně z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR.   

Podle Jungwirth Březovské se svět za uplynulý rok změnil natolik, že nelze mít na státy stejné požadavky jako v minulém roce. „To ovšem neznamená, že od letošního summitu nemáme očekávat vůbec nic,“ tvrdí.  

Šance pro Česko

Konference v Egyptě bude každopádně obrovskou výzvou a zároveň příležitostí pro Česko, které COP27 spolupořádá a zároveň patří mezi země, které by mohly hostit klimatický summit OSN v roce 2024. Vláda podle ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka (STAN) na letošní akci vyčlenila desítky milionů korun. K možnému pořadatelství COPu v přespříštím roce se však zatím staví rezervovaně. „Sami uvidíme, jak letos zvládneme takto náročnou organizaci. Pak teprve můžeme přemýšlet, zda se ucházet o pořádání COP29,“ uvedla v červnovém rozhovoru pro deník E15 ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL), která tento týden podala demisi.        

Na otázku, zda se kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) staví ke klimatickým otázkám zodpovědněji než předchozí vláda Andreje Babiše (ANO), nemají experti jednoznačnou odpověď. „Záleží na tom, o jakých konkrétních otázkách se bavíme. Tradičně slabým místem v klimatickém úsilí Česka je energetika. Současná vláda si nicméně stanovila velmi ambiciózní cíle například v zemědělství či v lesním hospodářství,“ míní Kárníková. „Je trochu smutné, že energetické problémy občas odvádějí pozornost od dalších důležitých aspektů ochrany klimatu,“ dodává. 

Základní údaje o COP27

  • 27. klimatická konference států OSN se koná od 6. do 18. listopadu 2022 v egyptském Šarm aš-Šajchu. 
  • Akce se zúčastní politici, diplomaté, byznysmeni a klimatičtí aktivisté z více než 190 zemí, včetně amerického prezidenta Joe Bidena nebo předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové.
  • Česko bude zastupovat delegace vedená premiérem Petrem Fialou.
  • Prezidentem summitu je egyptský ministr zahraničí Sameh Shoukry. Na organizaci konference se však podílí i česká vláda.