Vítkova CPI prodala investorům bondy za čtrnáct miliard. Nemusí je nikdy splatit

Radovan Vítek, většinový majitel realitní skupiny CPI

Radovan Vítek, většinový majitel realitní skupiny CPI Zdroj: Profimedia

Martin Němeček, generální ředitel CPI Property Group
Martin Němeček, generální ředitel CPI Property Group
Radovan Vítek, většinový majitel realitní skupiny CPI
4
Fotogalerie

Realitní impérium CPI miliardáře Radovana Vítka vrhá na trh další obrovskou dluhopisovou emisi. Podle zdrojů deníku E15 skupina prodala během posledního týdne investorům své eurodluhopisy v přepočtu za bezmála čtrnáct miliard korun.

Realitní skupina nemusí bondy nikdy splácet, nabízí totiž takzvanou perpetuitu, kdy investor potenciálně nekonečně dlouhou dobu inkasuje pouze dohodnutý roční úrok. Velkou část získaných peněz využije CPI na odkup svých starších bondů.

„Po zveřejnění příznivých výsledků za první pololetí a zamítnutí žaloby Kingstown v New Yorku nastal optimální čas na novou transakci, přičemž paralelně probíhala emise nových a odkup starších dluhopisů,“ říká šéf CPI Martin Němeček.

„Tento přístup hodlá CPI Property Group aplikovat i nadále tak, aby kapitálové trhy využila k posílení vysoké míry hotovosti, dostupnosti vícero zdrojů likvidity,“ doplňuje Němeček.

Bondy jsou úročené necelými 4,9 procenty ročně. Firma vydala obdobný typ dluhopisů, rovněž bez data splatnosti, na počátku roku v singapurských dolarech. „Je to produkt pro institucionální investory, mezi kterými panuje konstantní hlad pro výnosech,“ zdůrazňuje ekonom společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Úrok podle něho naznačuje určitou opatrnost velkých hráčů.

„Přestože jde o perpetuitu, může být emise předčasně splacena v roce 2026. Pokud by úrokové sazby v eurozóně pokračovaly v poklesu, může CPI bond předčasně splatit a refinancovat se na trhu za výhodnějších podmínek,“ dodává Pfeiler.

Podle znalců jsou „věčné“ dluhopisy spojeny s vyšším rizikem, jelikož jejich případné vypořádání během kolapsu firmy probíhá až poté, co dlužník vyplatí výše postavené věřitele typu bank či držitelů klasických dluhopisů. Nekonečné dluhopisy vydávají firmy i státy – Velká Británie tak například během první světové války vydala dluhopisy s perpetuitou s možností je nikdy nesplatit. Nakonec se tak stalo v roce 2014.

„Bondy s perpetuitou se svou povahou blíží akciím, jsou rizikovější, a nesou tedy i výrazně vyšší výnos,“ říká analytik J&T Banky Milan Vaníček. Relativně vysoký úrok nabízený CPI oproti úrokovým sazbám ve světě je podle něho vzhledem k riziku adekvátní. 

Skupina CPI patří v Česku k průkopníkům takzvaného zeleného financování. Už loni na podzim vydala zelené eurodluhopisy na financování ekologických nemovitostí v objemu kolem dvaceti miliard korun, letos v lednu pak CPI obdobnou várku bondů připravilo i pro investory v Londýně, a to v přepočtu v objemu přes deset miliard korun.

Růstem především eurových půjček se skupina snaží využít aktuálně stále velmi nízkých úrokových sazeb v eurozóně.