1400 českých vojáků je v Německu na manévrech, zajistí i velení

Česká armáda

Česká armáda Zdroj: ctk

Stovky kusů české armádní techniky včetně tanků, bojových vozidel pěchoty i transportérů Pandur se v posledních dnech přesunuly do německého Hohenfelsu. Zúčastní se v něm spojeneckého cvičení Allied Spirit II, jednoho z nejdůležitějších výcviků NATO v letošním roce. Na svém webu to ve čtvrtek uvedla česká armáda.

Manévry, kterých se účastní asi 4500 vojáků Severoatlantické aliance, ale i Gruzie nebo Srbska, mají pro Česko zvláštní důležitost. Velí jim totiž velitel české 7. mechanizované brigády Josef Kopecký.

Česko na cvičení vyslalo asi 1400 vojáků a více než 430 kusů techniky. Po železnici bylo z Přáslavic a Bučovic přepraveno téměř 150 kusů především pásové techniky včetně tanků a bojových vozidel pěchoty. Po železnici cestovala také mimo jiné lehká obrněná vozidla Iveco a transportéry Pandur. Po vlastní ose se pak přesunulo dalších 280 vozidel všech kategorií.

Vejtřasky dojely

Sedmihodinová cesta z Jinců čekala také kanonové houfnice Dana. „Téměř 300 kilometrovou trasu s námi absolvovalo také devět stařičkých náklaďáků Praga V3S a všechny bez problémů dorazily do cíle,“ pochválil osvědčenou techniku, která už v české armádě slouží desítky let, velitel dělostřelecké baterie Luboš Pánek.

Nejdelší přesun 700 kilometrů absolvovali vojáci a technika opavského praporu průzkumu a elektronického boje. „Délka přesunu nám nedělala žádné problémy, nepříjemné bylo úmorné vedro. Na druhou stranu si řidiči pochvalovali kvalitu německé dálnice,“ poznamenal velitel čety Michal Červenka. V technice, po železnici a autobusy se do Hohenfelsu přepravilo téměř 1400 českých vojáků.