17. listopad: Guru světových aktivistů hřímal, politici uklidňovali

Demonstrace v Ostravě

Demonstrace v Ostravě Zdroj: CTK

Dvaadvacáté výročí událostí 17. listopadu neprovázely jen tradiční vzpomínkové akce a pokládání věnců, ale i početné demonstrace kritizující současný vývoj v zemi. Na pražském Václavském náměstí se na akci pořádané iniciativou ProAlt sešli lidé protestující proti podobě vládních reforem a nedostatečné solidaritě ve společnosti. Demonstrovalo se i v jiných městech. Prezident s premiérem se ale shodli, že polistopadová léta byla úspěšná a Česku se teď přes některé problémy vede dobře.

Na demonstraci v centru Prahy, kterou svolaly občanské iniciativy a podpořily ji i odbory, zněly dlouhodobé výtky aktivistů proti politickému směřování země. Vládní reformy podle protestujících provázejí necitlivé plošné škrty, nelíbí se jim ani způsob reformy důchodů, zdravotnictví, sociální a rodinné politiky.

Údaje o počtu demonstrantů shromážděných pod sochou sv. Václava se rozcházejí. Zatímco policejní mluvčí uvedl, že se protestu zúčastnilo asi tisíc lidí, organizátoři a policisté, kteří byli na místě, hovořili až o čtyřech tisícovkách.

Na transparentech byla například hesla: „S delší vládou Kalousků nezbude nám na housku“ či „Politici, chcete šetřit? Přestaňte krást a bude dost pro všechny!“ Českého světce a patrona vyzývali účastníci transparentem s nápisem: „Svatý Václave, zažeň vše zlé a dnešní Nečasy. A taky Klause“.

Propojení s aktuálními celosvětovými protesty proti nedostatečné solidaritě ve společnosti a kapitalismu, ze kterého podle kritiků těží jen hrstka nejbohatších, zajistil guru celosvětového hnutí nespokojených - slovinský filozof Slavoj Žižek.

Shromážděným řekl, že lidé musejí akceptovat, že socialismus byl pouhou iluzí. Zároveň ale vyjádřil nespokojenost se současným fungováním „zkorumpovaného kapitalismu“. „Současné dění od Egypta až po Wall Street však říká, že boj neskončil, ale pokračuje,“ prohlásil.

Na demonstraci na Václavském náměstí promluvil slovinský filozof Slavoj Žižek.Na demonstraci na Václavském náměstí promluvil slovinský filozof Slavoj Žižek.|CTKNa demonstraci na Václavském náměstí promluvil slovinský filozof Slavoj Žižek.

Žižek: Demokracie je ve vleku kapitálu

Podle Žižeka si tradiční demokracie neumí poradit s nadnárodním kapitálem, protože jej nemůže kontrolovat. „Pamatujete si, že v mládí se bojovalo za socialismus s lidskou tváří, ale to se nepodařilo. Fungovat nebude ani globální kapitalismus s lidskou tváří,“ pomohl si připomínkou českých událostí v roce 1968 Žižek, který ve svých teoriích mimo jiné vychází z filozofických tradic Marxe a Hegela.

Ironií podle něj je to, že kapitalismus funguje stále lépe bez demokracie a že kapitalismus bez demokracie je nejeefektivnější. Jako příklad uvedl Čínu, kde kapitalistické podnikání řídí komunisté. „Naši nepřátelé, totalitární komunismus a totalitární kapitalismus jsou nyní tam, kam patří - spolu bok po boku,“ prohlásil Žižek. Největší ohlas a potlesk shromážděných vyvolal Žižek, když prohlásil, že demokracie už existuje, ale platí jen pro bohaté.

Klaus: Nespokojenost patří k lidské povaze

Prezident Václav Klaus, který přišel dopoledne položit kytici k památníku 17. listopadu 1989 na Národní třídě v Praze v doprovodu premiéra Petra Nečase a předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové, k současným demonstracím a nespokojenosti ve společnosti řekl, že patří k lidské povaze. Kdyby byli všichni se vším spokojeni, „tak svět končí, protože by nebyla sebemenší motivace něco dělat“, uvedl prezident.

Rozčarovanost některých lidí z polistopadového vývoje prezident nechápe. „Náš úkol byl ne zajistit každému štěstí a bohatství, náš úkol byl změnit politický, ekonomický, sociální systém z komunismu v něco docela jiného a to se stoprocentně podařilo,“ uvedl prezident.

Podle prezidenta jsou lidé nespokojení spíš s politikou než s vlastním životem. „Ale i život má vždy rub a líc, že ten chléb bude mít vždycky ty dvě kůrky a že jsou lidé, kteří jsou na tom lépe a jiní hůře, to je věčná lidská konstanta. Sen komunismu toto zrušit neuspěl. Prosím vás, nezavádějme si podobné sny zase znovu,“ uzavřel Klaus.

Prezident Václav Klaus se zúčastnil pietní vzpomínky u koleje Josefa Hlávky v Praze.Prezident Václav Klaus se zúčastnil pietní vzpomínky u koleje Josefa Hlávky v Praze.|CTKPrezident Václav Klaus se zúčastnil pietní vzpomínky u koleje Josefa Hlávky v Praze.

Nečas: Rezervy jsou hlavně v boji z korupcí

Také Nečas je přesvědčen, že jsou polistopadová léta přes všechny problémy úspěšná. Vždycky je podle něj ale co zlepšovat, například je třeba bojovat s korupcí. „Korupce je rakovina, která rozežírá útroby demokratického státu, úkolem politiků je zužovat prostor pro korupci a každého jednotlivého politika nebýt zkorumpovaný,“ řekl premiér.

„Přes všechny problémy, které jsou v oblasti společenské, ekonomické, sociální – vztahů mezi lidmi –, jsem přesvědčený, že to byla správná změna a že uplynulých 20 let je přes všechny problémy úspěšných,“ zhodnotil vývoj v Česku od revoluce Nečas.