Adams: Úplatek jsem nabídl, ale nemyslel to vážně

Šéf Tatry Ronald Adams

Šéf Tatry Ronald Adams Zdroj: ctk

Nabídka dvacetimilionového úplatku při dodávce terénních vozidel české armádě, z čehož obvinil šéfa české pobočky automobilky Tatra Ronalda Adamse někdejší ministr obrany Martin Barták, skutečně zazněla. Píší Lidové noviny s odvoláním na rozhovor, který jim Adams poskytl dva dny po svém obvinění a den poté, co pro něj soud zamítl vazbu.

Adams, který až dosud odmítal podrobnosti případu komentovat s ohledem na probíhající vyšetřování, popisuje zákulisí vyjednávání mezi Tatrou a zástupci státu. Připouští v něm, že slova o dvacetimilionovém úplatku skutečně zazněla, prý ale jen testoval situaci.

Uvedl, že v únoru 2008 vedl několik jednání s vlivným obchodníkem a lobbistou Michalem Smržem, který mu údajně tlumočil žádost o úplatek z vysokých míst, který by zajistil bezproblémové dokončení dodávky 588 terénních vozidel české armádě za 2,7 miliardy korun. „Vedl jsem tu konverzaci s panem Smržem proto, abych zjistil, kdo z vlády ho poslal, aby od nás požadoval peníze. Nechtěli jsme přijít o zakázku, aniž bychom zjistili, kdo za tím stojí. Proto jsem řekl: Kdybychom zaplatili dvacet, co byste pro nás mohli udělat? Kdybychom zaplatili dvacet, mohli byste dohodnout schůzku s panem Topolánkem? Domníval jsem se, že za tím může stát Topolánek. Hovořil jsem na úrovni kdyby, kdyby, kdyby, abych ho přiměl poskytnout informace,“ popsal v Lidových novinách Adams schůzku, která se uskutečnila v brněnském hotelu Holiday Inn a kterou si tajně nahrál.

Adamsovo tvrzení, že slova o dvacetimilionovém úplatku byla provokací, v minulosti naznačil i Smrž. Nahrávka rozhovoru Adamse se Smržem je součástí vyšetřovacího spisu.