Advokát chudých Němec podal trestní oznámení na Vojtěcha a Babiše

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a premiér Andrej Babiš přicházejí na tiskovou konferenci, která se konala 15. března 2020 v Praze po jednání vlády o nových opatřeních k zamezení šíření koronaviru.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a premiér Andrej Babiš přicházejí na tiskovou konferenci, která se konala 15. března 2020 v Praze po jednání vlády o nových opatřeních k zamezení šíření koronaviru. Zdroj: ČTK/Ondřej Deml

Vláda o koronaviru: Adam Vojtěch a Andrej Babiš (24.4.2020)
Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci po jednání vlády. (16.3.2020)
3
Fotogalerie

Už v srpnu, kdy začaly růst počty nakažených, měli minimálně tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a Andrej Babiš (oba ANO) konat, míní advokát Petr Němec. Podal na ně proto trestní oznámení k Nejvyššímu státnímu zastupitelství.

Němec už dosáhl řady úspěchů u Nejvyššího či Ústavního soudu ve sporech na ochranu spotřebitelů, vyhrál mimo jiné při s úvěrovou firmou Essox. Nyní chce pohnat k zodpovědnosti bývalého šéfa rezortu zdravotnictví Vojtěcha a premiéra Babiše.

„Trestní oznámení bylo podáno. Domnívám se, že mohlo dojít k maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti či k vydírání,“ napsal advokát na twitteru. Za možné pachatele kromě Vojtěcha a Babiše považuje ostatní členy vlády a další neznámé pachatele.

Například za spáchání trestného činu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti hrozí až na jeden rok odnětí svobody.

Exministr Vojtěch o záměru podat trestní oznámení nevěděl. „Z právního pohledu to považuji za naprostý nesmysl,“ napsal Deníku N, který o záměru Němce informoval ve středu. Andrej Babiš na otázky nereagoval.