Brusel pošle Česku ventilátory, NATO vojenské zdravotníky pro boj s koronavirem

Boj s koronavirem v nemocnici v Náchodě.

Boj s koronavirem v nemocnici v Náchodě. Zdroj: Facebook Nemocnice Náchod

Boj s koronavirem v nemocnici v Náchodě.
Péče o pacienty na ARO v nemocnici v Novém městě na Moravě.
Boj s koronavirem v nemocnici v Náchodě.
Boj s koronavirem v nemocnici v Náchodě.
Koronavirus v Česku
6
Fotogalerie

Evropská komise kvůli vývoji koronavirové epidemie dodá České republice 30 plicních ventilátorů z krizových skladů Evropské unie. NATO bude o zaslání dalších šedesáti z aliančních zásob rozhodovat v pátek, uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Vláda na čtvrtečním mimořádném jednání také souhlasila s pobytem vojenských zdravotníků členských zemí Evropské unie a NATO. Vypomoci s bojem s koronavirovou epidemií by jich mělo maximálně 300, uvedl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Vládní rozhodnutí musí ještě schválit Parlament.

Předsedkyně komise Ursula von der Leyenová ve videu na twitteru uvedla, že Česko čelí jedné z nejtěžších situací v Evropě. „Nemocnice potřebují zdravotnické vybavení. EU je zde, aby pomohla. Zavolala jsem Andreji Babišovi, abych mu sdělila, že rychle posíláme první sadu 30 ventilátorů z naší rezervy. Další pomoc bude následovat,“ napsala k příspěvku. Ve videu dále zmínila, že je komise v kontaktu s dalšími členskými státy k zajištění dalších ventilátorů pro ČR.

Také Severoatlantickou alianci zaměstnává epidemická situace v Česku. V pátek podle českéhé ministra obrany Metnara rozhodne o zaslání 60 plicních ventilátorů z aliančních zásob do České republiky.

Český kabinet se ve čtvrtek mimořádně sešel, aby schválil působení skupiny armádních lékařů a zdravotníků z USA. Tým lékařů Národní gardy má mít 28 členů. Podle středečního vyjádření ministra zdravotnictví Romana Prymuly by měli američtí lékaři přijet příští týden.

„Máme konkrétní nabídku na pomoc 28 lékařů a zdravotníků z USA. Zároveň probíhají jednání o možném vyslání zdravotníků i z jiných členských zemí NATO a EU. Abychom vše v případě potřeby mohli rychle realizovat, schválila dnes vláda pobyt až 300 vojenských zdravotníků na českém území po dobu do 90 dnů,“ uvedl Metnar.

Doplnil, že jde o expertní pomoc českým zdravotníkům, zahraniční vojáci budou v případě nasazení v ČR působit beze zbraní a vždy ve spolupráci s českým zdravotním personálem.

Parlament, a to jeho obě komory, musí podle ministerstva obrany vyslovit souhlas s pobytem vojáků v souladu s ústavou.