Advokát viněný ze zpronevěry 50 milionů je ve vazbě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Obvodní soud pro Prahu 1 poslal do vazby advokáta Miloše Vlasáka obviněného ze zpronevěry 50 milionů korun, které si k němu dali do úschovy klienti realitní kanceláře Reality 21. Muž se policii sám přihlásil minulý týden.

„Během uplynulých hodin byla soudem akceptována vazba na 35letého advokáta z Prahy,“ řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Vlasák musí do vazby proto, že by mohl ovlivňovat svědky, nebo utéct.

Případ se týká až padesáti lidí, kteří prodali své nemovitosti prostřednictvím pražské realitní kanceláře Reality 21, ale nedostali za ně peníze. Dluží jim je údajně právě Vlasák, jemuž kupující poslali finance do takzvané advokátní úschovy. Prodávajícím přestal advokát peníze vyplácet a komunikovat s nimi. Podle dřívějších zpráv médií za sebou zahladil stopy a s penězi zmizel neznámo kam, nakonec se ale minulý týden přihlásil sám na policejní služebně.

Právník klienty údajně připravil o desítky milionů korun. „Jedná se o 12 milionů korun po splatnosti a 38 milionů korun, které se blíží k termínu splatnosti,“ řekl už dříve Českému rozhlasu mediální zástupce firmy Reality 21 Radek Polák.

Policie obdržela zatím deset trestních oznámení. Vlasákovi hrozí za zpronevěru pět až deset let vězení. Stížností na advokáta se začala zabývat také Česká advokátní komora.

Kauza advokáta Miloše Vlasáka také značně rozvířila tuzemský realitní trh. Zatímco některé firmy doporučují spolupráci s renomovanými advokátními kancelářemi, jiné společnosti radí klientům, aby peníze svěřovali do úschovy přímo realitkám.