Altner: Premiér rozvrací ústavní systém, vede kampaň proti justici

Zdeněk Altner

Zdeněk Altner Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Bývalý advokát Zdeněk Altner poskytl ve čtvrtek večer ČSSD bankovní spojení, kam mu má podle pravomocného rozsudku poslat 337 milionů korun za zastupování v případu Lidového domu. Jedná se o účet ve Švýcarsku. Peníze chce Altner vymáhat všemi prostředky, nejen exekučně. Podle Altnerova právního zástupce Václava Veselého má ČSSD nejméně do pondělka stále čas zaplatit. Sociální demokracie ale nadále peníze poslat nechce, i když tak jedná v rozporu s rozhodnutím soudu.

„Po marném uplynutí půlnoci dne 15. 4. 2016 uplatním všechny zákonné prostředky k vymožení rozsudku Městského soudu v Praze, kterými zdaleka není jen exekuce,“ uvedl Altner. Předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka podle něj rozvrací ústavní systém ČR, protože přes veřejně deklarovaný příslib, že bude ČSSD pravomocný rozsudek respektovat, vede kampaň proti nezávislosti justice.

Veselý řekl, že sociální demokracie má navzdory tomu, že lhůta pro dobrovolné plnění už vypršela, ještě čas. „Počkáme dneska, počkáme do pondělka, co se bude dít. Já ještě ty reakce nemám, takže nechci zatím předjímat, co bude dál. Potom využijeme všech zákonných prostředků, jak tu částku vymoct,“ řekl.

Sociální demokracie ale zatím s odesláním peněz nepočítá, řekl Jiří Chvojka, který stranu ve věci mediálně zastupuje. „Pro nás je to zatím jediné dostupné řešení, které umožní, abychom v případě úspěchu u Nejvyššího soudu měli šanci ty peníze dostat,“ uvedl. Otázku, zda sociální demokracie svým jednáním, které je podle odborníků v rozporu s pravomocným rozhodnutím soudu, nemůže narušovat důvěru v právní řád, považuje za irelevantní.

Chvojka argumentuje obavou ČSSD z toho, že když strana pošle peníze mimo svůj dosah na Altnerovo švýcarské konto, definitivně o ně přijde, i když jí dá Nejvyšší soud alespoň částečně za pravdu. Tuto obavu podle něj strana má na základě velmi negativních zkušeností z dlouholetých vzájemných interakcí.

Dehonestace žalobců

Altner v tiskové zprávě upozorňuje, že ČSSD předjímá rozhodnutí Nejvyššího soudu, k němuž se dovolala a požádala o odklad vykonatelnosti rozsudku. „A dehonestuje žalobce, že peníze hodlá převést do některého z daňových rájů,“ uvádí. Účet ve Švýcarsku prý zvolil kvůli právní nejistotě zaviněné mediální kampaní ČSSD a vyvrácení pomluv o daňových rájích.

ČSSD vypršela třídenní lhůta k poslání peněz už ve čtvrtek o půlnoci. Strana ale uvedla, že Altnerovi peníze zatím nepošle a bude uspokojovat jeho věřitele, kteří se jí přihlásili a požadují kolem 20 milionů korun. „Čekáme na právní moc a budeme přesně zveřejňovat, jak budeme jednotlivé věřitele uspokojovat,“ řekl dnes Chovjka.

Altner vyhrál letitý spor s ČSSD, kterou zastupoval ve sporu o sídlo strany, Lidový dům. Soudy pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit částku 18,5 milionu korun, která vzrostla o dalších více než 318 milionů kvůli smluvní pokutě za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku.