Americký miliardář prodal kanceláře na Florenci. Kupujícím je švýcarský investiční kolos

Kancelářské centrum Oasis Florenc v Praze 8 vlastnil v posledních dvou letech americký fond Loan Star.

Kancelářské centrum Oasis Florenc v Praze 8 vlastnil v posledních dvou letech americký fond Loan Star. Zdroj: CBRE

Novým majitelem Kancelářského centra Oasis Florenc je fond ze švýcarského investičního kolosu Swiss Life.
Součástí kancelářského centra Oasis Florenc je také střešní terasa.
Před prodejem Florence se americký fond Loan Star zbavil také administrativního komplexu Avenir Business Park v Praze-Nových Butovicích.
Před prodejem Florence se americký fond Loan Star zbavil také administrativního komplexu Avenir Business Park v Praze-Nových Butovicích.
Před prodejem Florence se americký fond Loan Star zbavil také administrativního komplexu Avenir Business Park v Praze-Nových Butovicích.
10
Fotogalerie

Atraktivní lokalita v centru Prahy zažila další velkou realitní transakci. Investice do komerčních nemovitostí překonávají rekordy.

Fond Lone Star z portfolia amerického finančního Johna Graykena opouští po dvou a půl letech český trh. Odchod dokončil prodejem kancelářského centra Oasis Florenc v centru Prahy. Za blíže neurčenou cenu ho koupila firma Corpus Sireo ze švýcarské skupiny Swiss Life Asset Managers. Budovu zařadí do svého celoevropského fondu. Pro Švýcary je to první investice v České republice.

„Oasis Florenc je atraktivní kancelářská budova situovaná v jedné z nejdůležitějších městských částí s výbornou dostupností,“ uvedl investiční specialista Chris Sheils z poradenské firmy CBRE, která při obchodu radila americkému fondu. Tomu pomáhala ještě advokátní kancelář Kinstellar. Na straně kupujících Švýcarů byli konzultanti ze společnosti TPA a advokáti z Bvp Braun Partners.

Prodaná budova se nachází v Sokolovské ulici na dohled od stanice metra Florenc. Vznikla v roce 2007. K pronájmu nabízí téměř devatenáct tisíc metrů čtverečních kanceláří. V centru sídlí například společnost J&T Services, advokátní kancelář Wolf Theiss nebo firma Cisco Systems.

Pro Lone Star je prodej završením exitu z tuzemských realit. V roce 2015 fond koupil za 185 milionů eur mezinárodní portfolio deseti nemovitostí. Tři z nich byly v České republice. Fond nejdříve letos na jaře prodal logistický areál Karlovarská Business Park českým společnostem Accolade a Conseq. Následoval prodej kancelářského komplexu u stanice metra Nové Butovice a nyní Florenc.

Realitní investice jsou rekordní

Za letošní první pololetí nakoupili investoři české podnikatelské nemovitosti za zhruba 55 miliard korun, uvádí poradci ze CBRE. To je zatím nejvyšší zaznamenaný výkon trhu. Největší zájem byl o retailové nemovitosti. Na celkovém objemu transakcí se podílely ze 46 procent. Prodeje kancelářských center měly ze všech obchodů přibližně čtvrtinu. Konzultanti očekávají, že za celý letošní rok se realitní investice znovu dostanou přes tři miliardy eur, tedy asi 78 miliard korun.