Andrej Babiš chce sestavit vládu, která bude aktivní v unii

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Foto ara

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš chce sestavit vládu, která se bude aktivně podílet na reformě Evropské unie. Babiš, kterého prezident Miloš Zeman v úterý pověřil jednáním o sestavení nové české vlády, to řekl po schůzce s lídrem frakce ALDE v Evropském parlamentu Guyem Verhofstadtem. Babiš prohlásil, že není důvod, proč by Česko nemohlo v EU důrazněji prosazovat vlastní zájmy.

"Pokud se mi povede sestavit novou českou vládu a získám podporu nebo toleranci v Parlamentu, tak je pro nás velice důležité, abychom byli v Evropě aktivnější," prohlásil Babiš. Verhofstadt podotkl, že považuje za důležité, aby nová česká vláda byla proevropská.

Hlavním tématem pro budoucnost Evropy je podle obou politiků reforma EU. Shodli se na tom, že Česká republika má stejné právo se podílet na diskusi o budoucí podobě EU jako velké země. "Nemůže to být jen otázka pro Francii a Německo. Všechny ostatní země musí hrát důležitou roli," podotkl Verhofstadt.

Předseda liberální frakce ALDE doplnil, že reforma EU by měla zahrnovat obrannou spolupráci, nový postoj k migraci nebo změny v eurozóně. Zejména oblast posilování bezpečnosti zdůraznil také Babiš. Zmínil v té souvislosti, že Česká republika by mohla obsadit místo ředitele evropského policejního úřadu. "Bude se rozhodovat, kdo bude nový ředitel Europolu, proč bychom nemohli bojovat o tuto funkci," řekl.

Českým kandidátem na místo šéfa Europolu je bývalý policejní ředitel Oldřich Martinů. Na začátku října to serveru Aktuálně.cz potvrdil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Martinů působí od roku 2011 jako zástupce ředitele Europolu Roba Wainwrighta, jemuž letos končí mandát.

Babiš, který ve svých vystoupeních bývá vůči EU často kritický, poukázal na přínosy evropské integrace. "Ten projekt je skvělý hlavně z toho důvodu, že máme mír, ale problémy, které tu jsou, se neřeší už dlouho," podotkl.

Babiš a Verhofstadt se v minulosti setkali již několikrát. Verhofstadt stojí v čele europarlamentní frakce, do níž spadá i hnutí ANO. Jedním z europoslanců zvolených za ANO je také Pavel Telička, který vystupoval jako expert hnutí na zahraniční politiku. Letos v říjnu Telička spolupráci s ANO ukončil.