Anesteziolog ministrem průmyslu. Řídí Nečase kmotři?

Martin Kuba

Martin Kuba Zdroj: CTK

Bouřlivé rekce vyvolalo jméno nového ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby. Terčem kritiky je jednak jeho neodbornost, a také způsob, jakým byl do čela resortu dosazen. Kuba je vzděláním lékař a s průmyslem nemá v podstatě žádnou zkušenost. Podle opozice je tak jediné vysvětlení jeho výběru – tlak zájmových skupin v ODS a regionálních „kmotrů“. To ostatně naznačil i odcházející poslanec ODS Michal Doktor, který byl také kandidátem na tento post.

„Pan premiér jmenováním pana Kuby definitivně zpečetil šířící se informace, že je pod tlakem různých regionálních kmotrů ODS, proti kterým měl jako nástupce Mirka Topolánka údajně bojovat,“ prohlásil například poslanec Jiří Paroubek (NS-LEV 21).

„Znovu se zopakovalo to, že jsou na vysoké posty vybírání ti, kteří mají silnější stranické zázemí,“ řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek a nepřímo tak potvrdil slova samotného Doktora, který ve středu uvedl, že nemá ve vedení své strany – na rozdíl od Kuby - „krytí“.

„V době ekonomické krize je na ministerstvo dosazen člověk s pochybným vzděláním a jehož minulost zpochybňovali i někteří lidé z ODS. Jmenování ministra považuji za selhání premiéra Petra Nečase,“ dodal Zaorálek. Podle něj by země v současnosti potřebovala převážně odborníka, který pomohl zemi provést složitou ekonomickou situací. Kubu do ministerského křesla podle místopředsedy největší opoziční strany nevynesly ekonomické schopnosti ale právě pozice v občanské demokratické straně.

Autentický člověk s autentickými názory

Premiér Petr Nečas ale odmítá obojí kritiku. Kuba je podle něj kompetentní a jakékoli spojování s „kmotry“ prý nepřichází v úvahu. „Za nezanedbatelné považuji, že má zkušenost živnostníka,“ zdůvodnil Nečas, proč ho do čela průmyslu vybral. „Pan doktor Kuba je autentický člověk, s autentickými politickými názory, které je ochoten prosazovat, veřejně hájit a sám je formulovat,“dodal Nečas s tím, že nového ministra „rok bedlivě pozoroval“.

„Termín kmotr jsem nikdy nevypustil z úst a nikdy nevypustím z úst,“ upozornil Nečas. Odmítl také, že by nového ministra ovlivňoval například vlivný člen jihočeské ODS Pavel Dlouhý. Kuba patří mezi vlivné politiky ODS. Jihočeskou ODS, které Kuba od roku 2008 předsedá, provází pověst organizace, kterou ze zákulisí řídí právě podnikatel a člen výkonné rady ODS Pavel Dlouhý.

Většina komentátorů se však shoduje, že hlavní Nečasovou motivací k výběru Kuby byla snaha nastolit rovnováhu vlivu krajů v ODS. Politolog Jan Outlý míní, že premiér zjevně upřednostnil rovnováhu krajů uvnitř ODS před bojem s takzvanými kmotry. Nečasův krok může vypadat jako nelogický, ale premiér by neučinil nic, co by jeho straně uškodilo, uvedl Outlý.

Regionální lídři strany také jeho rozhodnutí pochválili. „Volbu vnímáme jako logickou v kontextu jeho dosavadní práce v regionech a při formování stínové asociace krajů ODS,“ uvedli ve společném prohlášení.

Kdo je Martin Kuba

Kuba vystudoval Střední průmyslovou školu stavební, poté Střední zdravotnickou školu Bílá Vločka – obor záchranář. Promoval na 1. Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze v roce 2002. V tomtéž roce začal pracovat jako lékař a anesteziolog na oddělení kardiochirurgie ARO v nemocnici v Českých Budějovicích. Ve své kariéře se nevyhnul ani podnikatelským aktivitám. V roce 2004 provozoval franchise pekárny Fornetti a Mercury Centrum České Budějovice. V roce 2007 založil sítě Fruit Frog, která vyrábí ovocné koktejly.