ANO chce na vnitro bojovníka s korupcí Ondráčku, o post usiluje i ČSSD

David Ondráčka, šéf Transparency International

David Ondráčka, šéf Transparency International Zdroj: CTK - Stanislav Peska

Po ministerstvu financí, které pro sebe hnutí ANO získalo na sobotním jednání s ČSSD, nyní usiluje i o ministerstvo vnitra. To by podle Andreje Babiše měl řídit ředitel neziskové organizace Transparency International David Ondráčka.

O post ministra vnitra v budoucí vládě stojí ČSSD i hnutí ANO, předseda ANO Andrej Babiš by na této pozici rád viděl ředitele neziskové organizace Transparency International (TI) Davida Ondráčku.

Ondráčka k tomu uvedll, že je připraven se ministrem stát, pokud se na jeho nominaci shodnou všechny tři potenciální koaliční strany. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v televizi Prima o konkrétním kandidátovi své strany nehovořil. Včera se již rozhodlo, že hnutí ANO získá v nové vládě post ministra financí.

Babiš uvedl, že Ondráčka by podle jeho názoru byl dobrým ministrem. „Konzultovali jsme to,“ zmínil Babiš. „Mluvili jsme spolu o té variantě,“ potvrdil Ondráčka. „Jsem připraven do toho jít s cílem prosadit to, o co se tady snažím roky. Podmínkou je, aby se na mé nominaci shodly všechny koaliční strany,“ uvedl Ondráčka. TI mapuje stav korupce v ČR a svou činností se aktivně snaží přispívat k jejímu omezování.

Profil ředitele české pobočky Transparency International Davida Ondráčky
Narodil se 3. února 1976 v Havířově.
Vystudoval politickou ekonomii na Středoevropské univerzitě v Budapešti, evropská studia na Univerzitě Palackého v Olomouci, politologii na UK v Praze a politickou filozofii na Newyorské univerzitě v USA.
V TIC pracuje od roku 2001, od ledna 2008 na pozici ředitele. Specializuje se na politickou korupci, veřejné zakázky a investice, reformu veřejné správy.
Působí jako expert a konzultant mezinárodních institucí a organizací v řadě zemí od Evropy, přes Kavkaz až po Mongolsko.
Přednáší na českých vysokých školách - Univerzitě Karlově, Metropolitní univerzitě v Praze a Masarykově univerzitě v Brně.
Mluví anglicky, francouzsky a polsky.
Je ženatý, má dceru.