ANO i ČSSD přibývají odpadlíci. Mají nouzi hlavně o kandidáty do Senátu

Volby do Evropského parlamanetu v roce 2014: Pavel Telička po boku Babiše. Telička se s hnutím ANO rozešel v roce 2017.

Volby do Evropského parlamanetu v roce 2014: Pavel Telička po boku Babiše. Telička se s hnutím ANO rozešel v roce 2017. Zdroj: ČTK

Senátní volby 2018
Senátní volby 2018
Senátní volby 2018
Ilustrační foto
Český premiér Andrej Babiš čelí nařčení ze střetu zájmu.
12
Fotogalerie

Hnutí ANO čekají od roku 2013, kdy vstoupilo sněmovny, a tedy do vysoké politiky, už druhé krajské volby a čtvrté klání o třetinu Senátu. Za sedm let se však s uskupením Andreje Babiše rozloučila řada celebrit, podnikatelů nebo manažerů, další následovali letos. S odlivem známých tváří se potýká i koaliční ČSSD.

Nedostatek lidí, kteří by se v barvách ANO ucházeli o přízeň voličům, je zřejmý z aktuálního seznamu kandidátů do Senátu. Nejsilnější vládní a zároveň sněmovní formace nepostavila žádného politika či nezávislého kandidáta v Praze 1, Praze 9, Plzni, Zlíně a v dalších čtyřech obvodech ze sedmadvaceti, v nichž se hlasuje.

Socialisté nemají kandidáty v šesti obvodech, například v Děčíně, Hradci Králové nebo v Trutnově.

Vadí jim politikaření

Koncem července se rozhodl odejít z veřejného života úspěšný ostravský primátor za ANO a člen předsednictva hnutí Tomáš Macura, který předloni v komunálních volbách získal přes šestadvacet tisíc preferenčních hlasů. „Znovu už kandidovat nebudu, nechci v politice zblbnout,“ prohlásil pro Respekt.

Měsíc před rozhodnutím Macury opustil hnutí exprimátor Brna Petr Vokřál. Důvodem je napětí v tamní buňce kvůli vyšetřování údajných machinací s veřejnými zakázkami. Vokřál míní, že v ANO se začalo politikařit. „Jako v klasické partaji, kde jedinou starostí je vyhrát volby,“ uvedl.

Politolog Petr Just připomíná, že hnutí opouštějí jeho někdejší zakladatelé a výrazní politici už delší dobu. „Jedním z hlavních důvodů je, že se Andrej Babiš začal opírat o komunisty a občas také o SPD. Nelze mu věřit, že vyznává demokratické hodnoty,“ řekl.

Kluci a holky z plakátu

Ještě před několika lety neměla formace Andreje Babiše problémy se sháněním osobností z byznysu či akademické a kulturní sféry. Mezi jeho nejnadějnější politiky patřili herec a diplomat Martin Stropnický, který mimo jiné čtyři roky řídil rezort obrany, bývalý šéf rezortu dopravy a exředitel stavební firmy Skanska Dan Ťok či exministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Ani jeden z nich se však příliš nevyznamenal. Stropnický nedotáhl žádnou velkou armádní zakázku, Ťok za pět let ve funkci postavil jen třicet kilometrů dálnic a Pelikán se rozhádal se soudci, žalobci i advokáty.

„Aby tu chtěly žít i naše děti“ nebo „Dálnice, dálnice, dálnice“, sliboval na billboardech šéf ANO spolu se Stropnickým a tehdejší uchazečkou o poslanecký mandát Jaroslavou Pokornou Jermanovou.

Středočeská hejtmanka si však postupně pohoršila nejen u opozice, ale i u premiéra. Na jaře neměla místo v čele krajské kandidátky jisté. I proto, že kvůli koronaviru podala trestní oznámení na záchranářku, což Babiš označil za nonsens.

Méně ambicí v domácí politice projevila současná místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová. Ministryní pro místní rozvoj za ANO byla pouze deset měsíců do začátku roku 2014, poté se stala eurokomisařkou a je jí dodnes.

Výrazným politikem hnutí byl i někdejší eurokomisař Pavel Telička, hlavní tvář kampaně ANO před eurovolbami v roce 2014. S Babišem se rozešel před třemi roky.

Vypadli z kandidátek

Lídr ANO kdysi sázel také na novináře Martina Komárka, který s ním vystupoval na reklamních poutačích se sloganem: „Nejsme jako politici. Makáme.“

Ve sněmovních volbách v roce 2017 už Komárek nekandidoval. „Liberecká ani pražská organizace ho nenavrhly, i když jsem to doporučil. Možná by byl akceptován na jiné než lídrovské pozici. Komárek ale řekl, že nechce. Tomu nerozumím,“ uvedl tehdy Babiš.

Podobně jako Komárek dopadl i profesor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška. „Necítím to jako hořkost. Chtěl jsem podpořit vize Andreje Babiše, nedělal jsem to jako sólový hráč,“ komentoval odchod z parlamentu.

V pražské komunální politice spoléhalo ANO na bývalou šéfku české pobočky Transparency International Adrianu Krnáčovou, která vystupovala s hesly: „Tým profíků na magistrátu? Prostě ho postavíme.“ Či „Bezpečnější Praha? Prostě na to dohlédneme.“

Krnáčová nakonec před volbami do pražského zastupitelstva v roce 2018 post primátorky neobhajovala. Ve finále jí uškodilo, když Pražany kvůli jejich stížnostem na kolabující dopravu ve městě označila za zpovykané.

Oranžová je netáhne

Známé tváře se loučí i se sociální demokracií, která se podle některých průzkumů propadá k hranici volitelnosti. Strana to pociťuje nejen v Jihočeském kraji, kde se střetne se svým bývalým místopředsedou Jiřím Zimolou, který kandiduje za vlastní hnutí Změna 2020, a v dalších regionech, ale také v Senátu. Ještě v roce 2012 měla v horní komoře parlamentu nadpoloviční většinu 46 křesel, nyní bude bojovat o udržení 13 postů.

Se STAN se pro volby spojil bývalý hejtman Josef Bernard, zvolený v roce 2016 jako lídr ČSSD, z níž letos vystoupil. Zastupitelstvo ho v červnu na jeho návrh z pozice hejtmana odvolalo. Do nynějšího uskupení pod názvem Starostové s Josefem Bernardem se zapojili také zelení, hnutí Pro Plzeň a hnutí Idealisté.

Letos se někteří senátoři rozhodli obhhajovat mandát bez oranžového trička. Za jmény Emilie Třískové z Kolína, Jaroslava Malého z Hradce Králové a Miroslava Antla z Rychnova nad Kněžnou se objevilo slovo „nezávislý“.

Šéf Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík se k ČSSD stále hlásí, zároveň se však opírá o ANO.

Nikoli za ČSSD, ale za hnutí Andreje Babiše kandiduje exposlanec socialistů Vítězslav Jandák, v jeho politické kariéře už jde o pátý přestup. V obvodě Pelhřimov se utká s bývalým předsedou Senátu Milanem Štěchem, který ČSSD zůstal věrný.

„Před třemi roky jsme ho nominovali do Rady Českého rozhlasu, kam byl zvolen. Teď se nám v uvozovkách odvděčil,“ komentoval Jandákovo angažmá v dresu ANO šéf sociální demokracie Jan Hamáček.

 

Nejznámější jména, která opustila vládní ANO nebo ČSSD
ANOČSSD
bývalý eurokomisař Pavel Telička, v roce 2017 se rozešel s Andrejem Babišembývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola, od května šéfuje uskupení Změna 2020
herec a diplomat Martin Stropnický, v roce 2018 odešel z vlády, nyní je velvyslancem v Izraelibývalý hejtman Josef Bernard, který z ČSSD vystoupil letos. Nyní kandiduje za uskupení pod názvem Starostové s Josefem Bernardem.
brněnský exprimátor Petr Vokřál, opustil hnutí v červnubývalý ministr kultury Vítězslav Jandák, nyní kandiduje do Senátu za ANO