ANO i socialisté ztrácejí preference, podpora ODS se stabilizuje

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Sněmovní volby by nyní vyhrálo hnutí ANO s 26 procenty hlasů před ČSSD s 18 procenty. Obě strany ale za poslední měsíc ztratily preference, pokles postihl i KSČM. Lidovci si polepšili a pravicová ODS se stabilizuje. Vyplývá to z volebního modelu společnosti TNS Aisa pro Českou televizi. Pokud by se volby konaly teď, ve Sněmovně by usedli zástupci šesti stran a hnutí.

Hnutí ANO ztrácí preference dlouhodobě. „Když se podíváme na vývoj od dubna loňského roku, kdy ANO mělo jeden ze svých vrcholů, tak od té doby vlastně ANO pouze ztrácí,“ konstatoval v ČT generální ředitel TNS Aisa Bronislav Kvasnička. U sociálních demokratů je poslední pokles významný, nicméně ve střednědobém pohledu je podle něj ČSSD spíše stabilní.

Podle Kvasničky jsou zajímavé střednědobé úspěchy občanských demokratů, kterým se daří stabilizovat svou voličskou základnu. „ODS v posledních čtyřech vlnách získává na volebních preferencích,“ dodal. ODS by v září získala 9,5 procenta hlasů. V září si polepšili také lidovci, které by volilo sedm procent voličů. „Poslední nárůst je jeden z nejlepších v letošním roce,“ upozornil Kvasnička.

TOP 09 by v září získala 8,5 procenta, Okamurova SPD, Zelení a Piráti by posbíraly po 3,5 procenta. Rovná tři procenta má Úsvit, Svobodní jsou na dvou procentech a poprvé se v celostátním volebním modelu objevuje DSSS se dvěma procenty.

ANO bere hlasy sociální demokracii

Z údajů o přechodech preferencí mezi jednotlivými stranami je podle Kvasničky patrné, že ANO stále ubírá poměrně významnou část voličských preferencí sociální demokracii. Volební preference ANO se ale daří odebírat občanským demokratům. To podle Kvasničky může poukazovat na to, že někteří voliči se mohou vracet zpátky ke své původní volbě ODS.

TNS Aisa provedla také průzkum důvěry vládě. V září kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) klesla důvěra na 42 procent lidí. Rekordní důvěru (46 procent) měl kabinet v lednu a v květnu, od té doby důvěra pozvolna klesá a momentálně se pohybuje na hodnotě dlouhodobého průměru. Podle Kvasničky vláda dostává nejlepší hodnocení za zajišťování ekonomické prosperity země, naopak pětkou a čtyřkou lidé hodnotí vládu za nakládání s veřejnými prostředky a boji proti korupci.

Průzkumu pro volební model TNS Aisa se mezi 19. až 25. zářím zúčastnilo 801 respondentů, k důvěře vládě se vyjádřilo 1200 respondentů.