ANO zvažuje mimořádnou schůzi k hazardu. Zdržovat nebudeme, reaguje Kalousek

Andrej Babš, šéf hnutí ANO

Andrej Babš, šéf hnutí ANO Zdroj: ctk

Hnutí ANO požádá o svolání mimořádné schůze Sněmovny k vyššímu zdanění hazardu na příští úterý, pokud pravicová opozice nedovolí předlohu schválit zrychleně už v úvodním kole. Vládní podobu normy by chtělo projednat tak, aby byla účinná od ledna. Novinářům to před zahájením dnešního jednání Sněmovny řekl předseda sněmovního klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Návrh novely zákona o zdanění hazardu schválila vládní koalice minulý týden. Ministři se shodli na poplatku 80 korun za jeden hrací automat na den, jak navrhoval ministr financí Andrej Babiš (ANO). Novela by měla od příštího roku dále zakotvit dvě daňové sazby 23 procent a 28 procent. Sazby jsou stanoveny v závislosti na druhu hazardu. Nyní je sazba 20 procent a denní odvod za automat činí 55 korun.

Předloha v podstatě kopíruje jednu z navrhovaných úprav poslanecké předlohy Jana Volného (ANO), jejíž projednání zablokoval ve Sněmovně obstrukcemi místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Koalice se dohodla, že v souladu s Kalouskovým požadavkem předloží v dolní komoře vládní normu. Vláda požádala o zrychlené schválení předlohy, podle Faltýnka to ale nedovolí opozice, která připravila pozměňovací návrhy.

Kalousek: Zdržovat nebudeme

Kalousek zopakoval slib, že projednání vládní normy zdržovat nebude. Potvrdil, že opozice by zablokovala její schválení v prvním čtení, aby byl prostor pro návrhy změn, ale nebyla by proti zkrácení lhůt pro další projednávání. Kalousek očekával, že úvodní kolo debaty ke zdanění hazardu se uskuteční v pátek. Skutečnost, že se tak nestane, přičítá tomu, že koalice nedoručila normu do Sněmovny včas. „Není to naše vina, je to vaše neschopnost a lenost,“ řekl před poslanci na adresu vlády Kalousek.

Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák s poukazem na výklad sněmovních právníků ale uvedl, že zařazení normy na nynější schůzi není kvůli zákonným lhůtám možné.

Ve Sněmovně už leží soubor zcela nových vládních návrhů o regulaci a zdanění hazardu, které mají být účinné od přespříštího roku. Předpokládají tři daňové sazby 25, 30 a 35 procent.