Armáda do Chorvatska vyšle letecký speciál pro zraněné

Chorvatsko, nehoda

Chorvatsko, nehoda Zdroj: ctk

Armáda vyšle do Chorvatska letecký speciál, který zpátky do Česka převeze pasažéry, kteří byli zraněni během tragické nehody autobusu u tunelu Krpani. Serveru E15.cz to potvrdil ministr obrany Alexandr Vondra. Armádní speciál z Česka vyrazí v neděli v 11 hodin dopoledne, zamíří do Zadaru. Na palubě Airbusu A319 budou i zdravotníci, dodal Vondra, aby pomohli přepravit zraněné z Gospiči. Tam byla čtyřicítka cestujících s lehčími zraněními hospitalizována.

Ze čtyřicítky zraněných Čechů, kteří byli hospitalizováni po ranní nehodě českého autobusu v Chorvatsku, jich 25 již může opustit nemocnici, uvedl dnes v rozhovoru pro ČT český konzul ve Splitu Pavel Bednář. Podle něj lidé nechtějí pokračovat v dovolené a všichni si přejí odjet zpět do Česka.

Chorvatské úřady se dosud nevyjádřily k příčinám havárie a věc dále vyšetřují. Havárii podle ČT zachytila bezpečnostní kamera na dálnici. Chorvatští vyšetřovatelé neposkytli záznam médiím a studují ho. V komentářích se nejčastěji spekuluje o tom, že nehodu mohl zavinit mikrospánek řidiče.

Autobus vypravovaný kanceláří Atlas Adria vyjel v pátek z Brna a dnes kolem 04:00 SELČ sjel z chorvatské dálnice A1 u tunelu Krpani, který se nachází nedaleko pobřeží, kam autobus směřoval. Nakonec narazil do svodidel a převrátil se. Osm lidí zahynulo, 40 lidí bylo hospitalizováno s lehčími zraněními v Gospiči a tři vážně zraněné osoby skončily v nemocnici v Záhřebu.

Mezi oběťmi je podle chorvatských zdrojů sedmileté dítě a podle vyjádření české konzulky v Rijece i jeden z řidičů. V metropoli Záhřebu podle tamní nemocnice bojují o život jedné mladé Češky, kterou tam spolu se dvěma dalšími těžce raněnými dovezl vrtulník.