Armáda nakoupí bojové drony za 1,5 miliardy korun

Armáda vyčlenila na nákup bojových dronů 1,5 miliardy korun, ilustrační foto

Armáda vyčlenila na nákup bojových dronů 1,5 miliardy korun, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Lubomír Metnar
Armáda vyčlenila na nákup bojových dronů 1,5 miliardy korun, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Obrana vyčlenila ve svém rozpočtu 1,5 miliardy korun na nákup bojových dronů v letech 2023 až 2027. Armáda má dosud průzkumné bezpilotní prostředky, bojové drony by mohly nést i výzbroj a mohly by být v případě potřeby určeny k boji. Uvedl to mluvčí ministra obrany Jan Pejšek. 

Armáda má podle Pejška již od roku 2015 například velké průzkumné americké drony ScanEagle, které používají vojáci hlavně v Afghánistánu k průzkumu, nalétaly tam již více než 3600 letových hodin. Tyto drony mají dolet přes 100 kilometrů a ve vzduchu vydrží přes 20 hodin. K dispozici má i několik menších dronů, například Raven RQ-11B. „Do budoucna chceme mít nejen průzkumné drony, ale i jako jiné armády mít drony, které by v případě potřeby mohly nést i výzbroj, tedy by mohly být použity i k boji,“ uvedl na základně 533. praporu bezpilotních systémů v Prostějově Pejšek.

Speciální prostějovská jednotka, která má na starosti bezpilotní prostředky, vznikla letos v lednu. „Jednotka se buduje, v roce 2025 má být hotova a v té době má mít zhruba 300 vojáků,“ doplnil mluvčí. 

Podle ministra obrany Lubomíra Metnara prapor bezpilotních systémů svým názvem a především svou technikou naplňuje trendy 21. století. „Moderní armády budou stále více založené na automatizovaných a informačních systémech. Jsem rád, že v tomto směru držíme krok. V letech 2023 až 2027 plánujeme rozšířit současné průzkumné vybavení praporu o taktické víceúčelové drony, které jsou schopny nést výzbroj,“ řekl ministr.