Armáda pošle Ukrajině další techniku. Loni uvolnila desítky obrněnců či děl

Tank T-72 české armády

Tank T-72 české armády Zdroj: Armáda ČR

Česko bude i letos pokračovat v pomoci Ukrajině, armáda poskytne další techniku převážně sovětské provenience. Řekl to náčelník generálního štábu Karel Řehka, podle něhož to nijak neoslabí obranyschopnost země. Vláda o dalších dodávkách zbraní rozhodla ve středu.

„U každé jednotlivé položky, ať už z nadbytečných, nebo válečných zásob, je vždy moje osobní vojenské doporučení. Všechno velmi důkladně posuzujeme,“ uvedl Řehka. Dodal, že za osm měsíců ve funkci nezažil žádný politický tlak, aby se zbavoval něčeho, co vojsko potřebuje.

Jakou konkrétní zbrojní pomoc letos Česká republika ukrajinské armádě poskytne, Řehka neupřesnil. Z loňského výčtu vojenského materiálu, který teprve tento týden odtajnil kabinet, však lze tušit, že to budou další obrněnce nebo dělostřelecké systémy pocházející ještě z dob Varšavské smlouvy.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se například zmínila o 38 tancích, 55 bojových vozidlech pěchoty, 13 samohybných houfnicích a tuctu raketometů. Dále armáda uvolnila z arzenálů čtyři kusy letecké techniky, zřejmě to byly vrtulníky Mi-24, 47 automobilů, 128 minometů, 11 tisíc dlouhých palných zbraní a 30 tisíc pistolí. Součástí dodávek bylo také 4,2 milionu nábojů a tisíce kusů munice do děl, raketometů a minometů.

Vedle materiální pomoci se Řehka zmínil rovněž o výcviku ukrajinských vojáků. „Ke konci loňského roku jsme připravili přes šest set příslušníků mechanizovaného praporu a padesát zdravotnických, protichemických a ženijních specialistů. Výcvik je poměrně unikátní, není moc zemí, které dokážou vycvičit celý prapor. Našimi ukrajinskými protějšky je to velmi ceněné,“ podotkl náčelník generálního štábu.

Výcvik Ukrajinců má podle Řehky pozitivní vliv na českou armádu. „Využíváme každou příležitost k získání zkušeností. Válka na Ukrajině je konflikt vysoké intenzity proti Rusku jako našemu potenciálnímu protivníkovi, který musíme bedlivě studovat. Z výcviku ukrajinských vojáků získáváme velmi cenné zkušenosti, které promítneme do výcviku, doktrín i modernizace,“ zmínil Řehka.