Aukce s emisními povolenkami mají vynést desítky miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Trh s emisními povolenkami se bude od příštího roku řídit zcela novými pravidly, sněmovna posvětila jejich prodej v aukcích. Politici očekávají, že tím získají do státní kasy až 187 miliard navíc. Část z toho poputuje na nový dotační program ministerstva životního prostředí.

„Bez tohoto zákona by nemohl program, který plánujeme spustit v polovině příštího roku, vůbec vzniknout,“ uvedl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Upřesnil, že práce na přípravě novinky, která by měla být pokračováním programu Zelená úsporám, jsou v závěrečné fázi.

Část peněz z prodeje emisních povolenek má proudit také do zvyšování energetické účinnosti v průmyslu, zejména v teplárenství.

Poslanci odmítli návrh zákona rozšířit o možnost použití peněz z prodeje povolenek na podporu lokálních zdrojů tepla z obnovitelných zdrojů. „Podle názoru našich expertů to vyvolává riziko, že by mohlo dojít k podpoře nebo výstavbě komerčních zařízení tohoto typu, lokálních tepláren a takovýchto zařízení,“ sdělil ministr Chalupa.

Tomáš ChalupaTomáš Chalupa | ctk

Ministerstvo životního prostředí předloží podle Chalupy brzy podobný návrh, jehož podstata bude spočívat v podpoře výměny domácích topenišť na tuhá fosilní paliva za obnovitelné zdroje, jako je například štěpka nebo pelety.

Energetické firmy a další producenti škodlivých emisí mají během let 2013 až 2020 získat 108 milionů povolenek zdarma, což je 17 procent z celkového objemu. V roce 2013 bude bezplatně přiděleno 27 milionů povolenek a jejich množství bude každoročně klesat až na nulu v roce 2020.

:

Velkou část bezplatných povolenek by jako jeden z hlavních tuzemských producentů emisí získala společnost . Obchodování s emisními kredity podle mezinárodní úmluvy o ochraně klimatu vyneslo v posledních letech Česku 20 miliard korun, použity byly na zateplování budov.