Babiš: Bohatneme a budeme i dál. V případě krize se zachováme jinak než vláda pravice

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Michael Tomeš

Premiér Andrej Babiš
Premiér Andrej Babiš si prohlédl na brněnském výstavišti na stánku Technické univerzity Ostrava koloběžku vyrobenou na 3D tiskárně
Premiér Andrej Babiš a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (vpravo) se zúčastnili zahájení 61. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu
Premiér Andrej Babiš (vpravo) a ministr zahraničí Tomáš Petříček se zúčastnili zahájení 61. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu
Zleva ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a premiér Andrej Babiš
10
Fotogalerie

České republice se daří dobře a dobře se jí povede i dál, řekl na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně premiér Andrej Babiš (ANO). Stav českého hospodářství si pochvaloval už o víkendu po zveřejnění informace, že ratingová agentura Moody's Investors Service zlepšila hodnocení ČR. Zástupci pravicové opozice ale soudí, že vláda nedělá nic pro to, aby si země pozitivní hodnocení udržela i ve chvíli, kdy se jí ekonomicky tak dařit nebude.

„Rosteme, bohatneme a stále budeme. Jsem přesvědčen o tom, že se nám daří,“ prohlásil premiér. O stavu české ekonomiky v Brně mluvil na tiskové konferenci po otevření české národní expozice a také na sněmu Svazu průmyslu a obchodu.

Vláda nicméně podle Babiše plánuje opatření pro případ, že by na Česko dopadlo ochlazování ekonomiky patrné v Německu. „Na rozdíl od pravicových vlád nebudeme nic škrtit, naopak. Náš návrh rozpočtu znovu napumpuje do rozpočtu 130 miliard korun, budeme pokračovat v navyšování investic, v navyšování důchodů i platů. Pro případ krize máme národní investiční plán. Důležité je, že dnes nám lidé věří a díky tomu je velká spotřeba. Lidé věří, že se nám bude dařit,“ uvedl premiér.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) řekl, že vláda měnící se ekonomické klima v Německu vnímá. „Řešíme hlavně trh práce, protože dnes je jedna z největších bariér nedostatek pracovníků. Proto jsme uvolnili kvóty pro pracovníky z třetích zemí a snažíme se vytvářet nástroje pro rekvalifikaci a přechod na digitální technologie,“ uvedl.

Vláda také podle něj podporuje investice, a to nejen zvyšováním této položky v rozpočtu, ale i vytvářením alternativních investičních nástrojů.

„Investice podporujeme i tím, že rekodifikujeme stavební zákon, což by mělo rozvázat ruce investorům,“ řekl Havlíček. Zmínil i podporu inovací a snahu o snižování administrativy pro živnostníky a podnikatele.

Pravicová opozice o víkendu v souvislosti s vylepšením ratingu ČR varovala před přílišným optimismem. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) připomněl, že ratingová agentura Moody's hovoří ve svém hodnocení i o nedořešené otázce stárnutí populace. Varuje také před tím, že struktura rozpočtu nezlepšuje odolnost Česka vůči možnému ochlazení ekonomiky. Podle ekonomického experta ODS Jana Skopečka nedělá vláda nic pro to, aby mělo Česko pozitivní rating i ve chvíli, kdy se mu nebude tolik ekonomicky dařit.