Babiš by rád vládl sám, chce většinový systém

Předseda ANO Andrej Babiš na sněmu strany

Předseda ANO Andrej Babiš na sněmu strany Zdroj: Tomas Novak, Euro

Hnutí ANO roste sebevědomí a o žádné změny nestojí. Delegáti víkendového sněmu si do čela jednomyslně opět zvolili Andreje Babiše, navíc ještě posílili jeho pravomoci. A jak si vůdce přál, po bok mu postavili jeho letitého spolupracovníka z byznysu Jaroslava Faltýnka. Podle šéfova gusta jsou i řadoví místopředsedové hnutí, zejména Radmila Kleslová, pražská lídryně ANO.

Do budoucna by si Babiš přál, aby stejně jako hnutí mohl vládnout celé společnosti. Jak prohlásil, je zastáncem většinového volebního systému. Jeho zavedení sice zatím považuje za nereálné, to ale neznamená, že nebude hledat politické spojence, kteří by mu pomohli nový způsob voleb prosadit.

Vládní koaliční partnery, zejména ČSSD, Babiš tvrdě zkritizoval. Za utrácení státních peněz i politické chování: „Byli jsme noví, věřili jsme, že koalice je partnerství bez podrazů. Není tomu tak, a pokud se příští rok konají krajské volby, můžeme čekat, že přístup koaličních partnerů bude jen horší,“ konstatoval.

Programově se ANO posouvá o něco více doprava a zvažuje, zda by bylo možné změnit koaliční smlouvu. Mantrou hnutí zůstává nezvyšování daňového břemene a lepší vybírání daní. Povede také úvahy o tom, jak by bylo možné snížit zdanění práce.

Richard Brabec: Nebudu sbírat frčky, předsednictvo stačí